Home / Διεθνή / Διπλό σοκ στη δίκη Πιστόριους

Διπλό σοκ στη δίκη Πιστόριους

Συγκλονιστικές στιγμές στην δικαστική αίθουσα

Ο παραολυμπιονίκης αναγκάστηκε να περπατήσει χωρίς προσθετικά άκρα όπως το βράδυ της δολοφονίας – Στη δημοσιότητα οι σοκαριστικές φωτογραφίες της δολοφονημένης Ρίβα, κατόπιν απαίτησης του πατέρα της

Συγκλονιστικές σκηνές εκτυλίχθηκαν σε ένα δικαστήριο της Πρετόρια, όπου διεξάγεται η ακροαματική διαδικασία η οποία θα καταλήξει με την ανακοίνωση της ποινής του Όσκαρ Πιστόριους για τη δολοφονία της φίλης του, Ρίβα Στέενκαμπ.

Σε μία προσπάθεια τους να αναπαραστήσουν τι συνέβη το μοιραίο βράδυ (αλλά και να συγκινήσουν ενδεχομένως το δικαστήριο), οι δικηγόροι του Ολυμπιονίκη του ζήτησαν να σηκωθεί από τη θέση του και να διασχίσει τη δικαστική αίθουσα χωρίς τα προσθετικά του άκρα. Δικαιολογώντας το αίτημά τους, είπαν ότι η επίδειξη αυτή θα έδειχνε πόσο ευάλωτος και ανήμπορος πρέπει να αισθανόταν ο πρώην αθλητής το βράδυ του φόνου, όταν ο ίδιος νόμιζε – κατά τους ισχυρισμούς του – ότι στο σπίτι του είχαν εισβάλλει ληστές.

Υπακούοντας στις οδηγίες των δικηγόρων του, ο Νοτιοαφρικανός παραολυμπιονίκης σηκώθηκε και έκανε ορισμένα βήματα μέσα στο δικαστήριο τρεκλίζοντας, με δάκρυα να τρέχουν από τα μάτια του και τον ιδρώτα να βρέχει την μπλούζα του εξαιτίας της προσπάθειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κάποια στιγμή, ο πατέρας της άτυχης Ρίβα, χρειάστηκε να παραμερίσει προκειμένου να κάνει χώρο στον Πιστόριους για να ξεκινήσει την επίδειξη.

Στη θέα του Πιστόριους να προσπαθεί να ισορροπήσει συγγενείς και φίλοι του δεν άντεξαν και έβαλαν τα κλάματα. Στο τέλος ούτε και ο ίδιος δεν άντεξε το μαρτύριο και γονάτισε με έναν δικηγόρο να του δίνει ένα χαρτομάντηλο προκειμένου να σκουπίσει τα δάκρυά του.

Κλείνοντας την επώδυνη αυτή παρουσίαση, οι δικηγόροι του Πιστόριους υπενθύμισαν στους δικαστές ότι το νόημα της οποιασδήποτε τιμωρίας «δεν ήταν να “σπάσει” τον κατηγορούμενο».

Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες της δολοφονημένης Ρίβα

Στην τοποθέτησή του αμέσως μετά από την σοκαριστική επίδειξη, ο εισαγγελέας Γκέρι Νελ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στον παραολυμπιονίκη, τονίζοντας ότι κανείς δεν ασχολείται πλέον με το θύμα, το οποίο «δυστυχώς δεν μπορεί να περπατήσει σήμερα μέσα σε αυτήν την δικαστική αίθουσα»

Ο Νελ ζήτησε από την δικαστή Μασίπα να επιτρέψει τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών της δολοφονημένης Ρίβα, αίτημα που έγινε τελικά δεκτό.

Όπως τόνισε η δικαστής, μέχρι τώρα είχε απαγορεύσει τη δημοσίευση των φωτογραφιών που δείχνουν την αιματοβαμμένη σορό της αδικοχαμένης κοπέλας από σεβασμό στον πόνο των δικών της, ωστόσο τώρα δεν υπάρχει πλέον λόγος να επιμένει στην απαγόρευση, αφού ο ίδιος ο πατέρας της Ρίβα ζήτησε χθες να δοθούν οι φωτογραφίες στον Τύπο.

Αφότου ξεκίνησε η δίκη, τον Μάρτιο του 2014, ο Μπάρι Στέενκαμπ, 73 ετών, δεν είχε καταθέσει ποτέ λόγω της εύθραυστης υγείας του. Ξεσπώντας συχνά σε λυγμούς στη διάρκεια της κατάθεσής του, ο Στέενκαμπ δήλωσε εχθές ότι θα μιλήσει «σίγουρα στον Όσκαρ, ιδιωτικά, όταν έρθει η ώρα» και τόνισε ότι ο παραολυμπιονίκης πρέπει να πληρώσει για το έγκλημά του.

Ο πρώην αθλητής, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του νεαρού τοπ-μόντελ τη νύχτα του Αγίου Βαλεντίνου του 2013, είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε φυλάκιση πέντε ετών για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας». Ωστόσο, η εισαγγελία άσκησε έφεση και πέτυχε τα γεγονότα να επαναχαρακτηριστούν ως φόνος, με αποτέλεσμα τώρα ο παραολυμπιονίκης να περιμένει τώρα τη νέα του ποινή, η οποία μπορεί να αγγίζει τα 15 χρόνια.

Μετά την ολοκλήρωση της τριήμερης ακροαματικής διαδικασίας στο ανώτατο δικαστήριο της Πρετόρια, η δικαστής δήλωσε ότι η ανακοίνωση της ποινής του Πιστόριους θα γίνει στις 6 Ιουλίου.

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis