Home / Πολιτική / Ζ. Άσελμπορν: Η Ελλάδα βελτιώνει τον έλεγχο στα σύνορα και τη συνεργασία της με την ΕΕ

Ζ. Άσελμπορν: Η Ελλάδα βελτιώνει τον έλεγχο στα σύνορα και τη συνεργασία της με την ΕΕ

Οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τη συνεργασία τους με τις υπηρεσίες της ΕΕ για τον καλύτερο έλεγχο των προσφυγικών ροών, δήλωσε ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ για θέματα μετανάστευσης και υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

«Υπάρχουν ακόμη προβλήματα, αλλά υπάρχουν βελτιώσεις» σημείωσε ο Άσελμπορν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρόιτερς, απορρίπτοντας οποιονδήποτε υπαινιγμό ότι έδωσε τελεσίγραφο στην Αθήνα τη Δευτέρα όσον αφορά τον κίνδυνο αποκλεισμού από την Σένγκεν. Επίσης υπογράμμισε ότι έχει ενθαρρυνθεί από τις προόδους που έχει να επιδείξει η Ελλάδα όσον αφορά τον έλεγχο των συνόρων της στην σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν μιλούν στις Βρυξέλλες για την Σένγκεν και την Ελλάδα, για να αποκλείσουν την Ελλάδα από την Σένγκεν» πρόσθεσε, αναφερόμενος σε σχόλια που έκανε το Σαββατοκύριακο ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο.

«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφύγουμε με κάθε κόστος και γι’αυτό, ως την Παρασκευή, έχουμε ακόμη (…) μερικές ημέρες για να δείξουμε ότι η Ελλάδα σημειώνει προόδους», πρόσθεσε, επιμένοντας ότι δεν άσκησε καμία «πίεση» σε αξιωματούχους στην Αθήνα τη Δευτέρα.

«Νομίζω ότι ήταν εποικοδομητικό και ότι σημειώσαμε πρόοδο» πρόσθεσε, καταγγέλλοντας ότι αυτοί που μιλούν για έναν αποκλεισμό της Ελλάδας ή για μια «μίνι-Σένγκεν» στον βορρά καταστρέφουν το «πνεύμα» της Ευρώπης.

«Εξακολουθεί να είναι μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε, αλλά θα πρέπει επίσης να ενθαρρύνουμε τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν πράγματι και να έχουν εμπιστοσύνη στους διεθνείς και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.

«Καταφέραμε να ξεφορτωθούμε όλα τα προβλήματα», σχολίασε εξάλλου αναφερόμενος στον συντονισμό μεταξύ της Ελλάδας και της Frontex στην μεθόριο με την ΠΓΔΜ. «Μου υποσχέθηκαν ότι ως την Παρασκευή αυτή η συνεργασία θα εφαρμοστεί», σημείωσε.

«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαφρύνουμε το βάρος που πέφτει στους ώμους της Ελλάδας και για να το κάνουμε αυτό -όπως έχω επαναλάβει αρκετές φορές στους Έλληνες φίλους μας- θα πρέπει να κατανοήσουν ότι αυτή η συνεργασία με τις υπηρεσίες της ΕΕ ή του ΟΗΕ είναι θεμελιώδης».

Ο Άσελμπορν φάνηκε εξάλλου επικριτικός όσον αφορά την αποτυχία άλλων κρατών μελών της ΕΕ να δώσουν πόρους για να βοηθήσουν την Ελλάδα, είτε όσον αφορά τα κέντρα υποδοχής των ανθρώπων που ζητούν άσυλο, είτε παρέχοντας μεθοριακούς φρουρούς.

Ο ίδιος χρησιμοποίησε τέλος σκληρή γλώσσα για τη συζήτηση στην Ολλανδία και αλλού για μια πολύ περιορισμένη ζώνη Σένγκεν: «Θα πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε για αυτές τις “μίνι Σένγκεν”», είπε.

«Αν θέλουμε να καταστρέψουμε την Ευρώπη, να της δώσουμε άλλη μια κλωτσιά στο στομάχι ώστε να γίνει η Ευρώπη κάτι το αγνώριστο σε σχέση με την ιδέα μας για αλληλεγγύη, τότε θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτήν την συζήτηση», κατέληξε.
,ΑΠΕ-ΜΠΕ

About totritomati