Home / Αθλητισμός / Μπάσκετ / Α1 Ανδρών / Εξάστερος… με τα όλα του άλωσε το ΣΕΦ

Εξάστερος… με τα όλα του άλωσε το ΣΕΦ

Κόπηκαν τα… γέλια στον Ολυμπιακό!

Οι «ερυθρόλευκοι» κυριαρχούσαν σε Α1 και Ευρωλίγκα, αλλά τα νοκ άουτ παιχνίδια στο Κύπελλο τα τελευταία τρία χρόνια… ανήκουν στον Παναθηναϊκό Superfoods, ο οποίος με έναν εξαιρετικό Ρίβερς –και την αποκάλυψη Γκάμπριελ- νίκησε 77-67 μέσα στο ΣΕΦ και προκρίθηκε πανηγυρικά στον τελικό, όπου θα αντιμετωπίσει τον Άρη.

Στους 27 πόντους σταμάτησε ο Ρίβερς, επιβεβαιώνοντας την εξαιρετική του κατάσταση, με τον Γκάμπριελ –που πήρε την τελευταία στιγμή τη θέση του Νίκολς στη δωδεκάδα- να είχε 14 και τους Καλάθη-Σίνγκλετον να είχαν από 11 πόντους ο καθένας και τον δεύτερο να κατεβάζει και 9 ριμπάουντ. Από τους πρωταθλητές Ελλάδας ξεχώρισε ο Μάντζαρης με 16 πόντους και ο Πρίντεζης με 13.

Έτσι, το «τριφύλλι» προκρίθηκε για 23η φορά στην ιστορία του στον τελικό του θεσμού, όπου τον περιμένει ήδη η ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη, έχοντας κατακτήσει 17 τίτλους.

Το ματς

Χωρίς εκπλήξεις η αρχική πεντάδα του Ολυμπιακού, με τον Τσάβι Πασκουάλ από την άλλη να ξεκινά και με Μπουρούση και Σίνγκλετον μαζί. Πολύ νευρικές και άστοχες οι δύο ομάδες και έτσι στα πρώτα τρία λεπτά του ντέρμπι είχε σημειωθεί μόλις ένα καλάθι, από τον Μπουρούση. Ο ρυθμός του ματς δεν έλεγε να… ανοίξει, καθώς και οι δύο «αιώνιοι» ήταν αρκετά επιφυλακτικοί –χωρίς πολλά σουτ από την περιφέρεια- με το σκορ να παραμένει χαμηλά (6-6), μέχρι περίπου τρία λεπτά πριν το τέλος της πρώτης περιόδου. Εκεί, ο Μάντζαρης από τη μία και ο Γκάμπριελ από την άλλη ξεκίνησαν μία άτυπη… μονομαχία, με το σκορ να παίρνει λίγο τα… πάνω του και το τέλος του δεκαλέπτου να βρίσκει τους «ερυθρόλευκους» να προηγούνται με την ελάχιστη διαφορά (15-14).

Στο ξεκίνημα του δευτέρου δεκαλέπτου, ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε την άστοχη επιμονή του Ολυμπιακού έξω από τα 6,75μ. και με μέσα από την καλή του άμυνα βρήκε εύκολα καλάθια στο ανοικτό γήπεδο, κάνοντας ένα 4-0 (15-18). Οι «πράσινοι» είχαν δέσει για τα… καλά τους «ερυθρόλευκους» και έτσι είχαν τον έλεγχο του παιχνιδιού, φτάνοντας στο +5 (18-23), στα μισά. Η πολύ καλή άμυνα των φιλοξενούμενων συνεχίστηκε και δεν επέτρεπε στους Πειραιώτες ούτε να κυκλοφορήσουν την μπάλα, με τον Ρίβερς να έρχεται ορεξάτος από τον πάγκο και να εκτοξεύει τη διαφορά στο +6 (21-27) για το «τριφύλλι». Όμως, στα τελευταία λεπτά ήταν η σειρά του Βασίλη Σπανούλη να «μιλήσει» για τους πρωταθλητές Ελλάδας –που ήταν εξαφανισμένος μέχρι εκείνο το σημείο- και έτσι η διαφορά μειώθηκε στην ελάχιστη τιμή της, αλλά ήταν υπέρ των «πράσινων» (28-29).

Πιο γρήγορο και με πιο καλό ρυθμό ήταν το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου. Ωστόσο, ο Παναθηναϊκός συνέχισε το… βιολί του μέσα από την καλή του άμυνα και με τον Σίνγκλετον πρωταγωνιστή αυτή τη φορά, έκανε ό,τι ήθελε στο παρκέ (34-40). Στα μισά, ο Ολυμπιακός αποφάσισε να τρέξει στο παρκέ και αυτό του έδωσε καλάθια στο ανοικτό γήπεδο, με αποτέλεσμα να κάνει ένα σερί 7-0 και να περάσει μπροστά (41-40), ύστερα από πολλή ώρα. Όμως, οι παίκτες του Πασκουάλ συνήλθαν πολύ γρήγορα και με τον Ρίβερς να ενεργοποιείται ξανά, τους έστειλε σε μία απόσταση ασφαλείας (41-47), περίπου δύο λεπτά πριν το τέλος της τρίτης περιόδου. Οι «ερυθρόλευκοι» μόνο με… εκλάμψεις των Μάντζαρη και Λοτζέσκι κρατούνταν στο παιχνίδι και με τους «πράσινους» να έχουν επιβάλλει πλήρως τον ρυθμό τους, το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου τους βρήκε με το μέγιστο +7 (45-52), αφού διαμορφώθηκε με ένα buzzer beater τρίποντο του Τζέιμς.

Αντίδοτο για τον εκπληκτικό Ρίβερς δεν είχε ο Ολυμπιακός ούτε στο ξεκίνημα του τέταρτου δεκαλέπτου και έτσι ο Παναθηναϊκός ξέφυγε στο +9 (46-55). Με ένα 5-0 των «ερυθρόλευκων», η διαφορά έπεσε στους τέσσερις πόντους (51-55), αλλά στη συνέχεια η «πράσινη» περιφέρεια είχε πάρει «φωτιά» και έτσι η ομάδα του Πασκουάλ οδηγούσε εκ του ασφαλούς την αναμέτρηση (55-64). Από την άλλη, οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου δεν είχαν καμία απάντηση και έτσι το… πάρτι του «τριφυλλιού» συνεχιζόταν για τα καλά στο παρκέ, αφού η διαφορά ξέφυγε ακόμη και στο +12 (58-70), περίπου δύο λεπτά πριν το τέλος. Εκεί, ουσιαστικά ο Παναθηναϊκός «κλείδωσε» τη νίκη, αφού όταν αντέδρασε ο Ολυμπιακός ήταν πλέον πολύ αργά (65-70) και έτσι το «τριφύλλι» πήρε την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου με το 77-67.

Τα δεκάλεπτα: 15-14, 28-29, 45-52, 67-77

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Μπιρτς, Σπανούλης 7 (1), Πρίντεζης 13, Μάντζαρης 16 (3), Γκριν 3 (1), Γιανγκ 6, Παπαπέτρου 5 (1), Γουότερς 3 (1), Μιλουτίνοφ 2, Λοτζέσκι 8 (1).

Παναθηναϊκός Superfoods (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 11 (1), Φελντέιν 5 (1), Τζεντίλε, Μπουρούσης 4, Καλάθης 11 (1), Ρίβερς 27 (2), Τζέιμς 5 (1), Φώτσης, Γκάμπριελ 14 (2).

sport-fm.gr

About Andreas Chondros