Home / Κόσμος / Γερμανία: Κύμα επιθέσεων σε ξενώνες προσφύγων

Γερμανία: Κύμα επιθέσεων σε ξενώνες προσφύγων

Το θέμα φέρνει σήμερα στην επικαιρότητα το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD), επικαλούμενο πρόσφατα στοιχεία της γερμανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας δίωξης του εγκλήματος (ΒΚΑ). Για το 2015 η υπηρεσία καταγράφει συνολικά 1.005 επιθέσεις με στόχο καταλύματα για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο, ενώ έναν χρόνο πριν είχαν σημειωθεί, σύμφωνα με την επίσημη στατιστική, μόλις 199 αντίστοιχα περιστατικά. Να διευκρινιστεί πάντως ότι στις «επιθέσεις» περιλαμβάνονται κάθε είδους ποινικά αδικήματα, από την υποκίνηση μίσους με ρατσιστικά συνθήματα μέχρι τους εμπρησμούς, ο αριθμός των οποίων φτάνει τους 92 για το 2015. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η αύξηση στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου ο αριθμός των επιθέσεων είναι οκτώ φορές μεγαλύτερος από το 2014. Πρόκειται άλλωστε για το μεγαλύτερο σε πληθυσμό κρατίδιο, το οποίο είχε δεχθεί και τους περισσότερους πρόσφυγες τον προηγούμενο χρόνο.

Όπως επισημαίνει το δίκτυο ARD, τα κρούσματα αυτά παρατηρούνται συχνά σε μικρές, επαρχιακές πόλεις. Για παράδειγμα, στον ειδυλλιακό οικισμό Άλτενα στο κρατίδια της Βόρειας-Ρηνανίας-Βεστφαλίας, τον περασμένο Οκτώβριο ένας 25χρονος είχε βάλει φωτιά στην οροφή ξενώνα που φιλοξενούσε πρόσφυγες. Εκείνη την ώρα στον ξενώνα διέμεναν επτά πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίοι ευτυχώς κατάλαβαν τι συμβαίνει και κατάφεραν να διαφύγουν. Όταν συλλαμβάνονται οι υπεύθυνοι, αντιμετωπίζουν βαριές ποινές. Ως παράδειγμα αναφέρεται η επίθεση στον οικισμό Ζάλτσχεμεντορφ της Κάτω Σαξονίας το περασμένο καλοκαίρι, όταν από θαύμα σώθηκε από τις φλόγες μία οικογένεια από τη Ζιμπάμπουε. Συνελήφθησαν τρεις ύποπτοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ποινή ισόβιας κάθειρξης. Η δίκη τους αναμένεται να αρχίσει τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία της ARD, οι αρχές καταφέρνουν να εξιχνιάσουν μόνο μία στις τέσσερις επιθέσεις.

«Επικίνδυνη νοοτροπία»

Όπως δηλώνει στην ARD ο Αντρέας Τσικ, κοινωνιολόγος και ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Μπίλεφελντ, οι δράστες«δεν χαρακτηρίζονται απλώς από μία εχθρική στάση απέναντι στους πρόσφυγες, αλλά έχουν και τη νοοτροπία ότι «κάτι πρέπει να κάνουν», ότι πρέπει να στείλουν ένα μήνυμα». Αυτή η νοοτροπία θεωρείται πλέον ιδιαίτερα διαδεδομένη, αλλά και ιδιαίτερα επικίνδυνη. «Οι αρχές δεν ήταν προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν μία κατάσταση, στην οποία απλοί πολίτες αφήνονται να παρασυρθούν από εξτρεμιστικές ιδέες. Σήμερα υπάρχουν πολίτες που νομίζουν ότι αν βάλουν φωτιά σε κατάλυμα προσφύγων που ακόμη δεν έχει κατοικηθεί, δεν κάνουν κάτι ποινικά κολάσιμο» προειδοποιεί ο Αντρέας Τσικ.

Επιπλέον πληθαίνουν και τα κρούσματα βίας εναντίον δημοσιογράφων. Το τελευταίο περιστατικό ήταν η επίθεση, την Τετάρτη, με τοξικό σπρέι εναντίον ρεπόρτερ του τηλεοπτικού σταθμού MDR, ο οποίος κάλυπτε συγκέντρωση του ξενοφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) στο Μαγδεμβούργο, ενόψει των τοπικών εκλογών. Ο ίδιος ο δημοσιογράφος δεν έπαθε κάτι, ωστόσο υπέστη εγκαύματα ο συνοδός και σωματοφύλακάς του. Η ίδια η AfD δηλώνει ότι καταδικάζει την επίθεση αυτή «από μεμονωμένους οπαδούς της» και υπόσχεται ότι στο εξής θα διαθέτει η ίδια συνοδούς για την «περιφρούρηση» και προστασία των δημοσιογράφων.
Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/305581/germania-kuma-epitheseon-se-xenones-prosfugon/#ixzz3ydADCssY
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

About totritomati