Home / Ελλάδα / Δώδεκα ώρες «όμηρος» των αγροτών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Δώδεκα ώρες «όμηρος» των αγροτών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Αγρότες κρατούν εγκλωβισμένο τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Κομοτηνή

Σε κλοιό αγροτών στο κτήριο της πρώην Νομαρχίας Ροδόπης βρίσκεται από το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου. Στο σημείο σπεύδει εισαγγελέας.

Στο σημείο μετέβη εισαγγελέας. Η εισαγγελέας πρωτοδικών Μελισσάρη Κωνσταντίνα συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία των αγροτών σε μία προσπάθεια να υπάρξει συμβιβαστική λύση απομάκρυνσης τους χωρίς να πραγματοποιηθούν έκτροπα ή επεισόδια με τη χρήση αστυνομικών δυνάμεων.

«Θα τους περιμένω όση ώρα χρειαστεί να έρθουν να κουβεντιάσουμε», πρόσθεσε ο υπουργός, ωστόσο οι αγρότες έχουν άλλα σχέδια. Σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα της Κομοτηνής, xronos.gr, η δήλωση έγινε στον πρώτο όροφο του κτιρίου, ενώ η είσοδος είναι περικυκλωμένη από εξαγριωμένους παραγωγούς οι οποίοι ζητούν να δουν τον υπουργό με δικούς τους όρους.

Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι δεν μιλούν με τον υπουργό εάν δεν αποσυρθούν τα νομοσχέδια για Ασφαλιστικό και φορολογικά μέτρα και ετοιμάζονται να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους. Ο κ. Αποστόλου δηλώνει ότι το φορολογικό δεν υπάρχει ως θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών με τους θεσμούς και καλεί τους αγρότες να οργανωθούν σε επιχειρηματική βάση.

Οι διαδηλωτές αγρότες έκαψαν λάστιχα και πετούσαν οργισμένοι αυγά, την ώρα που ο υπουργός και τα στελέχη του υπουργείου βρίσκονταν στο εσωτερικό του κτιρίου.

Η συνάντηση του κ. Αποστόλου με τους αγρότες κράτησε λίγα λεπτά, καθώς οι αγρότες ζήτησαν διαβεβαίωση για την απόσυρση του νομοσχεδίου για το φορολογικό και το Ασφαλιστικό.

Από την πλευρά του, ο υπουργός δηλώνει ότι το φορολογικό δεν υπάρχει ως θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών με τους θεσμούς, ενώ για το Ασφαλιστικό παραδέχθηκε ότι θα έχει επώδυνες επιπτώσεις για τους αγρότες.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, «ενώ όλο το υπόλοιπο ασφαλιστικό σύστημα όπως έχει καταντήσει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, προβλέπει το 50% των συντάξεων να καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τις συντάξεις του ΟΓΑ το αντίστοιχο ποσό που πληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό ανέρχεται στο 85%. Αυτό που η συμφωνία επιτάσσει είναι να γίνει εναρμόνιση με αυτό που συμβαίνει στους άλλους επαγγελματίες».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη παρέμβαση του υπουργείου προκειμένου το ποσοστό της αύξησης των εισφορών από το 7 στο 20%, να εφαρμοστεί σταδιακά σε τέσσερα χρόνια και ταυτόχρονα να υπολογιστεί με βάση το 80% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, που σημαίνει μία αύξηση γύρω στο 60%. «Και πάλι, όμως, θα πιέσουμε για να μπει μια οροφή κάθε χρόνο που δεν θα ξεπερνάει ένα ποσοστό της τάξης του 8 με 10%. Οπότε, δεν θα έχει αυτές τις επιπτώσεις», κατέληξε.

«Καλούμε τους αγρότες να καταλάβουν ότι θα πρέπει να οργανωθούν σε επιχειρηματική βάση. Αν οι αγρότες τηρώντας βιβλία εσόδων – εξόδων σήμερα στο σύνολό τους, εμφανίσουν όλα τα κοστολόγια που επιβαρύνουν την αγροτική δραστηριότητα, τότε μπορεί να φθάσουμε σε σημείο να μην υπάρχει φορολογητέα ύλη. Σήμερα, δηλώνεται κατά μέσο όρο 1,3 δισ. καθαρό εισόδημα στους αγρότες, ενώ αυτό που δηλώνεται ως ακαθάριστο είναι γύρω στα 4,3 ή 4,4 δισ. ευρώ. Βεβαίως, η αξία της αγροτικής παραγωγής ξεπερνάει τα 10 δισ. ευρώ, αλλά αυτό μπορεί να αφορά και ετεροεπαγγελματίες και τις ατομικές τους ανάγκες», ανέφερε ο υπουργός.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι σε συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, τις επόμενες ημέρες προωθείται υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία, όσοι γεωργοί έχουν να λαμβάνουν μέχρι 5.000 ευρώ ποσού ενίσχυσης από τα κοινοτικά ταμεία, θα παρακρατείται έναντι των οφειλών τους στην εφορία το 10% του συνολικού ποσού, από 5.000 μέχρι 10.000 ευρώ θα παρακρατείται το 20% και όσοι έχουν να λαμβάνουν πάνω από 10.000 ευρώ από ενισχύσεις, θα τους παρακρατείται το 50%. Με αυτόν τον τρόπο οι αγρότες θα αποκτήσουν πρόσβαση στην λήψη φορολογικής ενημερότητας, αλλά και θα ανακτήσουν μέρος της ρευστότητας τους για τις προσωπικές τους δαπάνες.

Μπλόκα σε όλη την Ελλάδα

Οι αγρότες ετοιμάζονται να αποκλείσουν την Ελλάδα, τοποθετώντας μπλόκα σε δεκάδες σημεία της επικράτειας.

Ήδη είναι κλειστός ο κόμβος Κερδυλλίων στην Εγνατία και η εθνική  Άρτας-Αθήνας  στο ύψος του Κομποτίου.

Στον κόμβο Νίκαιας ετοιμάζονται να λάβουν θέση από το μεσημέρι της Πέμπτης εκατοντάδες τρακτέρ αγροτών από την Λάρισα, την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα, μετά τον συντονισμό δράσης των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας.

Τα τρακτέρ θα κινηθούν προς τον κόμβο Νίκαιας από σημεία προσυγκέντρωσης που έχουν οριστεί και στους τρεις νομούς, ενώ η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα τεθούν σε ισχύ από αύριο στις 12 μ, καθώς στο κομμάτι της ΠΑΘΕ από κόμβο Πλατυκάμπου μέχρι και τον κόμβο Κιλελέρ θα απαγορεύεται η κυκλοφορία. Η απαγόρευση κυκλοφορίας, όπως επισημαίνεται θα διαρκέσει για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί για την τακτοποίηση των γεωργικών ελκυστήρων εκατέρωθεν της ΠΑΘΕ.

Σε «θέση μάχης» ήταν το απόγευμα εκατοντάδες τρακτέρ -οι οργανωτές έκαναν λόγο για 700- στα Τέμπη, εκατέρωθεν του οδοστρώματος, ενώ ο δρόμος δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία λίγο πριν τις 18:00 το απόγευμα.

Στη Θεσσαλονίκη και στο μπλόκο της Χαλκηδόνας, οι αγρότες βρίσκονταν το βράδυ της Τετάρτης με περισσότερα από 300 τρακτέρ έχοντας αποκλείσει την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Έδεσσας για μια ώρα ενώ το ίδιο συνέβη και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών στο ύψος των διοδίων των Μαλγάρων.

Στην Εγνατία οδό -στο ύψος των Κερδυλίων ο δρόμος έχει κλείσει επ’ αόριστον από το μεσημέρι ενώ οι αγρότες λένε ότι θέλουν να αποκλείσουν τα τελωνεία σε όλη τη βόρεια Ελλάδα από τον Προμαχώνα που έχει μπλόκο εδώ και πέντε μέρες.Όπως αναφέρει το Mega, στον Έβρο σκοπεύουν να αποκλείσουν το τελωνείο στις Καστανιές και τους Κήπους, στο Κιλκίς το τελωνείο των Ευζώνων ενώ το Σαββατοκύριακο αγρότες από τη Φλώρινα και την Καστοριά θα μεταβούν στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής κόβοντας κάθε δίοδο προς το εξωτερικό.

Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται και οι αγρότες της Στερεάς Ελλάδας. Στη Στυλίδα βγήκαν τα τρακτέρ στους δρόμους, ένα μάλιστα οδηγούσε ο Απόστολος Γκλέτσος που υποστηρίζει τον αγώνα τους.

Σε τρία σημεία της εθνικής οδού Πατρών-Πύργου είχαν συγκεντρωθεί αγρότες της Αχαΐας και της Ηλείας, οι οποίοι έχουν παρατάξει στην άκρη του δρόμου τρακτέρ, χωρίς, όμως, να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Νέο μπλόκο ετοιμάζουν οι αγρότες στη Λακωνία και συγκεκριμένα ο Αγροτικός Σύλλογος Ανατολικής Μάνης, αφού χαιρετίζει το μπλόκο των αγροτών του Ευρώτα, καλώντας μέλη του και μη, να βγουν στους δρόμους και να στήσουν μπλόκο στην περιοχή της Λίμνης κοντά στο χωριό Αιγιές, επί της εθνικής οδού Σπάρτης – Γυθείου.

Newsroom ΔΟΛ

About admin