Home / Διεθνή / Γ. Αμανατίδης : “Οι πρόσφυγες δεν είναι τρομοκράτες”

Γ. Αμανατίδης : “Οι πρόσφυγες δεν είναι τρομοκράτες”

Στο Βελιγράδι βρίσκεται ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ/OSCE), που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο. Τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στην Σύνοδο είναι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και το προσφυγικό.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Αμανατίδης επισημαίνει ότι ο ΟΑΣΕ αποτελεί κατάλληλο θεσμό, όπου μπορεί να αντιμετωπιστούν τέτοια προβλήματα, αλλά και να βρεθεί λύση σε κρίσεις όπως η πρόσφατη στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.

Στην ερώτηση αν υπάρχει βάση στους ισχυρισμούς ακροδεξιών κύκλων ότι με τα κύματα των προσφύγων εισβάλλουν και τρομοκράτες στην Ευρώπη, ο κ. Αμανατίδης τονίζει:

«Η διασύνδεση του προσφυγικού με την τρομοκρατία νομίζω ότι είναι λάθος. Η άποψη αυτή ευτυχώς, με τη συμβολή της Ελλάδας και της Γαλλίας, δεν επικράτησε. Το θέμα της εσωτερικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να συνδυαστεί με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης με αξιοπρέπεια στην ανθρώπινη ζωή. Πολλοί από τους τρομοκράτες, άλλωστε, ήταν από τις χώρες όπου πραγματοποίησαν τρομοκρατικές ενέργειες. Λύση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι ο διάλογος, ο διαπολιτισμικός, διαθρησκειακός διάλογος που δεν θα αφήσει σε κηρύγματα μίσους, Ισλαμικού η οποιουδήποτε άλλου φονταμενταλισμού πρόσφορο έδαφος για να καρποφορήσουν. Μην ξεχνάμε επίσης ότι οι ίδιοι οι πρόσφυγες είναι τα πρώτα θύματα της τρομοκρατίας και αδικούμε τον εαυτό μας όταν σκεφτόμαστε ότι μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν και τρομοκράτες».

 Όσον αφορά την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, ο υφυπουργός Εξωτερικών επισημαίνει την ανάγκη να παραμείνει πιστή η ΕΕ στις ιδρυτικές της αρχές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

About gus_maverick