Home / Ειδήσεις / Δανία: Κάλπες θρίλερ, μπροστά η κεντροδεξιά, δεύτερο το ξενοφοβικό DPP

Δανία: Κάλπες θρίλερ, μπροστά η κεντροδεξιά, δεύτερο το ξενοφοβικό DPP

Στο νήμα κρίνεται η επόμενη κυβέρνηση της Δανίας, αν και τα μερικά αποτελέσματα δείχνουν προς στροφή στο μπλοκ των κομμάτων της αντιπολιτευόμενης κεντροδεξιάς. Ναι μεν οι Σοσιαλδημοκράτες της πρωθυπουργού Χέλε Τόρνιγνκ-Σμιτ βρίσκονται στην κορυφή, όμως το άθροισμα των συμμάχων της δεν φτάνει για κυβέρνηση. Ισχυρότατη αύξηση της ξενοφοβικής λαϊκιστικής δεξιάς, που κινείται προς τη δεύτερη θέση.

Καθώς ο κανόνας στη Δανία είναι οι κυβερνήσεις συνασπισμού, τα κόμματα στη Δανία ουσιαστικά χωρίζονται σε δύο μεγάλα στρατόπεδα: Το κεντροαριστερό μπλοκ (το λεγόμενο «κόκκινο») και το κεντροδεξιό (το «μπλε»). Το βράδυ της Πέμπτης, με περίπου τις μισές ψήφους να έχουν καταμετρηθεί, το κεντροδεξιό μπλοκ εμφανιζόταν οριακά πάνω από το 50%.

Η εικόνα ήταν εξίσου αμφίρροπη από τα exit poll και η Κοπεγχάγη περιμένει μέχρι να έχουν έχουν καταμετρηθεί όλες οι ψήφοι, και εκείνες από τη Γροιλανδία (όπου οι κάλπες κλείνει αργά νωρίς τα ξημερώματα).

Για τις 175 έδρες που κρίνονται στην ηπειρωτική Δανία από τις συνολικά 179 έδρες του Κοινοβουλίου, οι προβλέψεις του τελικού αποτελέσματος έδιναν περίπου 93 στο κεντροδεξιό μπλοκ και 82 στο κεντροαριστερό.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται μεν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της κεντροαριστερής πρωθυπουργού, όμως η νίκη θα είναι πύρρειος αν επιβεβαιωθεί η αποδυνάμωση των υπόλοιπων κομμάτων που συγκροτούν το «κόκκινο» στρατόπεδο. Οι Σοσιαλδημοκράτες εμφανίζονται να έχουν ενισχυθεί κατά 1,6 μονάδα στην περιοχή του 26%.

Αντιθέτως, το μέχρι πρότινος ισχυρότερο κόμμα του κεντροδεξιού στρατοπέδου, το Venstre του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, εμφανίζεται μεν αποδυναμωμένο κατά περίπου 7 μονάδες στην περιοχή του 19,5% όμως μπορεί να καταλήξει από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Μεγάλος νικητής όμως είναι το ξενοφοβικό «Δανικό Λαϊκό Κόμμα» (DPP), που εμφανίζεται ενισχυμένο κατά 9 μονάδες κοντά στο 21% και στη δεύτερη θέση στην επικράτεια.

Το ενδιαφέρον σημείο της κάλπης στη Δανία ήταν ότι και η κεντροαριστερά, βλέποντας την ενίσχυση των τάσεων προς το ξενοφοβικό DPP, είχε αρχίσει να ενσωματώνει στο πολιτικό της μείγμα τέτοιες τάσεις, κάνοντας εκστρατεία εναντίον του «τουρισμού επιδομάτων», δηλαδή για περιορισμό της πρόσβασης ξένων στο σύστημα πρόνοιας. Οι θέσεις της κεντροαριστεράς παρέμεναν πάντως πολύ ηπιότερες του DPP, το οποίο είχε φτάσει στο σημείο να ζητήσει ακόμη και «τείχος» στο Σένγκεν.

Πηγή:http://news.in.gr/world/article/?aid=1500006019#ref=newsroombox

About Panos Dreamer