Home / Αθλητισμός / Παναθηναϊκός / ”Ευκαιριακή λογική στην επικοινωνιακή πολιτική του Παναθηναϊκού”

”Ευκαιριακή λογική στην επικοινωνιακή πολιτική του Παναθηναϊκού”

Για ευκαιριακή λογική στην επικοινωνιακή πολιτική του Παναθηναϊκού πριν το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ έκανε λόγο ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ, Κ. Κυριάκος. «Η δύναμη του συστήματος εξασθενεί», είπε.

Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Κυριάκος Κυριάκος, κατηγόρησε την πλευρά του Παναθηναϊκού για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και ευκαιριακή πολιτική σχετικά με τα παράπονα που εξέφραζε πριν το μεταξύ τους ντέρμπι για τον διαιτητή Αρετόπουλο. Παράλληλα πρόσθεσε πως «…θέλουμε να τελειώσει αυτό το σύστημα και φαίνεται ότι η δύναμη του εξασθενεί», αλλά και ότι «… θέλουμε να κάνουμε τον ΠΑΟΚ μία διεκδικήτρια ομάδα για όλους τους εγχώριους τίτλους».

Αναλυτικά, στον Libero 107,4 μίλησε για:

– τον τρόπο που λειτουργεί η ΠΑΕ ΠΑΟΚ στην επικοινωνία: «Επικοινωνία σημαίνει να δίνεις στον κόσμο να καταλάβει ποιος είσαι και που θες να φτάσεις και με ποιους τρόπους. Ο ΠΑΟΚ είναι απέναντι σε ένα σύστημα που έχει ο ίδιος καταγγείλει και αυτό το ξέρουν όλοι. Ήδη κερδίσαμε ένα δικαστήριο απέναντι στον Ολυμπιακό σε μία μικρή διαμάχη που είχαμε. Στους τρόπους που πολεμάς αυτό το σύστημα υπάρχουν πολλές οπτικές γωνίες. Εμείς αποφασίσαμε ότι τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα παιχνίδι με το παιχνίδι δε φέρνουν αποτέλεσμα. Χαλάς τη σχέση με τους αντιπάλους, ακόμα και αυτούς που είναι εκτός συστήματος. Αυτό βγαίνει και στο γήπεδο και μπορεί να επηρεάζει την εικόνα της ομάδας. Η αντιπαλότητα στο ποδόσφαιρο θρέφει το προϊόν, αλλά υπάρχουν κανόνες μέσα στους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό. Όταν ο Παναθηναϊκός στην προσπάθεια του με τις πρακτικές του να καταπολεμήσει το σύστημα, το κάνει μέρες πριν αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ, με μία ευκαιριακή λογική, ενδεχομένως εκεί κάποιοι ψάχνουν αντίδραση από τον ΠΑΟΚ. Αλλά εμείς έχουμε διαφορετική αντίληψη και στρατηγική».

-το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ παρουσιάστηκε από μερίδα του Τύπου ευνοημένος από τη διαιτησία: «Θεωρώ ότι μόνο χαριτολογώντας μπορεί να ειπωθεί ότι ο ΠΑΟΚ είναι ευνοημένος από τη διαιτησία. Για να συζητήσουμε και το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, αδικημένοι είμαστε εμείς, στο 13’ υπάρχει πολύ πιο καθαρό πέναλτι, το οποίο ο διαιτητής δε δίνει ως όφειλε. Καταλαβαίνεις πότε ένας διαιτητής μπαίνει με στόχο να σε καταστρέψει και πότε έχει μία καλή και κακή εμφάνιση. Είναι κακές οι κουβέντες αυτές τώρα για εμάς γιατί έχουμε παιχνίδι με την Τρίπολη. Συνήθως αν φανεί προς το σύστημα ότι φαίνεσαι ευνοημένος μπορεί δήθεν για να το ισορροπήσει να σε αδικήσει».

– τη διαφορετική στάση που ενδεχομένως ήθελε ο κόσμος ως απάντηση στην επικοινωνιακή επίθεση του Παναθηναϊκού: «Το ποδόσφαιρο είναι πολλές παράμετροι, δεν είναι μόνο η επικοινωνία. Είναι το πώς σε καταλαβαίνουν οι δικοί σου οπαδοί και οι υπόλοιποι. Το μήνυμα που θέλουμε να εκπέμψουμε είναι ότι το πραγματικό ποδόσφαιρο είναι όμως στις τέσσερις γραμμές όσες προσπάθειες και αν γίνουν αλλού. Εκεί μέσα δεν υπάρχουν επικοινωνιακά τρικ και διαφορετικές ερμηνείες. Εμείς από εποχής Ζαγοράκη-Βρύζα μάθαμε ότι το άλλοθι στον ποδοσφαιριστή αυξάνει τις πιθανότητες να χάσεις. Εμείς δε θέλουμε να μπαίνουμε εύκολα σε αυτή τη διαδικασία και να δικαιολογούμε έτσι ήττες μας. Εμείς χτίζουμε μία ομάδα που θεωρούμε σε γερές βάσεις με υγιή νοοτροπία και σε αυτή την προσπάθεια χρειάζεται εξισορρόπηση και όχι να δίνεται δικαιολογία στους παίκτες που πρέπει να κάνουν πρωταθλητισμό. Ενδεχομένως να παλέψουν και με χειρότερες διαιτησίες μέχρι σήμερα. Ο αντίπαλος μας μπορεί να διάλεξε στρατηγική, εμείς έχουμε μία άλλη. Αν όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα θεωρώ ότι η στρατηγική μας πριν και μετά το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό με βάση το αποτέλεσμα είναι δικαιωμένη, παρότι δε κρίνονται όλα από το αποτέλεσμα κατά την άποψη μου. Εξάλλου και διαφορετικό να ήταν για εμάς δε θεωρώ ότι όσα ενδεχομένως θα μας χρέωναν θα ήταν σωστά και θα είχαμε κάνει λάθος».

-τους αγώνες με τον Παναθηναϊκό τα τελευταία χρόνια: «Αν μιλάμε για τα προηγούμενα δύο χρόνια το αποτέλεσμα με τον Παναθηναϊκό κρίθηκε τις περισσότερες φορές μέσα στις τέσσερις γραμμές γιατί ήμασταν χειρότεροι αγωνιστικά. Εννοείται ότι υπάρχει και πρόπερσι η απόφαση της ΕΠΟ να τιμωρηθούμε για τα πλέι οφ και να αποδεκατιστούμε πριν τον τελικό Κυπέλλου, κάτι που ήταν εκτός του πραγματικού παιχνιδιού. Έχουν καταλάβει ότι έστω και καθυστερημένα τότε αδικηθήκαμε και εκμεταλλεύτηκαν μία ασάφεια του νόμου για να τιμωρήσουν τον ΠΑΟΚ. Δεν ήμασταν βέβαια τότε και όσο συσπειρωμένοι έπρεπε απέναντι στον πραγματικό εχθρό γιατί είχαμε και τα δικά μας».

-το πώς θα αντιμετώπιζαν τις αντιδράσεις του κοινού σε ενδεχόμενο αρνητικό αποτέλεσμα μετά την επικοινωνιακή στρατηγική που ακολούθησαν κόντρα σε αυτή του Παναθηναϊκού: «Δεν πρέπει να κρίνονται όλα από το αποτέλεσμα. Σας το ανέφερα και πριν. Οι προθέσεις σε οδηγούν σε μία σειρά κινήσεων που κρίνονται στο τέλος σε κάθε Μάιο. Ακόμα και να ήταν κακό το αποτέλεσμα δε θα αλλάζαμε στρατηγική. Το να θεωρείς ότι μπορεί ένας διαιτητής να επηρεάσει το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό σημαίνει ότι πιστεύεις ότι ο ΠΑΟΚ είναι ένα πιόνι που στο σύστημα μπορεί κάποιοι να το κάνουν ό,τι θέλουν. Αυτό στον ισχυρό ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Κάνουμε ότι μπορούμε για να δείξουμε και τις διαφωνίες, αλλά και για να αλλάξουμε πράγματα κόντρα στο σύστημα. Οι κινήσεις του ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη είναι για να κερδίσουν τον σεβασμό και υπάρχουν κινήσεις που έχουν ουσία. Κι ο ίδιος ο μεγαλομέτοχος έχει πει ότι θα έρθει η ώρα που κανείς δε θα μπορεί να αδικήσει τον ΠΑΟΚ».

