Home / Media / Η Αίτνα βρυχάται! Δείτε εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο από την έκρηξη του ηφαιστείου στη Σικελία.[photos+video]

Η Αίτνα βρυχάται! Δείτε εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο από την έκρηξη του ηφαιστείου στη Σικελία.[photos+video]

Η Αίτνα μετατρέπει τη νύχτα σε μέρα, καθώς η πρώτη της έκρηξη έπειτα από δύο χρόνια γεμίζει εντυπωσιακά χρώματα το ουρανό στις ακτές της Σικελίας. Ένας τεράστιος όγκος καπνού και στάχτης εκτοξεύεται σε ύψος εκατοντάδων μέτρων στον ουρανό και δημιουργεί ένα μοναδικό φαινόμενο, τις ηφαιστειακές αστραπές, που παρατηρούμε μόνο έπειτα από ισχυρές ηφαιστειακές εκρήξεις.

Τα μόρια της στάχτης έρχονται σε τριβή μέσα στο νέφος σκόνης και στάχτης και οδηγούν στην δημιουργία ηλεκτρικής εκκένωσης που προκαλεί τις εντυπωσιακές αστραπές, όπως πάνω κάτω και στην περίπτωση του νεφελώδους ουρανού.

Το ηφαίστειο της Αίτνας παραμένει ενεργό από την αρχαιότητα, παρουσιάζοντας δραστηριότητα τα τελευταία 2.5 χιλιάδες χρόνια, ενώ διαθέτει πέντε κρατήρες. Η δραστηριότητά του αποδίδεται στην σύγκρουση των τευτονικών πλακών, αφρικανικής και ευρωπαϊκής με την ευρασιατική.

 Το ύψος του βουνού οφείλεται φυσικά και στη δραστηριότητά του, αφού το μάγμα που εκτοξεύεται με τη μορφή λάβας στέκεται στις παρυφές του.

Πηγή: Guardian/Φωτο: Marco Restivo/Demotix/Corbis

http://news247.gr

About gus_maverick