Home / Απόψεις / Ευεργετική ακόμη και η ολιγόλεπτη διακοπή του καθιστικού χρόνου..

Ευεργετική ακόμη και η ολιγόλεπτη διακοπή του καθιστικού χρόνου..

Μελέτες που έχουν γίνει στο παρελθόν, αποδεικνύουν ότι όταν καθημερινά καθόμαστε για πάρα πολλές ώρες (εργασίες επαγγελμάτων με παρατεταμένο καθιστικό χρόνο),  είναι η αιτία πολλών σοβαρών προβλημάτων υγείας και πάρα πολλές φορές αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Σύμφωνα με νεώτερη μελέτη στο θέμα αυτό, αλλάζουν τα δεδομένα και ένας μικρός  περίπατος δύο λεπτών / ανά ώρα που καθόμαστε,  μπορεί να περιορίσει στο μέγιστο τις αρνητικές συνέπειες του παρατεταμένου καθιστικού χρόνου.

οχι στην καθιστικη ζωη (1)

Οι ερευνητές κατέληξαν σ’αυτό το συμπέρασμα, από έρευνα που έγινε σε περίπου 3.000 ενήλικες, οι οποίοι συμμετείχαν στη μεγάλη Αμερικανική μελέτη NHANES κατά το έτος 2003-2004.

Στην έρευνα αυτή ζητήθηκε στους εθελοντές, να φορούν επιταχυνσιόμετρα, – ηλεκτρονικές συσκευές, οι οποίες κατέγραφαν τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και το χρόνο που αφιέρωναν οι εθελοντές σε καθιστικές δραστηριότητες μέσα σε μία ημέρα και για το διάστημα αρκετών συνεχόμενων ημερών.

Μετά την πάροδο τριών ετών, έγινε επανάληψη της έρευνας και εκ νέου καταγράφηκαν τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητάς τους.  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας μελέτης, φάνηκε ότι η αντικατάσταση 2 λεπτών καθιστικού χρόνου ανά μία ώρα, από 2 λεπτά ελαφριάς έντασης άσκηση, όπως για παράδειγμα το περπάτημα, σχετίστηκε με 33% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Αντίθετα, η αντικατάσταση 2 λεπτών καθιστικού χρόνου, από 2 λεπτά χαμηλής έντασης δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα το να σταθεί κανείς όρθιος, δε φάνηκε να σχετίζεται με κάποιο όφελος.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της πιο πάνω μελέτης, ακόμη και σύντομες περίοδοι ελαφριάς δραστηριότητας, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά, όταν αυτές επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα και στο σύνολο της εβδομάδας.

Βασιζόμενοι στα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, οι ερευνητές προς αποφυγή –στο μέγιστο- των ανωτέρω βλαβερών συνεπειών, προτείνουν:

Να σταματάμε ανά ώρα -τουλάχιστον για δύο λεπτά- την πολύωρη καθιστική ζωή μας, (περπατώντας ή κάνοντας κάποια άλλη δραστηριότητα), αλλά βάζοντας σαν στόχο στην ζωή μας, να έχουμε μία μέτρια σε ένταση άσκηση -για 2,5 ώρες τουλάχιστον / ανά εβδομάδα..

οχι στην καθιστικη ζωη (2)

gus_maverick

About gus_maverick