Home / Ειδήσεις / Δεν πείθει τους δανειστές το γενικόλογο email Τσακαλώτου

Δεν πείθει τους δανειστές το γενικόλογο email Τσακαλώτου

Έτοιμη να «συνθηκολογήσει» με νέα μέτρα η κυβέρνηση

Ζητούν συγκεκριμένα μέτρα ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης – «Χαστούκι» και από τον ESM στο Μαξίμου, που ξεκαθαρίζει πως ήταν η «δήλωση μετανοίας» του Ευκλείδη Τσακαλώτου που ξεμπλόκαρε τα μέτρα ελάφρυνσης

«Ζεσταίνουν τις  μηχανές» οι δανειστές για να επιστρέψουν στην Αθήνα, εφόσον ικανοποιηθούν οι αξιώσεις τους από την κυβέρνηση. Το πρώτο βήμα έγινε χθες με το «ξεμπλοκάρισμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης, ενώ αυτήν την εβδομάδα καταφτάνουν χαμηλόβαθμα κλιμάκια της Τρόικα (και του ΔΝΤ) που θα περάσουν από κόσκινο το φορολογικό σύστημα της χώρας.

Το πιο κρίσιμο «κρας τεστ» όμως για το αν θα επιστρέψουν και πότε οι επικεφαλής των θεσμών ώστε να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά και για τις δεσμεύσεις για νέα μέτρα λιτότητας που θα λάβει η κυβέρνηση, αναμένεται στο Eurogroup της Πέμπτης, όπου θα φανεί αν οι δανειστές θα αρκεστούν στο email Τσακαλώτου προς τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. Πληροφορίες αναφέρουν όμως πως δεν πείθονται από γενικόλογες δεσμεύσεις της κυβέρνησης, θα απαιτήσουν «και άλλο αίμα» και ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει ήδη την λίστα των νέων μέτρων λιτότητας που θα τους παραδώσει.

«Αποκαλυπτήρια» από τον ESM

Με ένα μήνα καθυστέρηση, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) «ήρε το απαγορευτικό» για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, καθώς τυχόν νέα καθυστέρηση θα οδηγούσε σε εκτροχιασμό το ελληνικό πρόγραμμα. Το μεγάλο όφελος από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα δεν είναι τόσο η προοπτική ελάφρυνσης μετά από 20 ή 40 χρόνια (κατά 20% το 2060). Είναι ότι «κλειδώνει» έτσι για τουλάχιστον 20 χρόνια με σταθερά επιτόκια το χρέος (παρότι σε πρώτη φάση θα το επιβαρύνουν κιόλας αντί να το ελαφρύνουν) και δίνει «ορίζοντα» στους ξένους επενδυτές, για να μπορέσει το ελληνικό δημόσιο να προβεί στις πρώτες εκδόσεις ομολόγων μετά το 2014 (την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2017 ενδεχομένως) γιατί αν αργούσαν θα ήταν πρακτικώς αδύνατη η έξοδος από το 3ο Μνημόνιο στα μέσα του 2018.

Το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε άμεσα να αξιοποιήσει για εσωτερική κατανάλωση το θέμα, επιτιθέμενη με non paper στον Κυριάκο Μητσοτάκη και αναφέροντας ότι ότι «κατέρρευσε το έωλο επιχείρημά του πως η “μονομερής ενέργεια” της κυβέρνησης θα θέσει σε κίνδυνο την ελάφρυνση του χρέους». Η απάντηση από πλευράς της ΝΔ ήταν πως τα μέτρα «ξεπάγωσαν» επειδή ο κύριος Τσακαλώτος «απέστειλε μια εξευτελιστική επιστολή συγγνώμης, ότι δεν θα ξαναδώσει κανένα εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους»  και επειδή δεσμεύεται σε διαρκή λιτότητα.

Την κυβέρνηση διαψεύδει και ο ίδιος ο ESM, αφού στην επίσημη ιστοσελίδα του αιτιολογείται γιατί καθυστέρησε τα μέτρα, αλλά και πώς «ξεπάγωσαν» μετά την «δήλωση αφοσίωσης» στο Μνημόνιο την οποία απέστειλε παραμονή Χριστουγέννων στους θεσμούς ο κύριος Τσακαλώτος.

Συγκεκριμένα ο ESM αναφέρει ότι:
«Η έγκριση των μέτρων καθυστέρησε τον Δεκέμβριο, όταν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε μια σειρά δαπανών του προϋπολογισμού, χωρίς προηγούμενη συζήτηση με τους θεσμούς. Η διαδικασία έγκρισης αποκαταστάθηκε αφού πρώτα το Eurogroup έλαβε μια επιστολή από τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος κατέστησε ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα παραμένει πλήρως δεσμευμένη στους όρους του Προγράμματος».

Την εμπλοκή επιβεβαιώνει ουσιαστικά και ο ευρωπαίος Επίτροπος Μοσχοβισί, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter χαιρετίζει το «ξεμπλoκάρισμα» (débloque) στα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis