Home / Διεθνή / Γεννηματά προς Ευρωπαίους Σοσιαλιστές: Δίκαιη λύση αξιών για το προσφυγικό

Γεννηματά προς Ευρωπαίους Σοσιαλιστές: Δίκαιη λύση αξιών για το προσφυγικό

Επιστολή στο PES

Πως και δεν την πήραμε ακόμα; 🙂

Αθήνα

«Λύσεις δίκαιες, αποτελεσματικές και συμβατές με τις θεμελιώδεις αξίες και αρχές μας» ζητά από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, με επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο του PES Σεργκέι Στάνισεφ, τον πρόεδρο της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Τζιάννι Πιτέλα, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τους ηγέτες των σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης.

Η κ. Γεννηματά χαρακτηρίζει πρόκληση για την ευρωπαϊκή ενότητα, αλληλεγγύη και ευθύνη το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης, σημειώνοντας ότι παρά τις προβλέψεις οι προσφυγικές ροές παραμένουν έντονες στο Αιγαίο.

«Περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι έφτασαν στις ακτές των ελληνικών νησιών μόνο κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων εβδομάδων του 2016. Οι απώλειες ανθρώπινων ζωών, μεταξύ των οποίων και πολλών παιδιών, είναι δυστυχώς μια καθημερινή ρουτίνα. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν έχει επιφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα μέχρι στιγμής» αναφέρει.

Στη συνέχεια, αφού επισημαίνει ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή των αποφάσεων, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στη χώρα μας, κατηγορεί κάποιους από τους εταίρους μας ότι δεν αναλαμβάνουν τις δικές τους ευθύνες, «όσον αφορά στην ισότιμη κατανομή των βαρών στη διαχείριση της κρίσης, η οποία είναι πριν και πάνω απ’ όλα μια κρίση ανθρωπιστική».

Αναφέρει ακόμα ότι «η συνεχιζόμενη συζήτηση για ενδεχόμενη ελληνική έξοδο από τον χώρο Σένγκεν, περισσότερο περιπλέκει παρά επιλύει τα προβλήματα» καθώς «οι νεοφερμένοι, μετανάστες ή πρόσφυγες, δεν παραβιάζουν τις διατάξεις της Σένγκεν, προκειμένου να ταξιδέψουν με αεροπλάνα, πλοία και τρένα προς άλλες χώρες της ΕΕ. Χρησιμοποιούν το λεγόμενο «Βαλκανικό διάδρομο», ο οποίος δεν είναι ένας διάδρομος εντός Σένγκεν. Έτσι, μια ενδεχόμενη αναστολή της Σένγκεν για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Ελλάδα μοιάζει περισσότερο με «τιμωρία» και δεν θα συνέβαλε δεόντως στην επίλυση του προβλήματος. Για να μην αναφέρουμε ότι οι επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης θα γίνουν αισθητές πολύ πέρα από την Ελλάδα. Θα υπονομεύσει ουσιαστικά τα ίδια τα θεμέλια της Ένωσής μας».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με την επιστολή της ζητά από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές να επισπευστεί και να βελτιωθεί η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και να αξιοποιηθούν «πλήρως τα θεσμικά και λειτουργικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για την πρώτη υποδοχή, την οικογενειακή επανένωση και τη στέγαση των προσφύγων, αλλά και την επιστροφή ή την επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών».

Η Φ.Γεννηματά τονίζει πως πρέπει «να προχωρήσουμε στη γρήγορη ολοκλήρωση και λειτουργία όλων των hotspots και να εφαρμόσουμε πλήρως τα υφιστάμενα προγράμματα μετεγκατάστασης» και να «θεσπίσουμε συγκεκριμένα μέτρα που θα εξασφαλίζουν ασφαλές ταξίδι στους πρόσφυγες, ιδίως τους πλέον ευάλωτους».

Η επιστολή σημειώνει επίσης την πρόταση που είχε κάνει η Φ.Γεννηματά στην προσυνεδριακή συνάντηση των Σοσιαλιστών ηγετών στη Μάλτα για με την διάσωση των παιδιών προσφύγων μέσω επιχείρησης υπό την ονομασία «Κιβωτός».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

About admin