Home / Ειδήσεις / Γιατί πρέπει να μετακινούμαστε για να εργαστούμε;

Γιατί πρέπει να μετακινούμαστε για να εργαστούμε;

Αντιπαραγωγικό και επιβαρυντικό για το περιβάλλον

Αθήνα
Γιατί πρέπει να μετακινηθεί κάποιος για να εργαστεί; Σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα αυτή η ερώτηση θα ακουγόταν παράλογη, σήμερα όμως όχι πια. Σύμφωνα με τον Μάρκ Ντίξον, CEO της REGUS, της εταιρείας παροχής λύσεων εργασίας, υπάρχουν σοβαροί λόγοι που πρέπει να λάβει υπόψη του κάθε manager όσον αφορά την εργασία από απόσταση.
Επιβάρυνση του περιβάλλοντος

Δεν χρειάζεται να είσαι φανατικός οικολόγος για να ενοχληθείς από τα χιλιόμετρα μποτιλιαρισμένων αυτοκινήτων με τις εξατμίσεις τους να εκπέμπουν καυσαέρια. Σε πολλές από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου η καθημερινή μετακίνηση προς και από τη δουλειά εξακολουθεί να παραμένει γεγονός, με τους αυτοκινητοδρόμους μπλοκαρισμένους από την κίνηση κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες αιχμής.

Σε αρκετές πόλεις ανά τον κόσμο η αύξηση της ευέλικτης εργασίας έχει καταφέρει να μειώσει τις αρνητικές συνέπειες των μετακινήσεων με αποτέλεσμα, αντί για μποτιλιαρίσματα πρωί και απόγευμα, η κίνηση να έχει «απλωθεί» σε περισσότερες ώρες της ημέρας.

Καλύτερη απόδοση στην εργασία

Παρ’ όλα αυτά η μείωση των μετακινήσεων παραμένει χαμηλή, καθώς οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε όλον τον κόσμο εξακολουθούν να παραμένουν παγιδευμένοι σε μια ρουτίνα εργασίας και μετακίνησης η οποία τους «τρώει» πολύτιμο χρόνο και ενέργεια. Η μείωση των μετακινήσεων δεν αφορά μόνο το περιβάλλον, αλλά έχει μεγάλη σημασία για τις επιχειρήσεις και για τους ίδιους τους εργαζομένους.
Πρόσφατα η Regus διεξήγαγε μια έρευνα ανάμεσα σε περισσότερες από 11.000 επιχειρήσεις, η οποία έδειξε ότι σχεδόν 1 στους 5 συμμετέχοντες σκεφτόταν να αφήσουν τη δουλειά τους εξαιτίας της απόστασης του γραφείου από το σπίτι τους.
Οταν το ταξίδι προς τη δουλειά παίρνει πάνω από μία ώρα, η δυσαρέσκεια αυξάνεται, με την έρευνά μας να δείχνει ότι σε όλον τον κόσμο το 39% των συμμετεχόντων οι οποίοι είχαν να διανύσουν καθημερινά τέτοιες μεγάλες αποστάσεις, μέσα στα προηγούμενα δύο χρόνια, είχαν σκεφτεί σοβαρά να παραιτηθεί από την εργασία του.

Είναι ενδιαφέρον ότι πολλοί από αυτούς τους συμμετέχοντες δήλωσαν επίσης ότι πραγματικά απολάμβαναν τη δουλειά τους. Αποτελεί πραγματική ειρωνεία να διαπιστώνουμε ότι τόσο πολλά άτομα είναι έτοιμα να παραιτηθούν από τη δουλειά που αγαπούν εξαιτίας των μετακινήσεων που, σε πολλές περιπτώσεις, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Η κυρία Κατερίνα Μάνου, γενική διευθύντρια της Regus για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία, δήλωσε:  «Είμαι πολύ χαρούμενη που στη Regus έχουμε κάνει άλματα σε σχέση με τη μείωση των μετακινήσεων του προσωπικού μας. Πολλοί υπάλληλοί μας έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τους χώρους εργασίας που βρίσκονται πιο κοντά τους για να αποφύγουν περιττές μετακινήσεις, να εργαστούν ευέλικτα και πιο αποδοτικά και να γλιτώσουν πολύτιμο χρόνο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους».
Σημειώνεται ότι η Regus δραστηριοποιείται στην παροχή χώρων εργασίας με πελάτες που περιλαμβάνουν κάποιους από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες, ιδιώτες και εταιρείες με τζίρο πολλών εκατομμυρίων. Το δίκτυό της περιλαμβάνει 2.600 τοποθεσίες σε 106 χώρες, ενώ διαθέτει 13,1 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα από τις καλύτερες εγκαταστάσεις του κόσμου, παρέχοντας κατάλληλο, άνετο, υψηλής ποιότητας και πλήρως εξοπλισμένο εργασιακό χώρο σε ανθρώπους για να εργασθούν είτε για μερικά λεπτά ή για μερικά χρόνια.

Εταιρείες όπως η Google, η Toshiba και η GlaxoSmithKline την επιλέγουν για να εργάζονται ευέλικτα και να κάνουν τις επιχειρήσεις τους ακόμη πιο επιτυχημένες καθώς αναπτύσσονται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τόνια Τσακίρη

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis