Home / Αστυνομικά / Δίκη ΧΑ: Έκκληση της προέδρου να βρεθεί λύση με την αποχή των δικηγόρων

Δίκη ΧΑ: Έκκληση της προέδρου να βρεθεί λύση με την αποχή των δικηγόρων

Διακόπηκε για την Πέμπτη η συνεδρίαση

Αθήνα
Με την έκκληση της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής προς τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας (ΔΣΑ) να δώσει κατ’εξαίρεση άδειες στους δικηγόρους που παρίστανται στο δικαστήριο, διακόπηκε για την Πέμπτη η συνεδρίαση.

Παρόντες στο εδώλιο στη σημερινή συνεδρίαση ήταν ο Γιώργος Ρουπακιάς, που μετράει πλέον αντίστροφα για την έξοδό του από τη φυλακή και άλλοι πέντε από τους 68 κατηγορούμενους. Παρούσα στο ακροατήριο η μητέρα αλλά και οι φίλοι του Παύλου Φύσσα, που παρακολούθησαν αμίλητοι τη σύντομη διαδικασία.

Η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη, με την έναρξη της συνεδρίασης, ζήτησε από τον ΔΣΑ να χορηγήσει άδειες στα μέλη του να παρασταθούν στη δίκη, επικαλούμενη και την ανακοίνωση της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, με αφορμή τις αντιδράσεις που προκάλεσε η είδηση για την αποφυλάκιση Ρουπακιά.

Όπως ενημέρωσαν το δικαστήριο συνήγοροι από την Πολιτική Αγωγή, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ θα ασχοληθεί, πιθανότατα αύριο, Τετάρτη, με το θέμα της άδειας που έχουν αιτηθεί προκειμένου να παραστούν στη δίκη, παρά τη συνέχιση της αποχής των δικηγορικών για το ασφαλιστικό.

Από την πλευρά της υπεράσπισης, όπως δήλωσαν συνήγοροι κατηγορουμένων, ζητήθηκαν άδειες που όμως δεν τους χορηγήθηκαν. Τόνισαν, ωστόσο, πως είναι λάθος να αποδίδεται η επικείμενη αποφυλάκιση του Γιώργου Ρουπακιά στην αποχή των δικηγόρων.

Αποχωρώντας από το δικαστήριο, η Μάγδα Φύσσα δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση στους δημοσιογράφους παραπέμποντάς τους στον εκ των συνηγόρων της οικογένειας Ανδρέα Τζέλλη.

Ο κ. Τζέλλης δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «η αποχή των δικηγόρων είναι απολύτως δικαιολογημένη, λόγω της αντιλαϊκής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης». Ανέφερε, ωστόσο, πως «θα έπρεπε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων να δείξει μια ευαισθησία και να χορηγήσει άδειες σε δίκες που ενδιαφέρουν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».

Ο συνήγορος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση υποστήριξε πως οι δικηγόροι δεν έχουν ευθύνη για την αποφυλάκιση Ρουπακιά, είπε: «Δεν θα είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία (σ.σ. με την λήξη του ορίου προφυλάκισης) αλλά είναι θέμα ηθικής τάξεως να προχωρήσουμε, μόνο και μόνο για να αισθάνονται κάποιοι ότι είναι κατηγορούμενοι».

Ανέφερε επίσης ότι ως πολιτικός ενάγων είναι καλυμμένος από τους περιοριστικούς όρους που επιβάλλονται στον κατηγορούμενο για τον βίαιο θάνατο του 34χρονου μουσικού, σημειώνοντας: «Αρκεί να εξασφαλιστεί η παρουσία του στο δικαστήριο».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Vassilis Batzis