Home / Διεθνή / Δεν τέθηκε από τον Σόιμπλε στο Eurogroup θέμα Grexit, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι

Δεν τέθηκε από τον Σόιμπλε στο Eurogroup θέμα Grexit, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι

Ποτέ δεν τέθηκε από κανέναν, ούτε από τον κ. Σόιμπλε στο Eurogroup, θέμα Grexit τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι..

Νωρίτερα εσωτερικό έγγραφο που διέρρευσε και δημοσιεύεται στην αυριανή έκδοση της Frankfurter Allgemeine Sinntagszeitung αναφέρει ότι το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο φέρεται να μην ικανοποιείται από τις ελληνικές προτάσεις, βλέπει δύο δρόμους για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την FAS, στο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι «από τις προτάσεις (ενν. της ελληνικής κυβέρνησης) λείπουν μεταρρυθμιστικοί τομείς κομβικής σημασίας προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η χώρα και για να προωθηθεί μακροπρόθεσμα η οικονομική ανάπτυξη και η βιώσιμη ανάπτυξη» και για αυτό δεν μπορούν (οι προτάσεις) «να αποτελέσουν τη βάση για ένα απολύτως νέο, διάρκειας τριών ετών, πρόγραμμα του ΕΜΣ».

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, όπως επισημαίνεται, βλέπει δύο δρόμους.

Σύμφωνα με τον πρώτο: «Η Ελλάδα βελτιώνει τις προτάσεις της γρήγορα και συνολικά, με πλήρη στήριξη του Κοινοβουλίου. Το υπουργείο προτείνει μεταξύ άλλων η Ελλάδα να μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία σε ένα Ταμείο το οποίο θα τα εκποιήσει και τα έσοδα θα διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους». Σύμφωνα με τον δεύτερο δρόμο, «θα γίνει διαπραγμάτευση με την Αθήνα για ένα τάιμ άουτ. Η Ελλάδα εγκαταλείπει την Ευρωζώνη για τουλάχιστον πέντε χρόνια και αναδιαρθρώνει το χρέος της. Παραμένει όμως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεχίζει να λαμβάνει αναπτυξιακή, ανθρωπιστική και τεχνική στήριξη».

Την «επίκαιρη σημασία» του εγγράφου του Γερμανικού υπουργέιου Οικονομικών με την πρόταση για ένα προσωρινό Grexit διαψεύδουν και γερμανικοί κύκλοι, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα «Der Tagesspiegel». Οι ίδιοι κύκλοι ωστόσο επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του εγγράφου.

«Πρόκειται για έγγραφο εργασίας με σκέψεις για την περίπτωση που πρέπει να τεθεί σε ισχύ το Σχέδιο Β και δεν προοριζόταν για τη σημερινή συνεδρίαση» δηλώνει διπλωμάτης στην εφημερίδα. Συνεπώς, επισημαίνεται, ο κ. Σόιμπλε δεν το παρουσίασε στους συναδέλφους του, αλλά το έγγραφο δόθηκε κατά την προετοιμασία του Eurogroup μόνο σε χώρες με παρόμοιες απόψεις.

πηγή απε μπε

About m bonsu