Home / Ειδήσεις / Επιστρέφει το κουαρτέτο, στον ορίζοντα η συζήτηση για το χρέος

Επιστρέφει το κουαρτέτο, στον ορίζοντα η συζήτηση για το χρέος

Πράσινο φως από το Eurogroup

Αθήνα
Το κουαρτέτο επιστρέφει στην Αθήνα ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το Eurogroup της Δευτέρας.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι έχει γίνει αρκετή δουλειά προς την κατεύθυνση της επιτυχημένης ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, όμως χρειάζεται περισσότερα να γίνουν.

Ιδιαίτερα τόνισε ότι υπάρχουν ακόμα δημοσιονομικά κενά που πρέπει να καλυφθούν και κάποιες μεταρρυθμίσεις να βαθύνουν.

Ο Γ.Ντάισελμπλουμ ενθάρρυνε την Ελλάδα να κάνει αυτήν την περαιτέρω προσπάθεια, λέγοντας ότι υπάρχει κοινό συμφέρον να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο επικεφαλής του Eurogroup στο ζήτημα του χρέους, υπενθυμίζοντας τις σχετικές υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί και είπε για πρώτη φορά πως «συνειδητοποιήσαμε ότι αυτή η συζήτηση θα είναι στο τραπέζι μας στο εγγύς μέλλον».

Ερωτηθείς για τις διαφορές με το ΔΝΤ στο δημοσιονομικό ζήτημα, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι ο στόχος που έχει τεθεί για 3,5% πλεόνασμα το 2018 πρέπει να επιτευχθεί, σημειώνοντας ότι ζητήματα αναφορικά με τη βιωσιμότητά του και τη σύνδεση του στόχου με την ανάπτυξη θα εξεταστούν στο πλαίσιο της συζήτησης για το χρέος.

«Οι μεταρρυθμίσεις και το πακέτο των μέτρων πρέπει να πάει πιο πέρα από ό,τι έχει μπει στο τραπέζι μέχρι τώρα, αλλά γνωρίζουμε ότι μέρος της λύσης του ζητήματος αυτού εδράζεται σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Γι’ αυτό και είπα ότι αυτή η συζήτηση θα ξεκινήσει πολύ σύντομα» είπε.

Διευκρίνισε επίσης ότι στη σημερινή συνεδρίαση δεν έγινε συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προσθέτοντας ότι οι υπουργοί ενημερώθηκαν ότι η συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει «αρκετά γρήγορα πλέον».

Ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η επιστροφή του κουαρτέτου μπορεί να γίνει «ακόμα και από αύριο Τρίτη» και δήλωσε πεπεισμένος ότι μία καλή συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί.

«Ελπίζω και πιστεύω ότι αυτό μπορεί να γίνει το συντομότερο. Είναι προς το συμφέρον όλων» δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί.

O επίτροπος πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να δούμε τις επόμενες ενέργειες σε πολλά θέματα» όπως το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τις μεταρρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος, τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, τις ανεξάρτητες φορολογικές αρχές και τη διαχείριση των κόκκινων δάνειων.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε πως σε ό,τι αφορά στον ESM «επιστρέφουμε την Τρίτη στην Αθήνα» και τόνισε ότι θέλουμε να ολοκληρώσουμε την πρώτη αξιολόγηση γιατί τα περιθώρια ρευστότητας στενεύουν.

Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι φιλόδοξα, αλλά πρέπει να κινηθούμε γρήγορα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό.

Ξέρουμε ότι η κατάσταση του 2015 ήταν καλύτερη απ’ όσο περιμέναμε τον Αύγουστο και τα έσοδα το πρώτο δίμηνο ελαφρώς καλύτερα. Υπάρχουν όμως πληρωμές κάθε μήνα. Το κεντρικό μου σενάριο είναι ότι θα ολοκληρώσουμε πριν υπάρξει πρόβλημα, είπε.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis