Home / Πολιτική / Ερώτηση του Ποταμιού για δημοσίευμα σχετικά με τον Χρήστο Σπίρτζη

Ερώτηση του Ποταμιού για δημοσίευμα σχετικά με τον Χρήστο Σπίρτζη

Αθήνα
Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε το Ποτάμι αναφορικά με δημοσίευμα των Νέων, σύμφωνα με το οποίο έκθεση της Γενικής Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης εμπλέκει σε κύκλωμα εργολάβων που λυμαινόταν έργα του ΟΛΠ την περίοδο του 2000 τον σημερινό υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη.

Η ανακοίνωση του Ποταμιού έχει ως εξής: «Όταν πριν από λίγες μέρες χαρακτηρίζαμε τον κ. Σπίρτζη ‘τροχονόμο της διαπλοκής στα δημόσια έργα’ εκείνος απάντησε με λάσπη από αυτή που συστηματικά ρίχνουν οι λαϊκιστές κατά του Κινήματός μας.

» Η επίσημη επιβεβαίωση για το Ποτάμι δεν άργησε για άλλη μια φορά να έρθει. Όπως αποκαλύπτει έκθεση της Γενικής Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης, που δημοσιεύουν σήμερα ‘Τα Νέα’, ο κ. Σπίρτζης εμπλέκεται σε κύκλωμα εργολάβων που λυμαινόταν έργα του ΟΛΠ τη δεκαετία του 2000.

» Γνωστός Πασόκος εκείνη την εποχή, ο νυν υπουργός Υποδομών (αυτό που λέμε ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση), μαζί με άλλους έξι εργολάβους μοιράστηκαν ύστερα από συνεννόηση 44 έργα του ΟΛΠ με πολύ μικρές εκπτώσεις και μεγάλη ζημιά του ελληνικού δημοσίου και των φορολογουμένων.

» Ο ‘σκληρός πολέμιος της διαπλοκής’ κ. Σπίρτζης πιάστηκε στα πράσα και απ’ ό,τι φαίνεται θα έχουμε και συνέχεια. Στο μεγάλο πάρτι της διαπλοκής και της ληστείας ήταν πρώτο τραπέζι πίστα. Κι αντί να κρυφτεί, τρυπώνει στο περιβάλλον του Μαξίμου και κουνάει το δάχτυλο σε όσους ‘ενοχλούν’ τις ‘δουλειές’ του.

» Το Ποτάμι καταθέτει σχετική ερώτηση στη Βουλή ζητώντας εξηγήσεις από τον κ. Τσίπρα καθότι εκτός των άλλων ο κ. Σπίρτζης είναι σημαίνον στέλεχος του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, όπως και ο ίδιος διατείνεται».

Σύμφωνα με τη στήλη του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου στα Νέα, η έκθεση της Γενικής Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης, εκδοθείσα  τον Ιούλιο του 2015 και αφορώσα «Εργα  της ΟΛΠ ΑΕ» με υπότιτλο «παραγωγή μικρών έργων της ΟΛΠ ΑΕ περιόδου 2001-2004» αναφέρει πως μια ομάδα επτά εργολάβων λυμαινόταν τα έργα του Οργανισμού. Οπως αναφέρουν στην έκθεσή τους δύο επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, μέλος της ομάδας  αυτής είναι και ο Χρήστος Σπίρτζης, υπουργός Υποδομών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Νέων όταν, ο ΟΛΠ δημοπρατούσε ένα έργο, οι εργολάβοι αυτοί εκδήλωναν ενδιαφέρον, συνήθως τρεις εκ των επτά. «Εδιναν προσφορές – με έκπτωση από… 0% έως 2% – και το έργο  το έπαιρνε φυσικά  αυτός που έδινε τη μεγαλύτερη έκπτωση, ήτοι το… ισχνό και καταφρονεμένο 2%».

Η απάντηση του Χρήστου Σπίρτζη

«Απολύτως ψευδές, ανυπόστατο, παραπλανητικό και υποβολιμαίο» χαρακτηρίζει το εν λόγω δημοσίευμα ο υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης σε απάντηση που εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας.

Παράλληλα επιτίθεται κατά του επικεφαλής του Ποταμιού, χαρακτηρίζοντάς τον «γνωστό ψυχογιό της διαπλοκής και του παλαιού πολιτικού συστήματος» ο οποίος, όπως αναφέρει, σπεύδει «για να δώσει δήθεν πολιτική επίφαση στη λάσπη και τις συκοφαντίες και άλλοθι στη διατεταγμένη επικοινωνιακή αναπαραγωγή».

«Βιάστηκαν να πιάσουν στασίδι να βοηθήσουν τα συγκροτήματα και τις γραφίδες εκείνες των κοινών αφεντικών τους που τελευταία έχουν χόμπι να ζητούν συγνώμη για τις συκοφαντίες και τη λάσπη που εκτοξεύουν, μήπως και γλυτώσουν στα δικαστήρια.

»Καλούμε τους επιθεωρητές να δώσουν στη δημοσιότητα το πλήρες πόρισμα για να ενημερωθούμε κι εμείς, μιας και ουδέποτε κληθήκαμε, ή ενημερωθήκαμε για αντίστοιχο θέμα από οιονδήποτε. Καλούμε τους επιθεωρητές να τοποθετηθούν αν μετείχα ποτέ σε κύκλωμα εργολάβων σε αυτό ή σε οποιοδήποτε άλλο πόρισμά τους, και ζητάμε να αποσταλεί στη Δικαιοσύνη, αλλιώς θα το στείλουμε εμείς. Στην αλήθεια δεν υπάρχουν συμψηφισμοί.

»Από το τελευταίο λασπογράφημα μπορεί ο καθένας να καταλάβει τον πρόσθετο πραγματικό στόχο του, που είναι ο νέος τρόπος δημοπράτησης του έργου Πάτρας-Πύργου, ώστε να υπάρχει διαφάνεια, πραγματικός ανταγωνισμός και να μην καταλήξει σε μία και μόνον ανάθεση» προσθέτει ο Χρ.Σπίρτζης.

«Όσο για την αλήθεια, όσο αυτή μπορεί να ενδιαφέρει εσάς και τα αφεντικά σας είναι ότι σε διάστημα πέντε ετών είχα δώσει ως μηχανικός 4 ή πέντε προσφορές στον ΟΛΠ (έχουν περάσει 12 χρόνια), και είχα αναλάβει μόλις τρία έργα χαμηλού προϋπολογισμού, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

»Τα στοιχεία και γι’ αυτά, και για όποια άλλη επαγγελματική δραστηριότητά μου, όπως και οι τραπεζικοί μου λογαριασμοί είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου. Το αυτό υποθέτω, ότι είναι αυτονόητο τόσο για τον κ. Παπαχρήστο, όσο και για τον κ. Θεοδωράκη, όπως και για τα αφεντικά τους» προσθέτει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υποδομών.

«Προτρέπουμε λοιπόν όποιον νομίζει ότι έχει το παραμικρό στοιχείο σε βάρος μας, να πάει αμέσως στη Δικαιοσύνη. Εμείς πάντως αυτό θα κάνουμε» συμπληρώνει.

Newsroom ΔΟΛ

About admin