Home / Οικονομία / Γιούνκερ: Καλούμαστε να καταλάβουμε τι σήμαινε το «όχι» στο δημοψήφισμα

Γιούνκερ: Καλούμαστε να καταλάβουμε τι σήμαινε το «όχι» στο δημοψήφισμα

Την ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών υπογράμμισε σήμερα Τρίτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια ομιλίας που πραγματοποίησε ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν άσκησε δριμύτατη κριτική στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι από δική της υπαιτιότητα εγκατέλειψε τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. «Η ελληνική αντιπροσωπεία εγκατέλειψε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αυτό ήταν πολύ σοβαρό σφάλμα. Τώρα πρέπει όλοι να γυρίσουμε πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρέπει να υπάρχει ανεκτικότητα και να ξαναρχίσουμε τις συνομιλίες, να κατεβάσουμε τους τόνους, να σεβαστούμε την ψήφο του ελληνικού λαού που μου λένε ότι δεν ήταν «όχι» στο ευρώ, αλλά θα πρέπει να κατανοήσουμε πάνω σε τι ακριβώς ψήφισαν».

«Διαβάζω στον γερμανικό Τύπο ότι εξαφανίστηκα μετά το δημοψήφισμα. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αυτό ήταν ένα πρόωρο σχόλιο και κάποιο θα έπρεπε να σκεφτούν πριν μιλήσουν. Εγώ ήρθα στο Ευρωκοινοβούλιο να μιλήσω και αυτός είναι ο ρόλος της Δημοκρατίας», είπε ο κ. Γιούνκερ.

«Πρέπει να αποφευχθεί ένα Grexit, είμαι εναντίον των απλουστευτικών απαντήσεων. Η Ευρώπη συνίσταται σε συμβιβασμούς», σημείωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν και πρόσθεσε: «Πρέπει πλέον να καταλάβουμε τι σήμαινε το όχι των Ελλήνων στο δημοψήφισμα. Το όχι ήταν σαρωτικό αλλά ήταν το αποτέλεσμα σε ένα ερώτημα που αφορούσε μια πρόταση, η οποία πλέον δεν υφίσταται. Απόψε θα ζητήσω από τον κ. Τσίπρα να μας εξηγήσει τι ακριβώς σήμαινε το όχι των Ελλήνων σε αυτό το δημοψήφισμα».

Και κατέληξε λέγοντας: «Η Κομισιόν εργάζεται για την επανέναρξη των συνομιλιών. Άλλωστε τι είδους Ευρώπη είμαστε, εάν δεν συνομιλούμε. Η μπάλα είναι για ακόμη μία φορά στην πλευρά της Ελλάδας. Έλληνες και Ευρωπαίοι μπορούν να βασίζονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

About totritomati