Home / Ειδήσεις / Για αθέμιτο ανταγωνισμό εξετάζεται το Facebook στη Γερμανία

Για αθέμιτο ανταγωνισμό εξετάζεται το Facebook στη Γερμανία

Στο στόχαστρο της Bundeskartellamt

To όργανο προστασίας του υγιούς ανταγωνισμού στη Γερμανία, Bundeskartellamt,  εξετάζει προκαταρκτικά εάν το Facebook καταχράζεται τη δεσπόζουσα θέση του στην αγορά για να εξωθήσει τους χρήστες να παραχωρήσουν υπερβολικά πολλά προσωπικά δεδομένα, μεταδίδει το Associated Press.

Πριν στεγνώσει η μελάνη στην εντολή που επιδικάζει στην υπηρεσία πρόστιμο 100 χιλιάδων ευρώ για το μη περιορισμό των πνευματικών δικαιωμάτων που υποχρεούνται να παραχωρούν τα μέλη του στη Γερμανία σε υλικό όπως φωτογραφίες και βίντεο, η ομοσπονδιακή επιτροπή ανταγωνισμού δηλώνει καχύποπτη και για τους τρόπους που λειτουργεί στην γερμανική αγορά διαδικτυακών υπηρεσιών ο αμερικανικός κολοσσός.

Η εταιρεία αρνείται ότι καταπατά τους κανονισμούς περί υγιούς ανταγωνισμού και δηλώνει πρόθυμη να απαντήσει στις ανησυχίες της γερμανικής επιτροπής, που αναφέρονται στην Facebook Inc. καθώς και στις θυγατρικές της σε Ιρλανδία και Αμβούργο, Γερμανία.

Για να γίνει κανείς μέλος του κοινωνικού δικτύου πρέπει να συναινέσει στους όρους παροχής της υπηρεσίας, οι οποίοι αφορούν και στη συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων τους. Ωστόσο, η έκταση των αδειών που παραχωρούνται στην εταιρεία είναι δύσκολο να γίνει αισθητή, επισημαίνει ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Andreas Mundt.

Η Bundeskartellamt έχει ήδη ενδείξεις ότι το Facebook έχει δεσπόζουσα θέση στην ξεχωριστή αγορά των κοινωνικών δικτύων. Συγκεντρώνει μεγάλο όγκο προσωπικών δεδομένων των χρηστών από διάφορες πηγές. Όταν δημιουργεί προφίλ για κάθε χρήστη, η εταιρεία επιτρέπει στους πελάτες που επιθυμούν να προβληθούν στο μέσο να στοχεύσουν επιλεκτικά το κοινό τους. Για να αποκτήσει κανείς πρόσβαση, πρέπει να συνυπογράψει τους όρους παροχής της υπηρεσίας και να συναινέσεις στους όρους της. Είναι όμως δύσκολο για τους χρήστες να αντιληφθούν και να κατανοήσουν την έκταση από την συμφωνία που τους δίνεται. Η υπηρεσία εκφράζει τις αμφιβολίες της ως προς τη διαδικασία, σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων στη χώρα. Εάν αποδειχτεί σύνδεση μιας τέτοιας παραβίασης και δεσπόζουσας θέσης στην εκάστοτε αγορά, τότε κάτι τέτοιο θα συνιστούσε και καταχρηστική πρακτική, σύμφωνα με τη νομοθεσία περί αθέμιτου ανταγωνισμού, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Τέλος, η Bundeskartellamt διενεργεί σχετική έρευνα σε στενή συνεργασία με τις εγχώριες αρμόδιες αρχές -απορρήτου και προστασίας του καταναλωτή- καθώς και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις επιτροπές ανταγωνισμού σε άλλα κράτη-μέλη.

Associated Press, In.gr Τεχνολογία

About Vassilis Batzis