Home / Ειδήσεις / Εφικτή η άρση των capital controls ως το τέλος 2016 λέει ο Θ.Καλαντώνης της Eurobank

Εφικτή η άρση των capital controls ως το τέλος 2016 λέει ο Θ.Καλαντώνης της Eurobank

Αναγκαίος όρος να κλείσει η συμφωνία

Αθήνα
«Έως το τέλος του χρόνου θα έχουν εξαφανιστεί τελείως, ή σχεδόν ολοκληρωτικά, τα capital controls, εάν κλείσει η συμφωνία (σ.σ. με τους εταίρους και δανειστές) μέσα στον επόμενο μήνα. Σταδιακά κάθε τρίμηνο θα βλέπουμε χαλάρωση του μέτρου», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Θεόδωρος Καλαντώνης, σε εκδήλωση όπου ανακοινώθηκε η στρατηγική συνεργασία της τράπεζας με την Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) για την χρηματοδότηση των μελών της με ευνοϊκούς όρους και την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ο ίδιος σημείωσε ότι πιστεύει το καλό σενάριο για την πορεία της οικονομίας και εκτιμά ότι «στο επόμενο σύντομο διάστημα θα βλέπουμε την οικονομία να ισορροπεί και αν όχι να καλυτερεύει άμεσα, ωστόσο να μην χειροτερεύει η πορεία της».

Ο κ. Καλαντώνης συμπλήρωσε ότι το μήνυμα που λαμβάνει η τράπεζα από τους πελάτες της είναι ότι «αυτό που περιμένουν οι επιχειρηματίες είναι να νοιώσουν ότι τα πράγματα, τουλάχιστον, δεν θα πάνε χειρότερα και αυτό θα απελευθερώσει επιχειρηματικά σχέδια που είναι έτοιμα αλλά παραμένουν στα συρτάρια. Με βάση λοιπόν αυτό το καλό σενάριο εστιαζόμαστε στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ώστε να ορθοποδήσει. Διαφορετικά το καλό σενάριο δεν θα λειτουργήσει και πρέπει να βάλουμε πλάτη όλες οι τράπεζες».

Σύμφωνα με τον ίδιο η επίτευξη της συμφωνίας, γεωμετρικά, θα αλλάξει και την εικόνα της οικονομίας και της αγοράς που ταλαιπωρείται σήμερα από την έλλειψη ρευστότητας.

Σε ό,τι αφορά στις χρεώσεις μέσω συσκευών “pos” ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος ανέφερε ότι όσα αναφέρονται για υπέρογκες προμήθειες είναι εξωπραγματικά, καθώς σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία το μέσο ύψος χρεώσεων είναι στο 1,1% με 1%, καθώς ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και οι χρεώσεις φαίνεται ότι διαμορφώνονται από 0,7% έως 1,4%.

Τέλος, σημείωσε ότι θα πρέπει να ξαναδούμε το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, ώστε οι επιχειρήσεις να είναι έτοιμες για την επόμενη μέρα.

«Χρειαζόμαστε επιχειρήσεις πιο σύγχρονες, εξωστρεφείς, που δεν βλέπουν μόνο την στενή ελληνική περιφέρεια, που θα ταλαιπωρείται για χρόνια ακόμη, αλλά όλο τον κόσμο» όπως είπε.

Οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σήμερα κάποιου είδους πρόβλημα, αλλά έξι στις δέκα μπορούν να τα υπερβούν και να συνεχίσουν να λειτουργούν, σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. Όπως είπε, το 50% των επιχειρήσεων ζουν με το φόβο της επόμενης μέρας και το υπόλοιπο 50% διστάζει να επενδύσει.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στη συμφωνία η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων τη διαμόρφωση ειδικών προνομίων από την τράπεζα στα μέλη της ΕΣΕΕ με στόχο τη στήριξη της ρευστότητας τους και τη μείωση του λειτουργικού τους κόστους.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Kostas Athanasoulis