Home / Αθλητισμός / Εκεί στην άκρη του πάγκου!

Εκεί στην άκρη του πάγκου!

Οι μονομάχοι βρίσκονται σε θέσεις εκκίνησης και το www.sport-fm.gr, επιχειρεί να σκιαγραφήσει το προφίλ των πρωταγωνιστών των πάγκων και τι περιμένει από εκείνους στη νέα σεζόν.

Αποτελεί φαινόμενο πέρα από τα συνηθισμένα, για την ελληνική πραγματικότητα, ωστόσο 10 σύλλογοι, επέλεξαν να πορευθούν με τους προπονητές με τους οποίους τελείωσαν την περασμένη σεζόν. Νέο τεχνικό έχει ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ, ο Παναιτωλικός, ο Ατρόμητος, η Βέροια και η Καλλονή.

Του Κώστα Μιαούλη

Το www.sport-fm.gr επιχειρεί να σκιαγραφήσει τους πρωταγωνιστές των πάγκων, λίγες ώρες πριν από τη σέντρα. Μάλιστα από τρεις εξ’ αυτών έχουμε, με βάση τα πρώτα επίσημα ευρωπαϊκά παιχνίδια, μια εικόνα για το τι θα προσπαθήσουν να κάνουν και πάνω σε ποιο σχέδιο για τη νέα σεζόν.

ΜΑΡΚΟ ΣΙΛΒΑ

Από Πορτογάλο σε Πορτογάλο πήγε ο Ολυμπιακός. Μάλιστα περίμενε για αρκετό διάστημα, μέχρι ο Μάρκο Σίλβα, να λύσει το συμβόλαιο του με την Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, την οποία οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου, του πρώτου της τίτλου μετά από επτά χρόνια. Ο 38χρονος τεχνικός, ήταν εκείνος που κατάφερε να βγάλει την Εστορίλ από την αφάνεια και να την βγάλει στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Με τα «λιοντάρια» είχε συμφωνήσει για τέσσερα χρόνια, όμως ο Σίλβα μετά από έναν χρόνο στην Σπόρτινγκ, έμελλε να κάνει το βήμα προς το εξωτερικό.
Ο Σίλβα αρέσκεται στο 4-3-3 και στο 4-2-3-1. Το ποδόσφαιρο από τα άκρα, η ταχύτητα στο transition, η πίεση ψηλά είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά που έχουμε παρακολουθήσει μέχρι τώρα στα φιλικά παιχνίδια. Με ένα ρόστερ που ειδικά από τη μέση και μπροστά έχει πάρα πολλές και αξιόπιστες λύσεις και βέβαια έχει όλα τα εργαλεία για να μπορέσει να ξεδιπλώσει η ομάδα του αυτό που θέλει μέσα στο γήπεδο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Ο κόουτς του «τριφυλλιού» είναι ο προπονητής που κάθεται για 3η φορά στον πάγκο της ομάδας του. Του πιστώνεται η πρώτη άκρως επιτυχημένη χρονιά, με την κατάκτηση του Κυπέλλου, αλλά και την μεγαλειώδη νίκη μέσα στο Φάληρο. Η περσινή χρονιά είχε σκαμπανεβάσματα με τον Παναθηναϊκό ν’ απογοητεύει στο πρώτο μισό, ειδικά με τις εμφανίσεις του στο Europa League, αλλά ο εντυπωσιακός δεύτερος γύρος συν η εξαιρετική εικόνα των «πρασίνων» στα πλέι-οφ, γύρισαν και πάλι τις εντυπώσεις, υπέρ του.
Το στοίχημα γι’ αυτόν είναι η φετινή χρονιά, που δεν έχει αρχίσει με καλούς οιωνούς. Ο αποκλεισμός στον 3ο γύρο του Champions League από την Μπριζ, αλλά και το 0-0 με την Καμπάλα, έχει ξεσηκώσει έντονο προβληματισμό γύρω από το πρόσωπο του, τουλάχιστον από σεβαστή μερίδα του κόσμου του «τριφυλλιού». Η πίεση την φετινή χρονιά θα είναι ιδιαίτερη αυξημένη και το πρόωρο για τα δεδομένα της εποχής, ροτέισον, προκαλεί ερωτηματικά, αλλά και εκνευρισμό στους φίλους της ομάδας. Αν δεν έρθουν σύντομα καλά αποτελέσματα, τότε η πίεση θ’ αυξηθεί…

