Home / Διεθνή / Γιούνκερ και Αβραμόπουλος μίλησαν στο Ευρωκοινοβούλιο

Γιούνκερ και Αβραμόπουλος μίλησαν στο Ευρωκοινοβούλιο

Τιμή στη Γαλλική Δημοκρατία, για τη στάση που κράτησε μετά τα τραγικά γεγονότα στο Παρίσι, απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ ταυτόχρονα υπεραμύνθηκε της συμφωνίας Σένγκεν που θα πρέπει να «αναζωογονηθεί».

«Για μεγάλο χρονικό διάστημα θα θυμόμαστε την 13η Νοεμβρίου, κατά την οποία επλήγη τόσο βάναυσα η πόλη του φωτός» είπε ο κ. Γιούνκερ, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και προσέθεσε:

«Πάρα πολλά όνειρα καταστράφηκαν, ζωές καταστράφηκαν και πολλά σχέδια δεν πρόκειται ποτέ να πραγματοποιηθούν.

Εκφράζουμε την υποστήριξή μας προς τους Γάλλους, θρηνούμε μαζί τους και θαυμάζουμε την ανταπόκριση της Γαλλικής Δημοκρατίας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, λέω ζήτω η Γαλλία, ζήτω η Γαλλική Δημοκρατία» δήλωσε εν μέσω χειροκροτημάτων.

Ο κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε ως «γελοία» τη σύνδεση που ορισμένοι κάνουν, εξομοιώνοντας με τους τρομοκράτες, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που ζητούν άσυλο.

Αναγνώρισε ότι η συνθήκη Σέμγκεν, αυτή τη στιγμή, υπολειτουργεί και κάλεσε όσους πιστεύουν στις αξίες της Ευρώπης να καταβάλουν προσπάθειες «για την αναζωογόνηση του χώρου Σένγκεν». Τέλος, υπογράμμισε την ανυπαρξία της συνεργασίας ανάμεσα στις εθνικές μυστικές υπηρεσίες, ζητώντας από τα κράτη-μέλη να συντονιστούν άμεσα επ’ αυτού.

«Πρέπει να αποσυνδέσουμε εκείνους που αναζητούν τη δική μας προστασία και εκείνους που πολεμούν κατά των θεμελιωδών αξιών μας», είπε στην παρέμβασή του ο κ. Αβραμόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι τρομοκράτες ήταν κάτοικοι της ΕΕ. «Θα πρέπει επομένως να αναρωτηθούμε γιατί αυτοί οι άνθρωποι που μεγάλωσαν μαζί μας αποφάσισαν να απαρνηθούν την κοινωνία μας και να στραφούν εναντίον μας», προσέθεσε.

Ο επίτροπος τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα πρέπει να πέσουν στην παγίδα του Ισλαμικού Κράτους και «η μόνη απάντηση στην απειλή, είναι η απάντηση μιας ενωμένης Ευρώπης».

«Μπορούμε να δείξουμε ότι αντέχουμε έναντι της τρομοκρατίας και ότι θα πολεμήσουμε τα αίτια της κακοδαιμονίας. Παραμένουμε ενωμένοι και αλληλέγγυοι και προχωρούμε στις δράσεις μας», είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

About m bonsu