-το τι μπορεί να κάνει ο ΠΑΟΚ μέσω της λίγκας και για τις ανακοινώσεις που αποφεύγει να βγάλει ο ΠΑΟΚ πλέον: «Έχει ανοίξει η κουβέντα στον συνεταιρισμό και σε αυτές τις κουβέντες ο ΠΑΟΚ τράβηξε όπου το έκρινε το σωστό τον δικό του δρόμο. Στις περιπτώσεις με τη Nova και με τον ΟΠΑΠ. Δεν έχει φέρει αποτέλεσμα ο πόλεμος ανακοινώσεων, το κάναμε και εμείς σε χρόνια με λιγότερες προοπτικές. Ασφαλώς το να ικανοποιείς το αίσθημα των οπαδών χρειάζεται, αλλά δεν μπορεί αυτό να ορίζει μία στρατηγική με μακροπρόθεσμες επιδιώξεις. Και εμείς έχουμε μία τέτοια, βλέποντας σταδιακά να κερδίσουμε πράγματα που προσπαθούμε για το καλύτερο».

-το αν θα πρέπει η ομάδα να κερδίζει και τους διαιτητές: «Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να φτάσουμε την ομάδα της στο ταβάνι της αγωνιστικά. Όχι να μην κάνουμε ομάδα να κερδίζουμε και τους διαιτητές, γιατί αν σε βάλουν στο στόχαστρο δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Να κάνεις ομάδα για να μη δίνεις δικαιολογία να μιλούν για δική σου αδυναμία και να τους αναγκάσεις να πάνε σε ακραίες κινήσεις για να σε περιορίσουν και να εκτεθούν. Θεωρούμε ότι με την ομάδα που χτίζουμε ότι ως τώρα έχουμε δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο που δουλεύει πολύ για να βελτιώνεται συνεχώς και να γίνεται καλύτερο. Σε αυτό το πρωτάθλημα ξέρεις από την αρχή ποια χαρτιά είναι σημαδεμένα και έχεις να επιλέξεις αν θα παίξεις ή όχι. Υπήρξαν και οι δύο σκέψεις στο τραπέζι. Εμείς θέλουμε να τελειώσει αυτό το σύστημα και φαίνεται ότι η δύναμη του εξασθενεί. Εμείς θέλουμε να κάνουμε τον ΠΑΟΚ μία διεκδικήτρια ομάδα για όλους τους εγχώριους τίτλους».

-τον τρόπο που χαράσσεται η στρατηγική και στην επικοινωνία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ: «Σε οποιαδήποτε εταιρεία με μεγαλομέτοχο όλες οι στρατηγικές κινήσεις ορίζονται από εκείνο μέσω των δομών που έχει. Δίνει μία γενική φιλοσοφία και στρατηγική παρότι δεν μπορεί να ασχολείται με όλα τα μικρά, γιατί έχει στελέχη να το κάνει αυτό».

-τις πιέσεις που δέχτηκε η ΠΑΕ την προηγούμενη εβδομάδα: «Εμείς έχουμε μία διαφορετική θεώρηση. Μία ομάδα μπορεί να προβλέψει αν μία κίνηση θα της κάνει καλό η κακό. Δεν ήταν για εμάς η προηγούμενη εβδομάδα πιεστική. Πιεστική ήταν για τον Τύπου που ήθελε κάτι άλλο και μας πίεζε για αυτό, αλλά για εμάς ήταν ξεκάθαρη η στρατηγική μας. Όταν μας ρώτησαν γιατί δε βγάζουμε ανακοινώσεις και πως αισθανόμαστε για όσα κάνει ο Παναθηναϊκός, απαντάμε και αυτό δεν είναι διαρροή. Η σχέση μας με τον Παναθηναϊκό πριν το παιχνίδι δεν μπορούσε να οριστεί όπως το προσπαθούσε ο Παναθηναϊκός γιατί θα είχε αντίκτυπο στο παιχνίδι. Ο Αρετόπουλος είναι διαιτητής συγκεκριμένων δυνατοτήτων. Έχασε φάσεις, όπως το πέναλτι για τον ΠΑΟΚ στο 13, έδωσε περισσότερα φάουλ σε βάρος εμάς. Αν καθίσουμε να δούμε αντικειμενικά τη διαιτησία μάλλον πρέπει να διαμαρτυρόμαστε εμείς, αλλά δεν μπορείς να μπεις σε αυτή τη συζήτηση».