ΙΓΚΟΡ ΤΟΥΝΤΟΡ

Ο Ιγκόρ Τούντορ μέχρι στιγμής είναι εκείνος, που απ’ όσους έχουν δώσει δείγματα δουλειάς, λόγω των πρώιμων υποχρεώσεων, έχει κερδίσει τις εντυπώσεις. Με μια ομάδα που δεν είχε πραγματοποιήσει καν το ξεκαθάρισμα της και ουσιαστικά μέχρι χθες, από νέους ξένους ή κοινοτικούς είχε χρησιμοποιήσει μόνο τον Όλσεν, παίρνει άριστα. Ο ΠΑΟΚ ξεπέρασε τα εμπόδια, στην πορεία για τους ομίλους του Europa League. Έχοντας ακόμα μια προσθήκη στο ματς με την Μπρόντμπι, αυτή του Ροντρίγκεζ αλλά και του Μαλεζά, οδήγησε την ομάδα του σε μια μεγάλη νίκη που ουσιαστικά της δίνει από το πρώτο ματς την πρόκριση.
Ο Κροάτης στηρίχθηκε για την ώρα στο 3-5-2, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα είναι και το μόνο σύστημα που θα δούμε. Του αρέσει και προφανώς στη συνέχεια θα εφαρμόσει και το 4-2-3-1, όταν θα μπορέσει να βάλει και τα νέα αποκτήματα στον μηχανισμό της ομάδας. Έστω και σε αυτές τις λίγες εβδομάδες της δουλειάς του, έχει δείξει πως είναι αμείλικτος σε θέματα πειθαρχίας, όπως συνέβη με τους Περέιρα και Λούκας, αλλά και σε θέματα αγωνιστικής πειθαρχίας. Τρανό παράδειγμα, το περιστατικό με τον Μυστακίδη στο φιλικό με την Βέροια, όταν και τον πέταξε έξω, αφήνοντας την ομάδα του με δέκα, επειδή προτίμησε να τελειώσει μόνος του μία φάση και μην δώσει πάσα. Αναμφίβολα οι νέοι ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, θα διδαχτούν πολλά από τον Κροάτη.

ΤΡΑΪΑΝΟΣ ΔΕΛΛΑΣ

Ο Δέλλας αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του πρωταθλήματος στη θέση του πάγκου. Η ΑΕΚ επέστρεψε στα σαλόνια της Σούπερ Λίγκας, όμως οι απαιτήσεις είναι υψηλές άμεσα. Το θετικό είναι πως η φιλοσοφία του με την κατοχή της μπάλας και την πίεση ψηλά, αποτελούν οδηγό και φέτος. Πάνω στα δυνατά σημεία που βασίστηκε στην Γ’ Εθνική και πολύ περισσότερο στη Football League, όπου υπήρξε και μια σχετικά καλή πορεία στο Κύπελλο, θέλει να στηριχθεί και φέτος.
Ασφαλώς τη νέα σεζόν με περισσότερες επιλογές στα χέρια του, το 4-2-3-1 που αποτέλεσε το σχεδόν μόνιμο σχήμα του, τις δύο προηγούμενες σεζόν, δεν θ’ αποτελέσει τη μόνη του επιλογή. Ο Τράι δοκιμάσει και πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει και το 4-3-3. Η πρώτη του χρονιά στην Σούπερ Λίγκα, παραπέμπει λίγο στην πρώτη σεζόν του Αναστασίου στον Παναθηναϊκό από την άποψη πως έχει να ετοιμάσει ένα ματς την εβδομάδα. Βέβαια το διαφορετικό είναι πως αυτή η ομάδα, έχει εκπαιδευτεί τα προηγούμενα δύο χρόνια στα χέρια του και ειδικά οι Έλληνες ποδοσφαιριστές. Το μεγάλο στοίχημα της Σούπερ Λίγκας σε πάγκο είναι ο Δέλλας και πολλά θα εξαρτηθούν και από την εμπιστοσύνη με την οποία θα τον περιβάλλει η διοίκηση, ειδικά στην περίπτωση που η σεζόν, δεν αρχίσει καλά.

