Home / Ειδήσεις / Δήμοι ζητούν από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος να πληρώσει δημοτικά τέλη και φόρους

Δήμοι ζητούν από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος να πληρώσει δημοτικά τέλη και φόρους

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι Δήμοι Ραφήνας – Πικερμίου, Μαρκόπουλου και Σπάτων-Αρτέμιδος και ζητούν να ακυρωθεί η άρνηση των συναρμοδίων υπουργών να εκδώσουν την απαιτούμενη απόφαση καθορισμού των όρων και προϋποθέσεων, αλλά και του ύψους των δημοτικών, κ.λπ. τελών που θα εισπράττουν από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Ειδικότερα, από την σύμβαση ανάπτυξης του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος (31 Ιουλίου 1995), μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της ανώνυμης εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών», βασικός μέτοχος της οποίας είναι η γερμανικών συμφερόντων εταιρεία «Hochtief», προβλέπεται ότι η επίμαχη ανώνυμη εταιρεία οφείλει να καταβάλει ανταποδοτικούς και άλλους φόρους, όπως και τέλη σε δήμους και κοινότητες γύρω από το αεροδρόμιο.

Οι Δήμοι αυτοί είναι των Σπάτων – Αρτέμιδας (τέως Λούτσας), της Ραφήνας – Πικερμίου, της Παιανίας, Μαρκόπολου, και του Κορωπίου. Στην συνέχεια ψηφίστηκε ο νόμος 3631/2008 ο οποίος προέβλεψε ότι με απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών θα καθορίζεται η διαδικασία επιβολής και είσπραξης των δημοτικών τελών και φόρων των 6 επίμαχων Δήμων από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Όμως, από το 2008 κανένας από τους συναρμόδιους υπουργούς δεν υπέγραψε την προβλεπόμενη υπουργική απόφαση.

Η καταβολή των δημοτικών φόρων και τελών προς τους εν λόγω Δήμους έπρεπε να είχε ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2008.

About m bonsu