Home / Παράξενα / Επιδιορθώσεις τοίχων με …Lego

Επιδιορθώσεις τοίχων με …Lego

Σε διάφορες πόλεις του κόσμου

Αθήνα

Επί έξι χρόνια γυρίζει τον πλανήτη, εντοπίζει τοίχους που καταρρέουν και τους επιδιορθώνει. Όχι με τούβλα και λάσπη, αλλά με κομμάτια Lego. Ο λόγος για τον 33χρονο γερμανό γλύπτη Γιαν Φόρμαν, ο οποίος διαλέγει προσεκτικά πού θα επέμβει με τα Lego του: Σε έναν τοίχο καλυμμένο με γκράφιτι στο Βαλπαραΐσο στη Χιλή, στο Τελ Αβίβ, στο Μποκινιάνο στην Ιταλία. Μέχρι σήμερα, έχει επισκεφθεί περίπου 40 πόλεις, σε Ευρώπη, Κεντρική Αμερική, Ασία και ΗΠΑ.

Η πρωτοβουλία του έχει πλέον εξελιχθεί σε διεθνές project, με την επωνυμία Dispatchwork. «Δεκάδες οργανώσεις, ιδρύματα, άνθρωποι, μου στέλνουν φωτογραφίες δικών τους επιδιορθώσεων» εξηγεί ο Φόρμαν.

Καθώς πολλά από τα μέρη που επισκέπτεται έχουν μια πολιτική σημασία, ένα ιστορικό υπόβαθρο συγκεκριμένο, «μία από τις ιδέες είναι να αντιπαραθέσεις τη σκοτεινή ιστορία της αρχιτεκτονικής σε έγχρωμα μοντέρνα ‘κατασκευαστικά’ στοιχεία» λέει στο NBC News. Σπεύδει, όμως, να τονίσει ότι πολλές φορές κίνητρό του είναι η σχέση που δημιουργείται με τους παριστάμενους την ώρα που επεμβαίνει σ’ έναν τοίχο που καταρρέει.

Ο Φόρμαν θέλει «να αγκαλιάσει την πόλη», να «είναι μέρος της δημόσιας σφαίρας». Πολλές από τις καλλιτεχνικές παρεμβάσεις του θέλουν να εκφράσουν την αίσθηση του παροδικού.

Είναι, όμως, και φορές που οι αρχές της πόλης στην οποία κάνει την «Legoπαρέμβαση» ερμηνεύουν τη δράση του ως έκκληση για «μόνιμη επιδιόρθωση του τοίχου». «Λίγες μέρες μετά, ως διά μαγείας, τα πολύχρωμα Lego έχουν εξαφανιστεί και ο τοίχος έχει ανακαινιστεί» δηλώνει ο Φόρμαν.

 

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Kostas Athanasoulis