Home / Ειδήσεις / Βόρεια Εύβοια: Μία ανάσα από τη Λίμνη η φωτιά – Έτοιμες για εκκένωση οι αρχές

Βόρεια Εύβοια: Μία ανάσα από τη Λίμνη η φωτιά – Έτοιμες για εκκένωση οι αρχές

Στα 200 μέτρα από την πόλη έφτασε το πύρινο μέτωπο

Πλοίο έδεσε προληπτικά στη Λίμνη για την περίπτωση που θα χρειασθεί να φιλοξενηθούν εκεί κάτοικοι –  Αναζωπύρωση της πυρκαγιάς λόγω ισχυρών ανέμων και φόβοι ότι τυχόν βοριάδες μπορεί να κατευθύνουν τις φλόγες στην πόλη  – Κάηκαν εξοχική κατοικία, συγκρότημα ενοικιαζόμενων και αποθήκες

Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται πλέον η φωτιά από την περιοχή Λίμνη Ευβοίας. Οι  δημοτικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού και προετοιμάζουν την εκκένωση της κωμόπολης σε περίπτωση που ο αέρας αλλάξει φορά και…  σπρώξει  τις φλόγες προς τα σπίτια της κοινότητας του δήμου Μαντουδίου- Λίμνης- Αγίας Άννας. Μάλιστα, από το απόγευμα της Κυριακής ένα φέρι μποτ από την Αιδηψό έχει δέσει στη Λίμνη, ώστε αν χρειασθεί να φιλοξενήσει κατοίκους της περιοχής.

Στο μεταξύ τις προσπάθειες των πυροσβεστών δυσκολεύουν και οι άνεμοι, καθώς ενώ είχαν πέσει το απόγευμα, τις τελευταίες ώρες έχουν ισχυροποιηθεί με αποτέλεσμα να αναζωπυρωθεί η πυρκαγιά και να υπάρχουν φόβοι ότι τυχόν βοριάδες κατά τη διάρκεια της νύχτας θα στείλουν τις φλόγες στην πόλη.

Παράλληλα, προς ενίσχυση των δυνάμεων κατάσβεσης – που θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας – έφτασαν τα μεσάνυχτα στο λιμάνι του Αγιόκαμπου με το φέρι μποτ από την Στερεά Ελλάδα δύο μεγάλα ερπυστριοφόρα εκσκαφικά μηχανήματα ιδιωτικής εταιρείας, τα οποία με τρεις νταλίκες και συνοδεία οχημάτων της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής κατευθύνονται προς τη φωτιά, προκειμένου να ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες ώρες την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών για να ελεγχθεί το πύρινο μέτωπο.

«Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά απειλή τη Λίμνη. βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρων από τα σπίτια του οικισμού,  στη πλευρά που είναι το βουνό. Είμαστε σε δύσκολη κατάσταση. Οι άνεμοι που πνέουν  αυτή είναι ισχυροί, ωστόσο προς το παρόν δεν έχουν κατεύθυνση τέτοια που να οδηγούν την πυρκαγιά προς τη Λίμνη. Δεν ξέρουμε όμως τι θα συμβεί  τις επόμενες ώρες και για το λόγο αυτό αυτή τη στιγμή κάνουμε προετοιμασίες για την εκκένωση της κατοικημένης περιοχής της Λίμνης”, δήλωσε στο protothema.gr ο δήμαρχος Χρήστος Καλυβιώτης.

Το πύρινο μέτωπο έχει φτάσει ακριβώς δίπλα στο Λιμεναρχείο, ενώ καίγεται και το γήπεδο της πόλης. Όπως έγινε γνωστό, εκκενώθηκε και η Μονή στην περιοχή, ενώ οι μοναχές είναι καλά στην υγεία τους.

Οι πυροσβέστες συνεχίζουν τη μάχη με τους ισχυρούς ανέμους και τον χρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κάτοικοι, εκτός της Λίμνης, εκκενώνουν τους κοντινούς οικισμούς, καθώς φοβούνται ότι το πύρινο μέτωπο θα μεταφερθεί κοντά στα σπίτια τους. Ωστόσο, οι επίσημες αρχές και δη η πυροσβεστική δεν έχουν δώσει εντολή για εκκένωση οικισμών, παραδέχονται ωστόσο ότι ακόμα δεν έχει τεθεί σε έλεγχο και ότι η προσπάθεια κατάσβεσης συνεχίζεται.

Η φωτιά -που έκαψε εξοχική κατοικία, δύο αποθήκες και συγκρότημα ενοικιαζόμενων δωματίων- είχε φτάσει δίπλα από τα σπίτια και στον οικισμό Κατούνια, ο οποίος είναι ένας από εκείνους που έχουν εκκενωθεί.

Το πύρινο μέτωπο ξεπερνάει τα 12-15 χιλιόμετρα και υπάρχουν εκτιμήσεις για 20.000 καμένα στρέμματα δάσους. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, ενώ, σύμφωνα με μαρτυρίες, «βρέχει» στάχτη και αποκαΐδια σε τεράστια απόσταση από την εστία της πυρκαγιάς, φτάνοντας μέχρι τους οικισμούς της Στερεάς Ελλάδας, στο νομό Φθιώτιδας.

Βιάστηκε να… θέσει τη φωτιά υπό έλεγχο ο υπουργός

Παρά το γεγονός ότι η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται αμείωτη, σύμφωνα με την πυροσβεστική, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος βρίσκεται από νωρίς το πρωί στην Εύβοια, δήλωσε το πρωί της Κυριακής στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι η «φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης και εντός της ημέρας θα έχουν σβηστεί και τα τελευταία μέτωπα».

Οι δηλώσεις αυτές ωστόσο δεν δείχνουν να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την πυροσβεστική υπηρεσία που κάνει λόγο για ενίσχυση των δυνάμεων στην περιοχή λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης. «Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα» ανέφερε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για αποζημιώσεις στους παραγωγούς ρητίνης που μέχρι τώρα δούλευαν στην περιοχή.

Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τα ελικόπτερα ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί τις πτήσεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ενώ όλη τη νύχτα οι πυροσβέστες έδιναν μάχη για να αποτρέψουν την επέκτασή της. Την μάχη με τις φλόγες, εκτός από τις επίγειες δυνάμεις, δίνουν 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, ενώ είναι τεράστια η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων, καθώς επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 48 οχήματα, 44 άτομα πεζοπόρο, και 30 στρατιώτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν σπεύσει στη Βόρεια Εύβοια για την πυρκαγιά που είναι σε εξέλιξη, δυνάμεις από τη Λαμία, την Καρδίτσα, την Ανδραβίδα αλλά και την Αθήνα.

Με εντολή της κεντρικής διοίκησης, δυνάμεις έχουν καταφτάσει και από τη Μακεδονία. Πιο συγκεκριμένα ενισχύθηκαν με 10 οχήματα από την Κεντρική Μακεδονία και 10 άτομα πεζοπόρο από τη Δυτική Μακεδονία.

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis