Home / Ειδήσεις / ”Δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές”

”Δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές”

Εθνικό ζήτημα χαρακτήρισε το συνταξιοδοτικό η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην τηλεόραση του Σκάι, και υπογράμμισε ότι οριζόντιες περικοπές δεν θα υπάρξουν. Ταυτόχρονα, η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφερόμενη στα σενάρια συγκρότησης οικουμενικού σχήματος, είπε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την πορεία της με βάση το αποτέλεσμα της κάλπης και δεν πρόκειται να απολογηθεί σε κάθε αρχηγό κόμματος που θα ήθελε να βρεθεί στην εξουσία από το παράθυρο. Τέλος, σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματα, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται επαρκώς στις υποχρεώσεις της.

«Απέναντι στο μεγάλο εθνικό ζήτημα, το συνταξιοδοτικό, περικοπές οριζόντιες και περικοπές των κυρίων συντάξεων δεν θα υπάρξουν. Αυτή είναι η διαβεβαίωση, η οποία δίνεται από πλευράς του υπουργείου», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και υπογράμμισε ότι τεχνικές πτυχές δεν είναι ανακοινώσιμες προτού σχηματοποιηθεί η άποψη της κυβέρνησης.

Για τη στάση που τηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι σήμερα υπάρχουν σοβαρά ζητήματα για τους εργαζόμενους, τα οποία είναι καυτά και στα όρια αντοχών πολλών ανθρώπων και πολλών νοικοκυριών. Η κυβερνητική εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «η διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης στηρίζεται στους αγώνες του ελληνικού λαού», και συνεπώς με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το όλο ζήτημα.

Η κ. Γεροβασίλη ρωτήθηκε για την παραίτηση Γαβριήλ Σακελαρίδη και τη διαγραφή του Στάθη Παναγούλη. «Αυτά τα οποία ψηφίζουμε σήμερα είναι οι εφαρμοστικοί νόμοι της συμφωνίας του καλοκαιριού. Δεν είναι ούτε πρωτόγνωρα ούτε καινούρια. Έχοντας αποδεχτεί την τακτική υποχώρηση του καλοκαιριού, αντιλαμβάνεστε ότι το ορθολογικό, το σωστό, το συνεπές λέει ότι ψηφίζω τους εφαρμοστικούς νόμους. Άρα, η μεγάλη δυσκολία, η οποία τάραξε και την Αριστερά εκείνη την εποχή, και είχαμε τα γνωστά που είχαμε, ήταν αντικειμενική. Σήμερα, λοιπόν, κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί κάποιος που συμφώνησε και ψήφισε τη συμφωνία, που εμπεριέχει όσα ψηφίζουμε σήμερα, να τα θεωρεί πρωτόγνωρα και φοβερά και τρομακτικά. Δεν είναι ευχάριστα πολλά εξ αυτών. Είμαστε υποχρεωμένοι, όμως, να ακολουθήσουμε αυτά τα βήματα, προκειμένου να βγάλουμε τη χώρα από τη δίνη της κρίσης και θα το κάνουμε», απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε, ενόψει της ψήφισης του ασφαλιστικού και των προαπαιτούμενων μέτρων, ότι κατά την προχθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκαν όλα τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και «η ΚΟ παραμένει συνεκτική».

Για το ενδεχόμενο συνεργασιών ή διεύρυνσης, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση ζήτησε τη συζήτηση, όχι τη συνδρομή, όχι τη στήριξη, όχι τη συναίνεση. Ζήτησε τη συζήτηση, η οποία ενδεχομένως να φέρει συγκλίσεις, αποκλίσεις, συναινέσεις.

Η Ελλάδα ανταποκρίνεται επαρκώς στις υποχρεώσεις της, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, η οποία επικαλέστηκε τις συζητήσεις στις Συνόδους για το προσφυγικό που έχουν προηγηθεί και τα ανακοινωθέντα τα οποία αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται επαρκώς στις υποχρεώσεις της.

Αναφερόμενη δε στα σενάρια αποπομπής χωρών από τη Συνθήκη Σένγκεν, η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι φωνές που κατά καιρούς κάνουν λόγο για grexit ή για έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν, είναι φωνές οι οποίες ενδεχομένως να μην θέλουν την ενότητα της ΕΕ, και οι φωνές αυτές δεν είναι πλήγμα για την Ελλάδα απλά, είναι ένα πλήγμα στην καρδιά της ΕΕ.

«Η Ελλάδα έχει ζητήσει τη βοήθεια της Frontex με επίσημη αιτήματα και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε τεχνική υποδομή», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και αποκάλυψε πως «απ’ όλα όσα ζητήθηκαν, η αλήθεια είναι ότι η Frontex ανταποκρίθηκε περίπου στο 1/10». Η κ. Γεροβασίλη επικαλέστηκε το επίσημο ανακοινωθέν της ίδιας της Frontex και διέψευσε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε βοήθεια.

Ερωτηθείσα για τις εξελίξεις αναφορικά με τον έλεγχο του πόθεν έσχες του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, είπε πως ο έλεγχος συνεχίζεται, η Επιτροπή έχει δώσει τα πόθεν έσχες στους ορκωτούς ελεγκτές, ως οφείλει, και όταν, με το καλό, βγει το πόρισμα τότε θα συζητηθεί αν υπάρχει θέμα.

 

About m bonsu