Home / Διεθνή / ΗΠΑ: Σε λίστα τρομοκρατών πριν τις επιθέσεις στο Παρίσι οι Μπακραουί

ΗΠΑ: Σε λίστα τρομοκρατών πριν τις επιθέσεις στο Παρίσι οι Μπακραουί

Στους φακέλους των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Σε κατάλογο των ΗΠΑ με υπόπτους για τρομοκρατία βρισκόταν ο ένας από τους βομβιστές καμικάζι των Βρυξελλών, ο Ιμπραχίμ ελ Μπακραουί, πριν από τις επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι, ενώ ο αδελφός του, Χαλίντ, προστέθηκε στη λίστα λίγο αργότερα.

Το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει ότι και τα δύο αδέλφια ήταν γνωστά στις αμερικανικές αρχές πριν από τη σύλληψη, στις 18 Μαρτίου, του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του Γάλλου που σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις επιθέσεις του Παρισιού.

Σύμφωνα με τις βελγικές εισαγγελικές αρχές ο Ιμπραχίμ ελ Μπακραουί ήταν ο ένας από τους δύο άνδρες που ανατινάχθηκαν την Τρίτη στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ των Βρυξελλών. Ο Χαλίντ πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας στον σταθμό του Μετρό στο Μαλμπέκ.

Ο Ιμπραχίμ ελ Μπακράουι είχε απελαθεί στην Ολλανδία από τις αρχές της Τουρκίας τον Ιούλιο, μετά τη σύλληψή του κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία τον Ιούνιο.

Τα δύο αδέλφια, που είχαν βελγική υπηκοότητα, ήταν σκληροί κακοποιοί του ποινικού δικαίου που δρούσαν στις Βρυξέλλες και είχαν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης για κλοπές και ένοπλες ληστείες.

Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC είχε μεταδώσει την Πέμπτη πως τα δύο αδέλφια βρίσκονταν στους φακέλους των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Ωστόσο, δεν διευκρίνιζε σε ποια από τις διάφορες βάσεις δεδομένων ή σε ποιον κατάλογο υπόπτων των αμερικανικών αρχών βρίσκονταν τα ονόματά τους.

Οι αρχές αναζητούσαν τον Χάλιντ ελ Μπακραουί στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις στο Παρίσι, διότι είχε εκμισθώσει με ψεύτικο όνομα ένα διαμέρισμα στο Σαρλερουά, στο Βέλγιο, που είχαν χρησιμοποιήσει ορισμένοι από τους δράστες του μακελειού της 13ης Νοεμβρίου.

Σε βάρος του είχαν εκδοθεί την 11η Δεκεμβρίου δύο εντάλματα σύλληψης, ένα διεθνές και ένα ευρωπαϊκό, από τους δικαστές που είχαν αναλάβει την έρευνα για τις επιθέσεις με 130 νεκρούς στο Παρίσι και στο Σεν Ντενί.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

About Kostas Athanasoulis