Home / Επιστήμη / Επιτυχημένη δοκιμή πειραματικού εμβολίου κατά του δάγκειου πυρετού

Επιτυχημένη δοκιμή πειραματικού εμβολίου κατά του δάγκειου πυρετού

Αποτελεσματικό κατά 100%

Νέα Υόρκη
Έως και 100% αποτελεσματικό αποδεικνύεται πειραματικό εμβόλιο κατά του δάγκειου πυρετού, το οποίο δοκιμάστηκε σε 21 άτομα. Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Science Translational Medicine το εμβόλιο αναμένεται να καταστεί εμπορικά διαθέσιμο το 2018.

Ο δάγκειος είναι η πιο λοιμώδης νόσος που μεταδίδεται από τα κουνούπια. Προκαλείται από ιό και πλήττει κυρίως τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Κάθε χρόνο μολύνει σχεδόν 400 εκατομμύρια ανθρώπους σε περίπου 120 χώρες. Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα και επιβιώνουν χωρίς πρόβλημα, όμως πάνω από δύο εκατομμύρια ετησίως εμφανίζουν αιμορραγικό πυρετό, που σκοτώνει περισσότερους από 25.000 ασθενείς.

Ο έλεγχος της νόσου αποτελεί προτεραιότητα για τις υγεινονομικές υπηρεσίες εδώ και χρόνια, αλλά έχει αποδειχθεί δύσκολος.

Οι ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον ιολόγο Στέφεν Γουάιχεντ του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων και την αναπληρώτρια καθηγήτρια Άννα Ντέρμπιν της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου «Τζον Χόπκινς», εργάζονται εδώ και 15 χρόνια πάνω στην ανάπτυξη ενός εμβολίου.

Το πειραματικό εμβόλιο που ανέπτυξαν απαρτίζεται από μίγμα τεσσάρων ζώντων αλλά εξασθενημένων στελεχών του ιού και χορηγήθηκε στα 21 άτομα σε μία δόση. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές του εμβολίου σε Βραζιλία και Μπαγκλαντές.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ίδια προσέγγιση που χρησιμοποίησαν για τον δάγκειο πυρετό, μπορεί να ακολουθηθεί και για τη δημιουργία ενός εμβολίου κατά του ιού Ζίκα, ο οποίος ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών και εξαπλώνεται από το ίδιο είδος κουνουπιών.

Να σημειωθεί ότι, προς το παρόν το εμβόλιο τριών δόσεων κατά του δάγκειου πυρετού, Dengvaxia, όμως έχει εγκριθεί μόνο στο Μεξικό και αφορά άτομα ηλικίας εννέα έως 45 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι κατάλληλο για μκρότερα παιδιά, ούτε για τουρίστες.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Kostas Athanasoulis