ΣΤΑΪΚΟΣ ΒΕΡΓΕΤΗΣ

Ο προπονητής του Αστέρα θεωρείται ένα από τα πιο hot oνόματα από τους Έλληνες προπονητές. Έχει κάνει τον Σάκη Τσιώλη να ξεχαστεί γρήγορα από τη μνήμη των ανθρώπων της ομάδας, δίχως να παραγνωρίζεται η δική του συνεισφορά. Ο Αστέρας αναμένεται ιδιαίτερα ισχυρός την φετινή χρονιά, έχοντας κάνει και πάλι καλές προσθήκες. Ανήκει κι αυτός στη γενιά των 40άρηδων Ελλήνων προπονητών που κάνουν ιδιαίτερα καλή εντύπωση και ουσιαστικά μαζί με τον Αναστασίου είναι οι δύο παλιοί, αφού ανέλαβε την ομάδα από τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν αποχώρησε ο Σάκης Τσιώλης. Η κατάληψη της 2ης θέσης στα πλέι-οφ την περασμένη περίοδο, αλλά και οι σπουδαίες εμφανίσεις της ομάδας του στους ομίλους του περσινού Γιουρόπα Λιγκ, έχουν δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες για την ομάδα της Τρίπολης φέτος.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Τα δείγματα γραφής από την Κέρκυρα την περασμένη σεζόν ήταν εξαιρετικά. Αφού οριστικοποιήθηκε το διαζύγιο του Ατρόμητου με τον Νίκο Νιόπλια, παρά το γεγονός πως είχε συμφωνήσει προφορικά πως θα συνεχίσει στους «Φαίακες» δεν το σκέφτηκε καθόλου, όταν δέχτηκε την πρόταση από την ομάδα του Περιστερίου. Ο 41χρονος κόουτς κατάλαβε πως ο Ατρόμητος αποτελεί την μεγάλη του ευκαιρία και από τα πρώτα δείγματα του, αφήνει άριστες εντυπώσεις.
Με ένα υλικό, το οποίο είναι καλό, όχι σε βάθος, αλλά σε επιλογές για την πρώτη ενδεκάδα, ο Αθηναίος τεχνικός αποτελεί ένα από τα πρόσωπα που αναμένεται να συγκεντρώσουν την προσοχή. Οι δύο νίκες του Ατρόμητου απέναντι στην ΑΪΚ, αλλά και η αξιοπρεπέστατη εμφάνιση του κόντρα στη Φενέρ, αφήνουν αισιόδοξα μηνύματα.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Τον Απρίλιο του 2014 αντικατέστησε τον Γκιγιέρμο Όγιος. Στα πλέι-οφ εκείνης της χρονιάς ο «Γηραιός» περιορίστηκε στην 7η θέση. Ωστόσο η σεζόν που πέρασε ήταν εκπληκτική και για τον Ηρακλή και για τον Νίκο Παπαδόπουλο, που οδήγησε ξανά τον Ηρακλή στην μεγάλη κατηγορία. Τον Ιούνιο, ο 43χρονος τεχνικός υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τους Θεσσαλονικείς μέχρι το 2017. Ο Ηρακλής έπαιξε εξαιρετικό ποδόσφαιρο και ήρθε εύκολα πρώτος στον 2ο όμιλο της Football League. Tερμάτισε 2ος πίσω από την ΑΕΚ, με τον Νίκο Παπαδόπουλο να είναι ο αναμορφωτής αυτής εβδομάδας. Ανήκει κι αυτός σε μια φουρνιά προπονητών που βρίσκονται σε ηλικία στα 40-45 κι έχει πολλά να δώσει ακόμα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ

Ο ΠΑΣ Γιάννενα αποτέλεσε πέρσι μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις του πρωταθλήματος και φέτος έχει κρατήσει αρκετούς ποδοσφαιριστές από τον περσινό κορμό, έστω και είχε και κάποιες απώλειες. Η αποτελεσματικότητα του «Άγιαξ» της Ηπείρου, ειδικά μέσα στην έδρα του, αποτελεί ένα σταθερό όπλο. Όμως στόχος του ΠΑΣ είναι και φέτος να τερματίσει όσο πιο ψηλά γίνεται και ο Γιάννης Πετράκης με την συνεπή και σταθερή δουλειά του είναι από τους πλέον αξιόπιστους προπονητές στην κατηγορία.

ΡΑΖΒΑΝ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ
Η χρονιά για την Ξάνθη κύλησε με αρκετά σκαμπανεβάσματα από παιχνίδι σε παιχνίδι, όπως και να το κάνουμε ωστόσο, την επιτυχία της εισόδου στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος την πιστώνεται ο Ρουμάνος προπονητής που είχε αναλάβει την περσινή περίοδο την Σκόντα Ξάνθη, αντί του Σάκη Τσιώλη. Ο προπονητής που έκανε του κεφαλιού του και δεν άκουσε τον πατέρα του που τον συμβούλευσε να μην πάει στην ακριτική ομάδα, έχει την ευκαιρία φέτος να καθοδηγήσει μια ομάδα που ο ίδιος δημιούργησε.

ΛΙΟΝΕΛ ΠΟΝΤΕΣ
Η πρόσληψη και μάλιστα νωρίς το καλοκαίρι, του 42χρονου Πορτογάλου τεχνικού, αποτέλεσε μια κίνηση που πέρα από κάθε αμφιβολία σωστό προγραμματισμό. Ο πρώην τεχνικός της Σπόρτινγκ και της Μαρίτιμο, αλλά και βοηθός στην Εθνική Πορτογαλίας, για μια τετραετία, πήγε στο Αγρίνιο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και τα βρήκε άμεσα, τόσο με τον ιδιοκτήτη της ομάδας, Φώτη Κωστούλα, όσο και με τον Μάκη Μπελεβώνη. Η έλευση του σίγουρα αποτελεί κάτι θετικό για τον Παναιτωλικό, που έχει θέσει ως στόχο και την ανάδειξη νέων παικτών.

Οι δοκιμασμένες συνταγές
Ο Πλατανιάς θα πορευθεί για το καλύτερο δυνατό με τον Γιώργο Παράσχο που ανέλαβε από τα μέσα Μαρτίου και μετά. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης θα προσπαθήσει και φέτος με τους νεαρούς ποδοσφαιριστές που έχει ο Πανιώνιος, συν την προσθήκη της τελευταίας στιγμής με τον Καραμάνο, να κρατήσει για άλλη μια χρονιά στην κατηγορία. Το πιο δύσκολο έργο, θα έχει ο Χοσέ Μανουέλ Ρόκα που εξαιτίας του περιορισμού που έχει στις μεταγραφές ο Πανθρακικός, φαίνεται να είναι ένα από τα υποψήφια φαβορί για τον υποβιβασμό, μιας και δεν έχει πολλά περιθώρια ενίσχυσης του ρόστερ. Ο Άκης Μάντζιος συνεχίζει στην τεχνική ηγεσία του Λεβαδειακού που θα παίξει Σούπερ Λίγκα, αφού ουσιαστικά πήρε τη θέση της Κέρκυρας και τουλάχιστον φαίνεται την τελευταία στιγμή να ενισχύεται με ορισμένες καλές προσθήκες. Όσο για την Καλλονή, θα έχει στις τάξεις της έναν νέο προπονητή, αλλά σχετικά παλιό στην ομάδα, τον Θαλή Θεοδωρίδη, που τις δύο προηγούμενες σεζόν, βρισκόταν στο τεχνικό επιτελείο της νησιωτικής ομάδας.

Και η ειδική περίπτωση

Για το φινάλε κρατήσαμε τον Γιώργο Γεωργιάδη που φέτος θα δοκιμάσει σαν πρώτος προπονητής και έχοντας την ομάδα από την εκκίνηση στα χέρια του. Ο τρις υπηρεσιακός τεχνικός του ΠΑΟΚ, αφού πέρασε εφιαλτικές στιγμές με την παταγώδη αποτυχία στα πλέι-οφ, θα δουλέψει σαν πρώτος προπονητής στην Βέροια κι ελπίζει να αποδείξει την αξία του.

ΠΗΓΗhttp://www.sport-fm.gr/

About totritomati