-την εικόνα της Τούμπας με λιγότερο κόσμο: «Την Πέμπτη ήταν αργά το παιχνίδι σε εργάσιμη ημέρα με τους φιλάθλους της επαρχίας να έχουν δυσκολία να μετακινηθούν και ενώ είναι μεγάλο ποσοστό στην Τούμπα. Ήταν και μετά από ανεπιτυχή αποτελέσματα και το περιμέναμε. Στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό είχε περισσότερο κόσμο και το καταλάβαινες ως έδρα. Έχουμε την υπομονή ο κόσμος να πειστεί από την απόδοση και τα αποτελέσματα. Θέλω να φτάσουμε στο σημείο να μας παίρνουν για προσκλήσεις σε μικρά παιχνίδια. Είναι η αλήθεια ότι τα αποτελέσματα τον τελευταίο μήνα «κρύωσαν» λίγο τον κόσμο. Η στήριξη στην Τούμπα είναι απαραίτητη, μπορεί να γυρίσει μόνη της ένα παιχνίδι, στο τέλος όμως».

-την ομάδα που χτίζει ο ΠΑΟΚ και τις αποφάσεις που πάρθηκαν από τον περασμένο Μάιο: «Μακάρι όλες οι κινήσεις να γίνονται στο τάιμινγκ που πρέπει, αλλά αυτό δεν είναι εύκολο και δε θα πρέπει να χάνεις από τα μάτια σου από τον στόχο και τα βήματα προς αυτόν. Αν είχες την επιλογή να φέρεις έναν από τους πιο έμπειρους αθλητικούς διευθυντές όπως τον Άρνεσεν και έπρεπε να περιμένεις ως το Μάιο από το να επιλέξεις κάποιον όχι τόσο εγνωσμένης αξίας, δε θα τον περίμενες; Αν ήξερες ότι στο και 5 του τέλους των μεταγραφών θα πάρεις τον Μπερμπάτοφ θα έπαιρνες νωρίτερα επιθετικό; Πρέπει να περιοριστεί η γκρίνια χωρίς νόημα για τις αποφάσεις στην ομάδα. Τον Μάιο έφταιγε ότι άργησε ο αθλητικός διευθυντής, το καλοκαίρι οι μεταγραφές. Κάθε μήνα για κάτι έπρεπε να γκρινιάζουμε. Δεν είναι έτσι, υπάρχει μία ομάδα που πάλεψε με νέους παίκτες να πετύχει από νωρίς και ως τώρα έχει καταφέρει αρκετά πράγματα. Είναι αδικία προς τους ανθρώπους που δουλεύουν για αυτή την ομάδα, προπονητές και παίκτες, να γίνεται τέτοια κριτική».

-τον στόχο του ΠΑΟΚ και αν υπάρχει υπομονή από τον κόσμο να περιμένει: «Χτίζω ομάδα σημαίνει ότι θέλω να έρθει η ώρα να πάρω το πρωτάθλημα και να το διεκδικώ συνεχώς και να είμαι εκεί σε υψηλό επίπεδο. Το ότι ο ΠΑΟΚ έχει να πάρει πρωτάθλημα 30 χρόνια δε σημαίνει ότι αυτό θα πρέπει να βαραίνει τις πλάτες παικτών που ήρθαν μόλις. Ήρθαν νέοι παίκτες με κίνητρο και στόχο την υπεραξία που πρώτα θέλουν να τη δώσουν στον ΠΑΟΚ. Αυτό σημαίνει χτίζω ομάδα και υπάρχει και σχετικό χρονοδιάγραμμα».

-την προσπάθεια της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στην ενημέρωση: «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε εμείς στην επικοινωνία, είναι στους δημοσιογράφους που ασχολούνται με τον ΠΑΟΚ επαγγελματικά, σας θέλουμε απόλυτα ενημερωμένους και όχι να κάνετε το άσπρο μαύρο και να περνάτε τη δική μας γραμμή. Σας θέλουμε καλά ενημερωμένους για τη θέση του ΠΑΟΚ για να απαντάτε σε κουτσομπολιά και παραπληροφόρηση. Ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει ότι κάνουμε τα πάντα για να είστε καλά ενημερωμένοι, χωρίς να είστε υποχρεωμένοι να συμφωνείτε. Δε θέλουμε να κάνουμε στρατό δημοσιογράφων, γελάμε με αυτά, αυτά τα κάνουν άλλες ομάδες. Απλά να ξέρει ο κόσμος γιατί μας κρίνει και που θέλει να γίνουμε καλύτεροι».

πηγή sport fm

About m bonsu