Home / Διεθνή / Ενθαρρύνουν οι ΗΠΑ τις συνομιλίες στη Γενεύη για το συριακό

Ενθαρρύνουν οι ΗΠΑ τις συνομιλίες στη Γενεύη για το συριακό

«Να επιτευχθεί ταχεία πρόοδος»

Ουάσινγκτον
Να επιδείξουν καλή πίστη για να επιτευχθεί ταχεία πρόοδος στο συριακό ενθαρρύνουν οι ΗΠΑ την κυβέρνηση της Συρίας και τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης που θα λάβουν μέρος στις ειρηνευτικές συνομιλίες που ξεκίνησαν στη Γενεύη υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«Οι ΗΠΑ αναμένουν επιπλέον πως και οι δύο πλευρές θα συμμετάσχουν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις επιδεικνύοντας καλή πίστη και να πετύχουν γρήγορη και μετρήσιμη πρόοδο στις επόμενες μέρες» τόνισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Οι συνομιλίες για την επίλυση της συριακής κρίσης ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής στη Γενεύη, με τη συνάντηση που είχε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα με την αντιπροσωπεία του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ παρότρυναν την συριακή κυβέρνηση και τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης να λάβουν μέρος στις συζητήσεις.

Η συριακή αντιπολίτευση που συνεδριάζει εδώ και τέσσερις ημέρες στο Ριάντ, αποφάσισε τελικά ότι θα συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HCN) θα στείλει στην Ελβετία μια αντιπροσωπεία αποτελούμενη από «30-35 πρόσωπα» σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή.

Ο ο ντε Μιστούρα εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες του με τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης θα ξεκινήσουν την Κυριακή.

Την ίδια ώρα, η συριακή οργάνωση ανταρτών Φαϊλάκ Αλ Σαμ ανακοίνωσε την συνένωσή της με οχτώ άλλες οργανώσεις ανταρτών που μάχονται στην επαρχία του Χαλεπίου.

Όπως ανέφερε η οργάνωση σε ανάρτησή της στο Twitter, επιθυμεί να συνενώσει επαναστατικές μονάδες σε ένα φορέα, οποίος θα είναι στρατιωτικά και διοικητικά ισχυρότερος και θα αποκαλείται Βόρεια Ταξιαρχία.

Στις αρχές Ιανουαρίου, η Φαϊλάκ Αλ Σαμ αποχώρησε από μια συμμαχία ισλαμικών παρατάξεων που επιχειρούσε στα βορειοδυτικά της Συρίας, ώστε να ανασυντάξει τις δυνάμεις της γύρω από το Χαλέπι, όπου οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις κλιμάκωναν τις επιθέσεις τους.

Η Φαϊλάκ Αλ Σαμ αποχώρησε από μια συμμαχία που αυτοαποκαλείται «Στρατός της Κατάκτησης», στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων ισλαμικών οργανώσεων το Μέτωπο αλ Νόσρα και η Άχραρ αλ Σαμ και κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Ιντλίμπ το 2015.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

About admin