Home / Διεθνή / Δακρυγόνα σε διαδήλωση στην Τουρκία υπέρ του κοσμικού κράτους

Δακρυγόνα σε διαδήλωση στην Τουρκία υπέρ του κοσμικού κράτους

Μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης

Αγκυρα, Τουρκία

Η τουρκική αστυνομία διέλυσε με τη βία σήμερα μια διαδήλωση που πραγματοποιούσαν υποστηρικτές του κοσμικού κράτους μπροστά από το κτίριο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, μία ημέρα μετά την αμφιλεγόμενη δήλωση του προέδρου της Ισμαήλ Καχραμάν, ο οποίος τάχθηκε υπέρ ενός «θρησκευτικού» και όχι «κοσμικού» Συντάγματος.

Ο Ερντογάν έσπευσε να υπερασπιστεί τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

«Η Τουρκία είναι κοσμικό κράτος και θα παραμείνει» φώναζαν τουλάχιστον 100 διαδηλωτές οι οποίοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από μία από τις εισόδους της Εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα, προτού οι μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της τουρκικής αστυνομίας επέμβουν κάνοντας χρήση δακρυγόνων, σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου που βρέθηκε επί τόπου.

Η αστυνομία προχώρησε σε πολλές συλλήψεις.

Και άλλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έχουν προγραμματιστεί σε πόλεις της Τουρκίας κατά του Ισμαήλ Καχραμάν, στελέχους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ως μουσουλμανική χώρα, γιατί πρέπει να βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου υπαναχωρούμε στο θέμα της θρησκείας; Είμαστε μια μουσουλμανική χώρα (…). Πριν από οτιδήποτε άλλο, ο χαρακτήρας του κοσμικού κράτους δεν πρέπει να δεσπόζει στο νέο Σύνταγμα» δήλωσε ο Καχραμάν.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η άποψή του για το θέμα είναι γνωστή. «Η πραγματικότητα είναι ότι το κράτος θα πρέπει να κρατεί ίση απόσταση από όλα τα θρησκευτικά δόγματα. Αυτό είναι το νόημα του κοσμικού κράτους» δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Οι δηλώσεις του προέδρου της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης προκάλεσαν τις σφοδρές αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που ζήτησαν την παραίτησή του.

«Η κοσμικότητα του Κράτους είναι η εγγύηση της ελευθερίας της θρησκείας» είπε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε μια ομιλία που εκφώνησε ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας, κατηγορώντας την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση ότι θέλει να «καταστρέψει τη Δημοκρατία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει περίπτωση να απαρνηθεί κανείς τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους «όσο το CHP υφίσταται εντός του Κοινοβουλίου».

Το AKP «έδειξε το αληθινό του πρόσωπο» διαβεβαίωσε από την πλευρά της η Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Το AKP εντούτοις κράτησε αποστάσεις από τις δηλώσεις Καχραμάν διά στόματος ενός εκ των βουλευτών του, του Μουσταφά Σεντόπ ο οποίος υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης «δεν μιλάει εξ ονόματος» του κόμματος.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Doğan, ο ίδιος ο Ισμαήλ Καχραμάν επισήμανε ότι «εξέφραζε (τις) προσωπικές του απόψεις».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

 

About Kostas Athanasoulis