Home / Οικονομία / Ελεγκτικό Συνέδριο: Προς κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στους συνταξιούχους Δημοσίου

Ελεγκτικό Συνέδριο: Προς κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στους συνταξιούχους Δημοσίου

Η πιθανότητα να κριθεί αντισυνταγματική η εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων (ΕΑΣ) του Δημοσίου εξετάζεται σοβαρά από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διασκέψεις της Ολομέλειας που έχουν γίνει μέχρι σήμερα κεκλεισμένων των θυρών καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ΕΑΣ παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας του Συντάγματος ενώ παράλληλα εντοπίζονται προβλήματα στον τρόπο υπολογισμού της.
Δικαστική απόφαση δεν έχει πάντως ληφθεί ακόμη και το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν κι άλλες διασκέψεις για να καταγραφεί η πλειοψηφική θέση της Ολομέλειας. Το ζήτημα της εισφοράς αλληλεγγύης εξετάζεται μόνο για τους συνταξιούχους του Δημοσίου κι όχι γι’ αυτούς του ιδιωτικού τομέα αλλά ούτε και για τους εργαζόμενους στο δημόσιο.

Μέχρι στιγμής διαφαίνεται ότι εφόσον η ΕΑΣ κριθεί αντισυνταγματική, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιστραφούν στους συνταξιούχους τα ποσά που έχουν μέχρι σήμερα αποδοθεί για να μην υπάρξει επιβάρυνση στο δημοσιονομικό κόστος.

Η εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε για πρώτη φορά με το Μνημόνιο τον Ιούλιο του 2011 και ίσχυσε αναδρομικά και για τα εισοδήματα του 2010.

About totritomati