Home / Ειδήσεις / Δυνατότητα νομιμοποίησης καταθέσεων στην Ελβετία έναντι φόρου 15%

Δυνατότητα νομιμοποίησης καταθέσεων στην Ελβετία έναντι φόρου 15%

Σε συμφωνία εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτων καταθέσεων στην Ελβετία, που θα οδηγεί σε φορολόγηση των εν λόγω χρημάτων με συντελεστή κοντά στο 15%, καλεί όσους έχουν αποταμιεύσεις σε ελβετικές τράπεζες η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν λίγο στο υπουργείο Οικονομικών αναφέρθηκε στη συμφωνία εθελοντικής αποκάλυψης καταθέσεων, στο πλαίσιο της οποίας πολίτες που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία, αλλά και σε άλλες τράπεζες του εξωτερικού θα μπορούν να τις νομιμοποιήσουν χωρίς να έχουν την υποχρέωση να τις επαναπατρίσουν.

Ο υπουργός ανέφερε πως οι σχετικές διατάξεις για την «αυτοαποκάλυψη καταθέσεων» θα τεθούν άμεσα σε δημόσια διαβούλευση ώστε οι πολίτες να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Ο κ. Βαρουφάκης περιέγραψε το σύστημα αυτόματης «αυτόαποκάλυψης καταθέσεων» ως εξής: Ο καταθέτης θα μπαίνει από τον υπολογιστή του σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όπου θα δηλώνει τις αδήλωτες καταθέσεις εξωτερικού. Εν συνεχεία θα πληρώνει το φόρο που του αναλογεί και θα αναλαμβάνει πιστοποιητικό ότι συμμορφώθηκε.

Ο κ. Βαρουφάκης προσδιόρισε στο 15% τον ενδεικτικό συντελεστή φορολόγησης των καταθέσεων εξωτερικού, λέγοντας πως αυτός είναι ενδεικτικός συντελεστής τον όποιο χρησιμοποίησε η Ιταλία σε ανάλογη συμφωνία με την Ελβετία.

Δικλείδα ασφαλείας

Ο κ. Βαρουφάκης είπε πως η ελβετική κυβέρνηση από την πλευρά της θα δεσμευτεί, ώστε να αποστείλει επιστολή σε έλληνες πολίτες με καταθέσεις στις τράπεζες της χώρας, με την οποία θα τους πληροφορεί για τη συμφωνία εθελοντικής αποκάλυψης και θα τους ζητά να προσκομίσουν το πιστοποιητικό της τακτοποίησης ή άλλο πιστοποιητικό που να βεβαιώνει πως οι εν λόγω καταθέσεις είναι ήδη τακτοποιημένες.

Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί εάν δεν γίνει αυτό, απάντησε πως σε διαφορετική περίπτωση ο λογαριασμός θα κλείνει και ο καταθέτης δεν θα μπορεί να ανοίξει νέο λογαριασμό στην Ελβετία. Όταν ρωτήθηκε για το τι θα γίνουν οι καταθέσεις αυτές, σημείωσε πως αυτό θα αποσαφηνιστεί.

Ο υπουργός επανειλημμένα τόνισε πως από το 2017 η Ελβετία είναι υποχρεωμένη να αποκαλύψει τις καταθέσεις κατοίκων εξωτερικού και ότι στη βάση αυτή συμφέρει τους φορολογουμένους να προχωρήσουν σε εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων.

 

πηγή:http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500000271#ref=latestarticles

About basilis progressive