Home / Διεθνή / Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό

Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό

Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών για το προσφυγικό θα διεξαχθεί στις 23 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Η Σύνοδος αυτή, που ζητήθηκε κυρίως από τη Γερμανία, θα αρχίσει στις 19.00 (ώρα Ελλάδας) την ερχόμενη Τετάρτη, μία ημέρα μετά τη νέα έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ για το ίδιο θέμα, διευκρίνισε ο Τουσκ με μήνυμά του στο Twitter.

Την Δευτέρα, οι υπουργοί Εσωτερικών των «28» δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο σύστημα των ποσοστώσεων για τη μετεγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων, πολλοί από τους οποίους φεύγουν για να γλιτώσουν από τους πολέμους στη Συρία και το Ιράκ.

Η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Ρουμανία και η Πολωνία, όλες οι πρώην κομμουνιστικές χώρες που εντάχθηκαν στην ΕΕ πριν από μια δεκαετία, είναι οι βασικοί πολέμιοι της υποχρεωτικής ποσόστωσης, υποστηρίζοντας ότι θα προσελκύσει περισσότερους μετανάστες στην Ευρώπη και θα αποδιοργανώσει τις κοινωνίες τους, που δεν είναι εξοικειωμένοι στα υψηλής κλίμακας μεταναστευτικά κύματα.

Η Ουγγαρία απέρριψε μάλιστα το σχέδιο παρόλο που από κοινού με την Ελλάδα και την Ιταλία θα καλούνταν να επαναπροωθήσουν τους αιτούντες άσυλο σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, και όχι να τους αποδεχτούν οι ίδιες.

Η Γερμανία και η Γαλλία, οι κύριοι αποδέκτες των αιτούντων άσυλο, ενδεχομένως να αντισταθούν σε ένα εθελοντικό σύστημα, διότι κατά πάσα πιθανότητα θα κατέληγαν με περισσότερους πρόσφυγες από ότι εφαρμόζοντας το σύστημα της υποχρεωτικής ποσόστωσης.


Πηγή: http://www.kathimerini.gr/831287/article/epikairothta/kosmos/ektakth-synodos-koryfhs-gia-to-prosfygiko

About admin