Home / Διεθνή / Γερμανικό κανάλι σατιρίζει τον Ερντογάν, κι ο Ερντογάν καλεί τον γερμανό πρέσβη

Γερμανικό κανάλι σατιρίζει τον Ερντογάν, κι ο Ερντογάν καλεί τον γερμανό πρέσβη

Ευαίσθητος ο πρόεδρος

Βερολίνo
Η εκπομπή extra 3 του γερμανικού δημόσιου καναλιού NDR τα έβαλε με τον τούρκο πρόεδρο, γράφοντας και μεταδίδοντας ένα σατιρικό τραγούδι που έγραψε ειδικά για τον Ερντογάν. Στην Άγκυρα όμως το τραγούδι δεν έπεσε σε ευήκοα ώτα: Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών φέρεται, σύμφωνα με ΜΜΕ, να κάλεσε τον γερμανό πρέσβη στην Τουρκία για την εκπομπή…

Στο δίλεπτο τραγούδι, ο σατιρικός φακός που πέφτει στον Ερντογάν είναι ελάχιστα κολακευτικος, κατηγορώντας τον για αυταρχική διακυβέρνηση, περιφρόνηση των εκλογικών διαδικασιών, περιστολή της ελευθερίας του Τύπου, σκληρή στάση απέναντι σε διαδηλωτές και ακόμη και «σχέσεις» με την ISIS -παράλληλα με μεγαλομανία.

Το γερμανικό Spiegel υποστηρίζει ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον γερμανό πρέσβη στην Άγκυρα εξαιτίας της εκπομπής για να διαμαρτυρηθεί. Το Reuters αναφέρει ότι το γερμανικό ΥΠΕΞ δεν σχολιάζει. Υπενθυμίζεται ότι οι τουρκικές Αρχές είχαν αρνηθεί στον ανταποκριτή του Spiegel ανανέωση της διαπίστευσής του.

Ορισμένα ενδεικτικά σημεία του σατιρικού τραγουδιού: «Ζει μεγάλη ζωή το αφεντικό του Βοσπόρου» (με πλάνα από το νέο πολυτελές προεδρικό μέγαρο), «όταν γράφει δημοσιογράφος κάτι που δεν του αρέσει, καταλήγει στην στενή», «ρίχνει δακρυγόνα», «ο καιρός ωρίμασε για τη μεγάλη του Οθωμανική Αυτοκρατορία».

Η «ευαισθησία» του Ερντογάν απέναντι σε επικρίσεις είναι γνωστή. Ειδικά ο ευρωπαϊκός Τύπος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια όλο και πιο σκληρός απέναντι στον τούρκο πρόεδρο, με την πιο πρόσφατη στην ατελείωτη πλέον σειρά αφορμών που δίνει ο Ερντογάν να είναι η υπόθεση της παρουσίας διπλωματών στη δίκη για την Cumhuriyet.

Το επίμαχο τραγούδι για τον Ερτογάν της εκπομπής του γερμανικού NDR:

Newsroom ΔΟΛ

About Vassilis Batzis