Home / Διάφορα / ΗΠΑ: Αστυνομικοί πυροβολούν άνδρα με τα χέρια ψηλά

ΗΠΑ: Αστυνομικοί πυροβολούν άνδρα με τα χέρια ψηλά

Ένα νέο βίντεο, στο οποίο εικονίζονται δύο αστυνομικοί να πυροβολούν θανάσιμα έναν άνδρα με τα χέρια ψηλά, επαναφέρει το θέμα της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ η οποία έχει προκαλέσει κύμα βίαιων αντιδράσεων και έχει οδηγήσει σε αυξημένους ελέγχους στις τακτικές της Αστυνομίας. Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές ωστόσο, ο άνδρας ήταν οπλισμένος, ενώ οι αστυνομικοί προσπάθησαν αρχικά να τον ακινητοποιήσουν με αναισθητικό όπλο.

Στο βίντεο, το οποίο τράβηξε με το κινητό του τηλέφωνο περαστικός φοιτητής, φαίνεται αρχικά ο άνδρας – ο 41 ετών Γκίλμπερτ Φλόρες – να τρέχει έξω από το σπίτι του χωρίς πουκάμισο. Λίγο αργότερα, ο άνδρα σηκώνει τα χέρια ψηλά και δευτερόλεπτα μετά οι αστυνομικοί τον πυροβολούν και πέφτει στο έδαφος.

Έπειτα από τη δημοσιοποίηση του βίντεο, από τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό KSAT, οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι οι αστυνομικοί ανταποκρίθηκαν άμεσα σε κλήση για οικογενειακό καβγά, στον οποίο εμπλεκόταν, εκτός από τον άνδρα, μία γυναίκα η οποία είχε τραυματιστεί με μαχαίρι στο κεφάλι. Η γυναίκα κρατούσε μωρό, το οποίο επίσης μπορεί να είχε τραυματιστεί, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση των Αρχών.

Οι δύο αστυνομικοί, ισπανικής καταγωγής όπως και το θύμα, έχουν τεθεί προσωρινά εκτός υπηρεσίας, έως ότου ολοκληρωθεί η εσωτερική έρευνα. «Ασφαλώς το περιεχόμενο του βίντεο προκαλεί ανησυχία», δήλωσε η σερίφης Σούζαν Παμερλάου προσθέτοντας ότι η έρευνα πρέπει να διεξαχθεί κανονικά.

Ο θανάσιμος πυροβολισμός, πριν από έναν χρόνο, του άοπλου έφηβου Αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν από λευκό αστυνομικό στο Φέργκιουσον, στο Μιζούρι, είχε προκαλέσει ογκώδεις διαδηλώσεις και πυροδότησε έναν εθνικό διάλογο σχετικά με τις φυλετικές διακρίσεις και την αστυνομική βία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν πρόσφατα την ανησυχία ότι τέτοιου είδους θανατηφόρες συγκρούσεις προκαλούν αντίποινα εις βάρος αστυνομικών, περιλαμβανομένου του θανάτου ενός αναπληρωτή σερίφη στο Χιούστον, στο Τέξας, την περασμένη εβδομάδα.

 

Πηγή: in.gr

About Panos Dreamer