Home / Ειδήσεις / Δημοσκόπηση: Έξι στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ «βλέπουν» νίκη της ΝΔ

Δημοσκόπηση: Έξι στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ «βλέπουν» νίκη της ΝΔ

Εντυπωσιακή διαφορά στην «παράσταση νίκης»

Κοντά στο 10% το προβάδισμα της ΝΔ, σύμφωνα με έρευνα της Marc (Alpha) – Απογοήτευση και θυμός στην ελληνική κοινωνία – Το 76,7% αποδοκιμάζει τη διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες

Εντυπωσιακό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας στην «παράσταση νίκης» δείχνει νέα δημοσκόπηση της εταιρίας, Marc, που παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του Alpha.

Το 64,9% του συνόλου των ερωτηθέντων προέβλεψε ότι θα κερδίσει τις εκλογές, έναντι μόλις 15,5% που ήταν το ποσοστό εκείνων που «βλέπουν» νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Επικράτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μάλιστα, προβλέπει και έξι στους δέκα που ψήφισαν το κυβερνών κόμμα στις τελευταίες εκλογές.

Σαφής είναι η επικράτηση της ΝΔ και στην πρόθεση ψήφου, ενώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκηςυπερέχει αισθητά του Αλέξη Τσίπρα, σε μια περίοδο που η ελληνική κοινωνία κυριαρχείται από αισθήματα απογοήτευσης και θυμού και οι πολίτες σε συντριπτικό ποσοστά της τάξης του 83,1% νοιώθουν να έχει χαθεί η ελπίδα και δηλώνουν ότι ανησυχούν για ακόμη χειρότερες μέρες. Επίσης, οκτώ στους δέκα κρίνουν αρνητικά την πορεία της κυβέρνησης, ενώ το 76,7% αποδοκιμάζει τη διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 7,5 μονάδες, συγκεντρώνοντας 22,3% έναντι 14,8% του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθούν με 6,3% η Χρυσή Αυγή, με 5,8% το ΚΚΕ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 4,7%. Πιο χαμηλά είναι οι ΑΝΕΛ με 2,5%, η Ένωση Κεντρώων επίσης με 2,5%, η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου με 2% και το Ποτάμι με 1,9%. Εξαιρετικά υψηλά είναι τα ποσοστά όσων δηλώνουν ότι θα επιλέξουν λευκό ή άκυρο (7,5%) και όσων δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν (12,9%).

Με αναγωγή επί των εγκύρων, χωρίς υπολογισμό, δηλαδή, της αποχής και των λευκών / ακύρων, η «ψαλίδα» της διαφοράς μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων προσεγγίζει διψήφια επίπεδα, φθάνοντας στο 9,6%. Ειδικότερα, η εκλογική δύναμη της ΝΔ υπολογίζεται στο 28,4% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 18,8%. Ακολουθούν με 8% η Χρυσή Αυγή, με 7,4% το ΚΚΕ, με 6% Δημοκρατική Συμπαράταξη, με 3,2% οι ΑΝΕΛ και με το ίδιο ποσοστό η Ένωση Κεντρώων, που συμπληρώνουν τη λίστα με τα έξι κόμματα που περνούν το κατώφλι του 3% για την είσοδο στη Βουλή. Κάτω από αυτό το όριο μένουν η Πλεύση Ελευθερίας με 2,6%, το Ποτάμι με 2,4% και η ΛΑΕ με 1,5%, ενώ αναποφάσιστοι υπολογίζεται ότι είναι το 11,9% του εκλογικού σώματος.

Δείτε την παρουσίαση της δημοσκόπησης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA

Μεγάλη αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ

Η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει πολύ υψηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων της που φθάνει στο 81,6%, την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ αποσυσπειρώνεται χάνοντας σχεδόν ένας στους τρίτους που τον ψήφισαν πριν από έναν χρόνο, αφού μόνον το 36,8% εξ αυτών δηλώνουν ότι θα τον ξαναψήφιζαν αν στηνόταν κάλπες την επόμενη Κυριακή.

Πάντως, το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του κυβερνώντος φαίνεται να τηρούν στάση αναμονής, αφού το 24,2% εκφράζει προτίμηση προς την αποχή ή το λευκό, το 10,3% δηλώνει ότι είναι αναποφάσιστοι και το 28,7% φαίνεται να βρίσκει άλλη στέγη. Εξ αυτών το 6,7% στρέφεται προς τη ΝΔ, το 6,4% δηλώνει προτίμηση σε «άλλο κόμμα», ενώ επόμενοι, κατά σειρά προτίμησης, προορισμοί είναι η Χρυσή Αυγή, στην οποία στρέφεται το 3,6% και το ΚΚΕ με την Πλεύση Ελευθερίας, προς καθένα από τα οποία κατευθύνεται το 3,4% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.
Στην αξιολόγηση των πολιτικών ηγετών ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα στο ερώτημα «Οι απόψεις ποιου πολιτικού αρχηγού είναι πιο κοντά στις δικές σας απόψεις». Προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 21% και έπεται ο Αλέξης Τσίπρας με 14%, ενώ ακολουθούν ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 4,6%, η Φώφη Γεννηματά με 4,4%, ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 3,4%, ο Βασίλης Λεβέντης με 2,6%, ο Πάνος Καμμένος με 2,1% και ο Σταύρος Θεοδωράκης με 1,9%.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία των αρχηγών των δύο μεγάλων παρατάξεων στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, οι πολίτες δηλώνουν σαφώς μεγαλύτερη ικανοποίηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη που αξιολογείται θετικά από το 31,8%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ικανοποίησε μόνον το 13,8% των ερωτηθέντων.

Αξιοσημείωτες είναι και οι απαντήσεις στο ερώτημα για το πώς θα ήταν τα πράγματα αν στην κυβέρνηση ήταν η ΝΔ: το 34,6% απαντά καλύτερα, το 34,3% χειρότερα και το 26,1% περίπου τα ίδια.
πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis