Home / Οικονομία / Ελ Εριάν: Γιατί είναι και υπαρκτός και πιθανός ο κίνδυνος Graccident

Ελ Εριάν: Γιατί είναι και υπαρκτός και πιθανός ο κίνδυνος Graccident

Το προτεινόμενο δημοψήφισμα θα οδηγήσει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε μία lose lose κατάσταση.

Ο κίνδυνος ενός ατυχήματος που θα οδηγήσει σε χρεοκοπία την Ελλάδα είναι αυξημένος, ενώ όλο και περισσότερες χώρες θεωρούν ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη όχι απλά είναι διαχειρίσιμη αλλά επιθυμητή, τονίζει σε συνέντευξη του στην Καθημερινή ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz.

“Υπάρχει και πάλι πίεση για να ολοκληρωθεί μαι “γρήγορη και βρώμικη” συμφωνία. Αλλά η αποτελεσματικότητα της θα αμφισβητηθεί από την πραγματικότητα στη χώρα η οποία εγκυμονεί τον κίνδυνος ενός “ατυχήματος”, καθώς μιας σειρά εξελίξεων, όπως οι αυξημένες εκροές κεφαλαίων και αναλήψεις καταθέσεων, η εισαγωγή από την κυβέρνηση υποσχετικών πληρωμών (IOUs) για την κάλυψη συγκεκριμένων δαπανών και η αυξανόμενη πίεση για επιβολή περιορισμού κεφαλαίων θα περιορίσουν τη δυνατότητα της κυβέρνησης να διατηρήσει τον έλεγχο”.

Ο Ελ Εριάν τονίζει επίσης ότι πολλοί, που θεωρούν ότι είναι σε εξέλιξη ένα “επαναλαμβανόμενο παιχνίδι” στο οποίο η Ελλάδα θα διασωθεί και πάλι” υποβαθμίζουν τον κίνδυνο ενός “Graccident” που ο ίδιος δηλώνει ότι “είναι περισσότερο υπαρκτός και πιθανός”.

Σημειώνει δε πως η Ευρώπη έχει κάνει βήματα ενδυνάμωσης των θεσμών και των εργαλείων ώστε να διασφαλίζουν τον περιορισμό της μετάδοσης μίας κρίσης από ένα μέλος στα υπόλοιπο. Παράλληλα οι επενδυτές εστιάζουν περισσότερο στην αύξηση της ρευστότητας στις αγορές από τις Κεντρικές Τράπεζες παρά σε ένα Graccident.

Ο Ελ Εριάν στη συνέντευξη του μάλιστα εκτιμά ότι ένα πιθανό δημοψήφισμα θα αποβεί εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ: “Το προτεινόμενο δημοψήφισμα θα οδηγήσει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε μία lose lose κατάσταση. Ένα δημοψήφισμα που θα εμφάνιζε ευρεία υποστήριξη για τα μέτρα που επιβάλλει η ΕΕ θα υπονόμευε τόσο την ενότητα όσο και την εκλογική αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ. Και θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενικές εκλογές, με εξαιρετικά αβέβαιες προοπτικές για το κόμμα. Επίσης θα επέτρεπε στην Ευρώπη να υιοθετήσει μια πιο αυστηρή διαπραγματευτική στάση. Αλλά και η απόρριψη των μέτρων που έχει επιβάλει η ΕΕ σε ένα δημοψήφισμα δεν θα αποτελούσε μια καλή έκβαση για το ΣΥΡΙΖΑ. Η ψηφοφορία θα επίσπευδε τις εκροές κεφαλαίων, θα διακινδύνευε ένα μεγάλης κλίμακας bank run και θα καθιστούσε πολύ δύσκολο για την ΕΚΤ να συνεχίσει να παρέχει βοήθεια μέσω του ELA”.

Σε ότι αφορά την Ευρώπη τονίζει ότι αυτή πλέον δεν φοβάται τόσο ένα Grexit. “Και παρότι κανένας Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν θα ήθελε να μείνει στην ισρτορία ως ο άνθρωπος που ήταν υπεύθυνος για την πρώτη έξοδο χώρας από την Ευρωζώνη, περισσότεροι φαίνεται να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μια τέτοια έκβαση θα ήταν μακροπρόθεσμα προς το συμφέρον της Ένωσης”.


Πηγή: http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/oikonomia/item/233867-el-erian-giati-einai-kai-iparktos-kai-pithanos-o-kindinos-graccident

About admin