Home / Κόσμος / ΗΠΑ και Γαλλία πιέζουν την Τουρκία να σταματήσει το σφυροκόπημα των Κούρδων

ΗΠΑ και Γαλλία πιέζουν την Τουρκία να σταματήσει το σφυροκόπημα των Κούρδων

Μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς εναντίον κούρδων ανταρτών στη βόρεια Συρία έστειλαν Ηνωμένες Πολιτείες και Γαλλία, ενώ οι τουρκικές δυνάμεις συνεχίζουν για δεύτερη μέρα το «σφυροκόπημα» στην περιοχή του Χαλεπίου, έχοντας στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 29 μαχητές.

Η παρέμβαση των ΗΠΑ έγινε δια στόματος του αντιπροέδρου Τζο Μπάντεν, ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο κ. Μπάιντεν επισήμανε στον κ. Νταβούτογλου τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να αποθαρρύνει τους κούρδους μαχητές από το να καταλάβουν εδάφη στην παρούσα συγκυρία και κάλεσε την Άγκυρα να επιδείξει «ανταποδοτική αυτοσυγκράτηση» σταματώντας τους βομβαρδισμούς.
Η επικοινωνία των δύο ανδρών έγινε χθες Σάββατο, μετά τα πρώτα χτυπήματα του τουρκικού πυροβολικού εναντίον κουρδικών θέσεων στη βόρεια Συρία, όμως δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ενώ τα χτυπήματα συνεχίζονταν.

Οι κούρδοι αντάρτες έχουν εκμεταλλευτεί τους ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή του Χαλεπίου, καταλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, την πρώην αεροπορική βάση Μινίγ, προκαλώντας ανησυχίες στην Άγκυρα, η οποία θεωρεί τις συρο-κουρδικές δυνάμεις ως παρακλάδι του PKK και «βλέπει» προσπάθεια εδαφικής θεμελίωσης ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν.

Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται πως ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε τη στήριξη των ΗΠΑ στον τουρκικό αγώνα κατά της «τρομοκρατίας του PKK», όμως δεν συνέδεσε τους σύρους κούρδους με τρομοκρατική δραστηριότητα, ζήτημα που έχει αποδειχτεί σημείο μεγάλης τριβής στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας.

Η Άγκυρα θεωρεί ότι το συριακό κουρδικό κόμμα PYD και ο στρατιωτικός βραχίονάς του, το YPG, είναι τρομοκρατικές οργανώσεις και σύμμαχοι ή παρακλάδια του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Παράλληλα ανησυχεί ότι οι Κούρδοι θα προσπαθήσουν να μεταφράσουν τον αγώνα τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ στη δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδιστάν.

Η εχθρική στάση της Άγκυρας ωστόσο δεν έχει εμποδίσει τις ΗΠΑ να προσφέρουν στήριξη στους κούρδους αντάρτες, οι οποίοι θεωρούνται από την Ουάσιγκτον ως παίχτης-κλειδί στον επί του πεδίου αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Οι ΗΠΑ έχουν εσκεμμένα αποφύγει να χαρακτηρίσουν το PYD ως τρομοκρατική οργάνωση, παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις της οργισμένης τουρκικής πλευράς.

Παρέμβαση για τη διακοπή των τουρκικών πληγμάτων πραγματοποίησε και η Γαλλία, με το υπουργείο Εξωτερικών να καλεί για την «άμεση διακοπή των βομβαρδισμών», εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της για την «επιδεινούμενη κατάσταση» στη βόρεια Συρία.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/307077/ipa-kai-gallia-piezoun-tin-tourkia-na-stamatisei-to-sfurokopima-ton-kourdon/#ixzz40AuLT2PW
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

 

About totritomati