Home / Διεθνή / Ενταση στις σχέσεις Τουρκίας-Κίνας για τους μουσουλμάνους Ουιγούρους

Ενταση στις σχέσεις Τουρκίας-Κίνας για τους μουσουλμάνους Ουιγούρους

Την έντονη δυσαρέσκειά της για τις καταγγελίες της Τουρκίας περί επιβολής θρησκευτικών περιορισμών στη μουσουλμανική μειονότητα των κινέζων Ουιγούρων την περίοδο του Ραμαζανιού εξέφρασε την Τετάρτη η Κίνα.

Ειδικότερα, σε μία αιχμηρή απάντηση της τουρκικής «θλίψης», το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας καλεί την Τουρκία να διασαφηνίσει τις αναφορές της εκφράζοντας παράλληλα τη δική του ανησυχία.

«Εχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας όσον αφορά την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουα Τσουνίνγκ, για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι «οι πολίτες της επαρχίας Σινζιάνγκ (όπου κατοικούν κινέζοι Ουιγούροι) απολαμβάνουν την ελευθερία των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, την οποία τους αναγνωρίζει το Σύνταγμα της Κίνας».

Η καταγγελία της Τουρκίας αναφέρεται σε διαμαρτυρίες των Ουιγούρων ότι το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα απαγορεύει τη νηστεία σε δημοσίους υπαλλήλους, δασκάλους και φοιτητές, κατά την περίοδο του Ραμαζανιού. Η δυσαρέσκεια των Ουιγούρων, οι οποίοι καταγγέλλουν επίσης οικονομική περιθωριοποίηση, έχει πυροδοτήσει το αποσχιστικό κίνημα το οποίο ενίοτε ξεσπά σε βίαια επεισόδια.

Η Τουρκία διατηρεί στενούς πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με τους Ουιγούρους. Επιθυμεί ωστόσο και τη διατήρηση των καλών της σχέσεων με την Κίνα.

 

πηγή:http://news.in.gr/world/article/?aid=1500009229#ref=latestarticles

About basilis progressive