Home / Διεθνή / Δονείται η κεντρική Ιταλία: Τρεις σεισμοί έως 5,7 Ρίχτερ

Δονείται η κεντρική Ιταλία: Τρεις σεισμοί έως 5,7 Ρίχτερ

Μέσα σε μία ώρα, στις 10:25, στις 11:23 και στις 11:26 (τοπική ώρα)

Το επίκεντρο κοντά στο Αματρίτσε, όπου κατέρρευσε το καμπαναριό – Συναγερμός και στη Ρώμη, όπου εκκενώθηκε το μετρό, σχολεία και το κτήριο της La Repubblica

Τρεις ισχυρές σεισμικές δονήσεις έπληξαν σήμερα το πρωί την Κεντρική Ιταλία, μέσα σε περίπου μία ώρα.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, η πρώτη δόνηση έγινε αισθητή στις 10:25 τοπική ώρα και μετρήθηκε στους 5,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, η δεύτερη στις 11:23 και είχε ένταση 5,7 Ρίχτερ και η τρίτη στις 11:26 με μέγεθος 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο και των τριών δονήσεων, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (Ingv) βρίσκεται στο Μοντερεάλε της Άκουιλα με εστιακό βάθος 9,2 χλμ. Είναι η περιοχή της κεντρικής Ιταλίας, κοντά στο χωριό Αματρίτσε, που χτυπήθηκε από τον Εγκέλαδο τόσο τον περασμένο Αύγουστο, όσο και από τριπλό σεισμό τον περασμένο Οκτώβριο και μετρά εκατοντάδες νεκρούς.

Οπως έγινε γνωστό, από τις νέες δονήσεις στο Αματρίτσε, κατέρρευσε το καμπαναριό της εκκλησίας του Σαντ Αγκοστίνο. Μάλιστα, τις ημέρες αυτές, οι σεισμόπληκτες αυτές περιοχές δοκιμάζονται και από τη σφοδρή κακοκαιρία και τις χιονοπτώσεις και πολλά μικρά χωριά έχουν αποκλεισθεί.

Μεγάλη αναστάτωση υπήρξε και στη Ρώμη όπου επίσης έγινε πολύ αισθητός ο σεισμός. Δεκάδες ήταν οι κλήσεις στην πυροσβεστική, με πολλά σχολεία να εκκενώνονται και στην ιταλική πρωτεύουσα, ενώ η δήμαρχος Βιρτζίνια Ράτζι, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Επίσης εκκενώθηκε το μετρό και το κτήριο της εφημερίδας Ρεπούμπλικα.

Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν σχολικά κτίρια στην περιοχή του Ριέτι, ενώ η Πολιτική Προστασία διενεργεί ελέγχους για πιθανές ζημιές.

Εικόνα έξω από σχολείο στο Ριέτι

Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, Φαμπρίτζιο Κούρτσο δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές κλήσεις, αλλά προς το παρόν δεν έχει χρειαστεί επιχείρηση διάσωσης. «Είναι καλό να γίνουν όλοι οι έλεγχοι. Εργαζόμαστε, επικοινωνούμε με δημάρχους και εξετάζουμε την κατάσταση», είπε ο Κούρτσο.

«Η σημερινή δεν είναι νέα δόνηση. Η Γη δεν έχει σταματήσει να τρέμει από τις 24 Αυγούστου. Οι δονήσεις έκτοτε υπολογίζονται στις 45.000», δήλωσε ακόμα ο Κούρτσο.

«Ενώ προσπαθούσαμε να ξεχάσουμε, γιατί εδώ και δέκα ημέρες δεν νιώθαμε τίποτα και είχαμε εστιάσει στην έκτακτη κατάσταση των χιονοπτώσεων, ήρθε μία νέα δόνηση. Η κατάσταση είναι καταστροφική», είπε ο Αλεσάντρο Πετρούτσι, δήμαρχος της Αρκουάτα ντελ Τρόντο στο Άσκολι Πιτσένο, που είχε πληγεί στο σεισμό της 24ης Αυγούστου σκορπώντας το θάνατο σε τουλάχιστον 46 ανθρώπους. «Στην Αρκουάτα δεν υπάρχει πια κανείς. Σε κάθε δόνηση πέφτει συνέχεια κάτι. Επειτα με το χιόνι και τη βροχή, το χωριό έχει μετατραπεί σε ένα σωρό από συντρίμμια. Σίγουρα θα υπάρξουν και άλλες πτώσεις. Σίγουρα το 98% των σπιτιών δεν είναι προσβάσιμα», πρόσθεσε ο Πετρούτσι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις από τον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας.

Στη Ρώμη εκκενώθηκε προληπτικά το κτίριο που στεγάζει την ιταλική εφημερίδα La Repubblica:

Η ώρα του σεισμού όπως καταγράφηκε σε σπίτι στην Ρώμη:

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis