Home / Διεθνή / Ενεργότερο διεθνή ρόλο της Γερμανίας ζητά η Μέρκελ

Ενεργότερο διεθνή ρόλο της Γερμανίας ζητά η Μέρκελ

«Όχι» σε αλλαγή στάσης στο προσφυγικό

Βερολίνο
Η Γερμανία «πρέπει να παίξει ευρύτερο ρόλο διεθνώς», ανέφερε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε ομιλία της πριν τις τριπλές κρατιδιακές κάλπες, συνεχίζοντας να αντιστέκεται σε πιέσεις για αλλαγή στάσης στο προσφυγικό.

Μιλώντας σε διάρκεια προεκλογική εκδήλωσης CDU την Τετάρτη, ενόψει των τριών εκλογικών αναμετρήσεων σε ομόσπονδα κρατίδια την 13η Μαρτίου -που έχουν πάρει άτυπο χαρακτήρα δοκιμασίας για την στάση της στο προσφυγικό- η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε πως δεν αρκεί πλέον η Γερμανία απλά να εξάγει προϊόντα στον υπόλοιπο κόσμο.

«Αντιθέτως, πρέπει να αναλάβουμε περισσότερες ευθύνες σε έναν ανοικτό κόσμο για αυτά που συμβαίνουν πέραν των ευρωπαϊκών μας συνόρων» είπε η Μέρκελ από το Βίτλιχ της Ρηνανίας-Παλατινάτου.

«Αυτό σημαίνει περισσότερη αναπτυξιακή βοήθεια, περισσότερα κοινά πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος, αυτό σημαίνει δίκαιο εμπόδιο, και πολύ περισσότερα από αυτά που ίσως νιώθει κανείς σε μια κοινωνία κλεισμένη στον εαυτό της» είπε.

Η Μέρκελ συνεχίζει τις προσπάθειές της να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης. Αλλά πολλοί ψηφοφόροι μοιάζουν πλέον να μην πιστεύουν ότι μπορεί να τα καταφέρει ή ότι ένα τέτοιο σχέδιο να έχει αποτέλεσμα και καλούν η Γερμανία να κλείσει τα σύνορα.

Ο Χορστ Ζεεχόφερ, ο ηγέτης της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του αδελφού κόμματος της CDU στη Βαυαρία, ξεχωρίζει μεταξύ όσων ασκούν την ισχυρότερη πίεση στην καγκελάριο. Ζεεχόφερ και Μέρκελ συναντήθηκαν την Τετάρτη με κορυφαία στελέχη της συντηρητικής παράταξης, το μόνο που καταγράφηκε όμως ήταν πως συνεχίζουν να υπάρχουν βαθιές διαφωνίες.

«Εάν τα διεθνή μέτρα δεν εφαρμοστούν έγκαιρα ή εάν δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά, δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε τη λήψη εθνικών μέτρων», προεξόφλησε ο Ζεεχόφερ σε μια συγκέντρωση στο Χάλε, στην ανατολική Γερμανία.

Η συντηρητική παράταξη αντιμετωπίζει με νευρικότητα την άνοδο του αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η σκληρή στάση του οποίου στο ζήτημα της κρίσης των προσφύγων μπορεί σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις να του εξασφαλίσει μεγάλα κέρδη και στα τρία κρατίδια.

Εάν τα αποτελέσματα είναι αρνητικά για την CDU της Μέρκελ στα τρία κρατίδια (Βάδη-Βυρτεμβέργη, Ρηνανία-Παλατινάτο και Σαξονία-Άνχαλτ, η πίεση στην καγκελάριο να αλλάξει ρότα θα κορυφωθεί, ενάμιση χρόνο πριν από τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές, όταν αναμένεται ότι η ίδια θα διεκδικήσει την τέταρτή της θητεία.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

About Vassilis Batzis