Home / Ελλάδα / Γ.Αμανατίδης: «Η Ρωμανία αν πέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο»

Γ.Αμανατίδης: «Η Ρωμανία αν πέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο»

Την πεποίθηση ότι «οι νέοι του Πόντου, οι νέοι Τραντέλλενες», θα συνεχίσουν «τη μακρά παράδοση της φυλής μας δικαιώνοντας τον στίχο του πατρογονικού άσματος «Η Ρωμανία αν πέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο», εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης στον χαιρετισμό που απηύθυνε στη 2η Παγκόσμια Διάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Ο κ. Αμανατίδης τόνισε τη μεγάλη τιμή και τον συμβολισμό που εμπεριέχει η παρουσία του «Πατριάρχη του Γένους» στη διάσκεψη, τονίζοντας πως «οι δεσμοί της Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως με τον Πόντο είναι μακραίωνοι και αδιάρρηκτοι, μιας και τα εδάφη του είναι τμήμα της κανονικής δικαιοδοσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου», «ενώ στις μεγάλες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας μας καταλέγεται η ευοίωνη κατάληξη των προσωπικών προσπαθειών» του κ. Βαρθολομαίου «για την τέλεση της ετήσιας πανηγύρεως στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά».

Τόπος «όπου η εικόνα της Παναγίας Σουμελά, μέσα από μία ιστορία που είναι τόσο εξαιρετική, όπως είναι και συμβολική, έγινε το κεντρικό σημείο της νεώτερης Ποντιακής λαογραφίας και το σύμβολο της ενότητάς των Ποντίων» καθώς «είναι», όπως σημείωσε ο κ. Αμανατίδης, «γύρω από αυτήν την εικόνα της Παναγίας, που οι Έλληνες του Πόντου στη διασπορά έχουμε δομήσει την πολιτιστική μας παράδοση».

 

 

 

 

 

πηγή:http://www.amna.gr/article/90527/G.Amanatidis:-%C2%ABI-Romania-an-perasen-anthei-kai-ferei-ki-allo%C2%BB

About basilis progressive