Home / Ειδήσεις / Δύο νησιά δώρο από τον αιγύπτιο πρόεδρο στον βασιλιά της Σ.Αραβίας

Δύο νησιά δώρο από τον αιγύπτιο πρόεδρο στον βασιλιά της Σ.Αραβίας

Στην Ερυθρά Θάλασσα

Κάιρο
Οι στενότατες σχέσεις του προέδρου της Αιγύπτου με τη Σαουδική Αραβία δεν αποτελούν μυστικό. Όμως ο αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι προχώρησε σε μια κίνηση που εξαγρίωσε την κοινή γνώμη της χώρας του. Χάρισε στο Ριάντ δύο νησάκια στρατηγικής σημασίας στη Χερσόνησο του Σινά.
Η σχετική ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψης του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας στο Κάιρο. Ο μονάρχης έγινε δεκτός με τιμές, μίλησε στο Κοινοβούλιο και αναδείχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Καΐρου.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η σύσταση κοινού επενδυτικού Ταμείου 14 δισ. ευρώ. Μία ακόμα ένεση βοήθειας του Ριάντ στην οικονομία της Αιγύπτου, από το 2013 όταν ανατράπηκε ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι.

Οι δύο χώρες ανακοίνωσαν επίσης και τη δημιουργία γέφυρας στην Ερυθρά Θάλασσα, που θα φέρει το όνομα του βασιλιά Σαλμάν.

Τα δύο νησάκια -Τιράν και Σαναφίρ- βρίσκονται σε ένα ιδιαίτερα στρατηγικό σημείο: νότια της Χερσονήσου του Σινά, στην είσοδο του Κόλπου του Άκαμπα, της μόνης εξόδου που έχουν Ιορδανία και Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τα είχε δε καταλάβει το 1949 ο Γκαμάλ Νάσερ με την υποστήριξη τότε του Ριάντ, στο πλαίσιο του πρώτου Αραβο-ισραηλινού Πολέμου (1948-1949).

Ο στρατηγικός τους ρόλος φάνηκε και το 1967, όταν ο Νάσερ επέβαλε ναυτικό αποκλεισμό στο Ισραήλ, λίγο πριν τον Πόλεμο των Έξι Ημερών.

Όπως βέβαια ήταν αναμενόμενο, η απόφαση του Αλ Σίσι να δώσει τα δύο νησιά στην Σαουδική Αραβία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο κωμικός Μπασέμ Γιουσέφ έγραψε στο Twitter: «Περάστε, κύριοι. H Χερσόνησος του Σινά για 1 δισ., οι Πυραμίδες για 2 δισ. και δώρο δύο αγάλματα».

Αλλά και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι αντέδρασαν: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραχωρεί ιδιοκτησία του αιγυπτιακού λαού για μια χούφτα δολάρια» τόνισαν.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis