Home / Διεθνή / Γαλλία: Και οι αστυνομικοί στους δρόμους για το «μίσος κατά των ενστόλων»

Γαλλία: Και οι αστυνομικοί στους δρόμους για το «μίσος κατά των ενστόλων»

Μετά το κλίμα στις αντιδράσεις για τα εργασιακά

Παρίσι
Μία ημέρα μετά τις τεταμένες συγκεντρώσεις σε διάφορες γαλλικές πόλεις εναντίον του νόμου για τα εργασιακά, που κατέληξαν ξανά σε ένταση με την αστυνομία, την Τετάρτη προχωρούν και οι ίδιοι οι αστυνομικοί σε κινητοποίηση, αυτή τη φορά για αυτό που καταγγέλλουν ως «κλίμα μίσους απέναντι στους αστυνομικούς» -αλλά και ζητώντας «αυστηρότερη» στάση στις διαδηλώσεις.

Τους τελευταίες μήνες, οι επεμβάσεις της αστυνομίας στις συγκεντρώσεις για τα εργασιακά είχαν προκαλέσει συσσωρευμένες αντιδράσεις. Στα γαλλόφωνα κοινωνικά δίκτυα κυκλοφορούν εικόνες και πλάνα που καταγγέλλουν την στάση της αστυνομίας στις συγκεντρώσεις.

Έτσι, στην «αντεπίθεση» αποφάσισε να περάσει η συνδικαλιστική ένωση των γάλλων αστυνομικών UNSA, καλώντας τους ένστολους την Τετάρτη σε συγκεντρώσεις εναντίον του «κλίματος μίσους απέναντι στην αστυνομία».

Ωστόσο, η UNSA ζητά επίσης, όπως σημειώνει η Monde, «να έχει λυμένα τα χέρια να αντιμετωπίσει τους “ταραξίες” και ζητούν μεγαλύτερη αυστηρότητα στην τήρηση της τάξης».

Ο επικεφαλής της συνδικαλιστικής ένωσης των αστυνομικών Φιλίπ Καπόν υποστήριξε χαρακτηριστικά πως «είναι απογοήτευση για πολλούς συναδέλφους να έχουν την αίσθηση ότι είναι υπόλογοι όταν ουσιαστικά είναι οι ίδιοι θύματα βίας».

«Από την έναρξη των συγκεντρώσεων εναντίον του νόμου για τα εργασιακά, είχαμε πάνω από 300 αστυνομικούς τραυματίες» υποστήριξε, λέγοντας πως «αυτήν την περίοδο, δεν υπάρχει ούτε μία συγκέντρωση στη Νάντη, τη Ρεν ή το Παρίσι που να μην καταλήγει σε βία».

Συμβολικά, οι αστυνομικοί κλήθηκαν να συγκεντρωθούν στο Παρίσι στην Place de la Republique, που είναι ο χώρος της «Ολονυκτίας» κατά των εργασιακών και τις τελευταίες εβδομάδες γίνεται μόνιμα το επίκεντρο της έντασης.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis