Home / Ειδήσεις / Δύσκολες ώρες στη ΝΔ μετά το φιάσκο της εκλογής νέου Προέδρου

Δύσκολες ώρες στη ΝΔ μετά το φιάσκο της εκλογής νέου Προέδρου

Μία από τις πιο δύσκολες ημέρες στην ιστορία της ΝΔ ξημέρωσε τη Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου, μετά την αποτυχία διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Το δυσμενές κλίμα στη λεωφόρο Συγγρού δυναμιτίζει περαιτέρω το γεγονός ότι ουδείς έχει αναλάβει την ευθύνη για το φιάσκο της Κυριακής.

Τα βέλη συγκεντρώνουν ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο γραμματέας του κόμματος και πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Ανδρέας Παπαμιμίκος, που τηρούν σιγήν ιχθύος. Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησαν την παραίτηση και των δύο, ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίστηκε πιο μετριοπαθής, επικεντρώνοντας την κριτική του στον πρόεδρο και τα μέλη της ΚΕΦΕ.

Το τεταμένο κλίμα στις σχέσεις Μεϊμαράκη-Μητσοτάκη επιβεβαιώθηκε κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Κυριακή, λίγο μετά την απόφαση για αναβολή των εκλογών. Πληροφορίες αναφέρουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον κ. Μεϊμαράκη να παραιτηθεί, με τον δεύτερο να απορρίπτει τις επικρίσεις και να του απαντά σε ιδιαίτερα έντονο ύφος.

Πάντως, τα όσα διαδραματίστηκαν την Κυριακή προκαλούν ανησυχία για το μέλλον της συντηρητικής παράταξης και οι πρώην πρόεδροι Αντ.Σαμαράς και Κ.Καραμανλής δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους. Βουλευτές που συνομίλησαν με τον Αντ.Σαμαρά υποστηρίζουν ότι το κόμμα πρέπει να οδηγηθεί στις κάλπες από νέο υπηρεσιακό πρόεδρο, ενώ ο Κ.Καραμανλής σε συζητήσεις που είχε με συνεργάτες του δεν έκρυψε την ανησυχία του ακόμα και για τη διατήρηση της συνοχής του κόμματος.

Επίσης, το βαρύ κλίμα που επικρατεί στη ΝΔ μετέφερε με παρέμβασή του και το ιστορικό στέλεχος της παράταξης Ιωάννης Βαρβιτσιώτης. «Αυτά που συνέβησαν πλήγωσαν βαθιά τους νεοδημοκράτες. Όλους εμάς που αφιερώσαμε τη ζωή μας και παλέψαμε για τις αρχές και τις αξίες της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης. Υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αναληφθούν άμεσα. Γιατί βασική αξία της παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι η πολιτική υπευθυνότητα» είπε ο πρώην υπουργός και πρόσθεσε:

«Η ΝΔ πρέπει να μείνει ενωμένη και να βαδίσει γρήγορα μπροστά. Η διαδικασία εκλογής αρχηγού από τη βάση πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό. Είναι ζήτημα πολιτικής αξιοπρέπειας. Είναι ζήτημα ευθύνης. Είναι ζήτημα προοπτικής για τη χώρα, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τον λαό και τον τόπο».

Αναζητείται ημερομηνία

Σε ηλεκτρισμένο κλίμα αναμένεται να συνεδριάσει στη 1 το μεσημέρι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή προκειμένου να καθοριστεί το νέο χρονοδιάγραμμα των εκλογών. Το ενδιαφέρον στρέφεται στην παρέμβαση που θα κάνει ο Ανδρέας Παπαμιμίκος, αλλά και στις αντιδράσεις των εκπρόσωπων των υποψηφίων.

Πάντως, ήδη η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου δήλωσε στο Mega ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει στη συνεδρίαση γιατί πιστεύει ότι «με αυτή την ΚΕΦΕ δεν μπορούν να γίνουν εκλογές». Σημείωσε, όμως πως είναι θέμα του Απ.Τζιτζικώστα να ορίσει εάν θέλει εκπρόσωπο στη συνεδρίαση.

Σύμφωνα με τα Νέα, ως λύση διεξόδου προκρίνεται η άμεση επιλογή νέας ημερομηνίας για τη διεξαγωγή των εκλογών, το συντομότερο δυνατόν, χωρίς αλλαγή της διαδικασίας που ακολουθείται, αλλά με την ανάθεση σε άλλη εταιρεία της οργάνωσης και τεχνικής υποστήριξης των εκλογών.

Και οι τέσσερις υποψήφιοι εμφανίζονται να προκρίνουν τη διεξαγωγή των εκλογών σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ μία από τις προτάσεις που υπάρχουν είναι να στηθούν εκ νέου οι κάλπες σε δύο εβδομάδες και να επιχειρηθεί η εκλογή αρχηγού πριν τα Χριστούγεννα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή:http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500041195#ref=latestarticles

About basilis progressive