Home / Ειδήσεις / ΗΠΑ: 150 ισλαμιστές Σεμπάμπ νεκροί σε επιχείρηση αμερικανικών drones

ΗΠΑ: 150 ισλαμιστές Σεμπάμπ νεκροί σε επιχείρηση αμερικανικών drones

Επιθέσεις το Σαββατοκύριακο

Ουάσινγκτον

Περισσότεροι από 150 ισλαμιστές μαχητές της οργάνωσης Σεμπάμπ σκοτώθηκαν το Σαββατοκύριακο σε επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ εναντίον ενός στρατοπέδου εκπαίδευσης στα βόρεια της πρωτεύουσας της Σομαλίας, Μογκαντίσου, ανέφερε τη Δευτέρα το Πεντάγωνο.

«Ήταν ένα επιτυχημένο πλήγμα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, λοχαγός Τζεφ Ντέιβις. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν υποδείξει ότι η οργάνωση προετοίμαζε μια “ευρείας κλίμακας επίθεση” και συνιστούσε απειλή τόσο για τις αμερικανικές δυνάμεις όσο και για τους στρατιώτες της Αφρικανικής Ένωσης που βρίσκονται στη Σομαλία.

Η επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων έγινε το Σάββατο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ένα στρατόπεδο που απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από το Μογκαντίσου.

«Οι μαχητές (Σεμπάμπ) εκπαιδεύονταν για μια επίθεση ευρείας κλίμακας. Ήταν έτοιμοι να εγκαταλείψουν το στρατόπεδο και συνιστούσαν άμεση απειλή για τις ΗΠΑ και τις δυνάμεις» της Αφρικανικής Ένωσης. «Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία περισσότεροι από 150 τρομοκράτες εξοντώθηκαν» είπε ο Ντέιβις.

Οι Σεμπάμπ, μια οργάνωση που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, εκδιώχθηκαν από το Μογκαντίσου από ειρηνευτική δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης το 2011 όμως παραμένουν στη Σομαλία και εξαπολύουν συχνά επιθέσεις, στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν την κυβέρνηση της χώρας.

Από τις αρχές του έτους έχουν πολλαπλασιάσει τις επιχειρήσεις τους στη χώρα αυτή. Τον Ιανουάριο επιτέθηκαν σε ένα στρατόπεδο Κενυατών στρατιωτών της Amisom στο Ελ Άντε, στη νότια Σομαλία και σκότωσαν περισσότερους από 100 άνδρες.

Την περασμένη εβδομάδα τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διπλή επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα έξω από ένα ξενοδοχείο της πρωτεύουσας και 48 ώρες αργότερα άλλο παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από ένα δημοφιλές εστιατόριο της Μπαϊντόα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 30 άνθρωποι.

Η εξόντωσή (των ισλαμιστών) θα περιορίσει τη δυνατότητα των Σεμπάμπ να πετυχαίνουν τους στόχους τους στη Σομαλία, όπως να στρατολογούν νέα μέλη, να εγκαθιστούν νέες βάσεις και να προγραμματίζουν επιθέσεις εναντίων των αμερικανικών δυνάμεων και της Amisom (Αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία), συνέχισε ο Ντέιβις, χωρίς να διευκρινίσει τι είδους επίθεση σχεδίαζαν οι ισλαμιστές.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

About Kostas Athanasoulis