Home / Ειδήσεις / Βρυξέλλες: Συγκοινωνούντα δοχεία οι πυρήνες σε Βέλγιο και Γαλλία

Βρυξέλλες: Συγκοινωνούντα δοχεία οι πυρήνες σε Βέλγιο και Γαλλία

Εικόνα που είχε σχηματιστεί ήδη από το Νοέμβριο

Βρυξέλλες

Πυκνώνουν οι ενδείξεις πως οι τζιχαντιστικοί πυρήνες που έδρασαν και σχεδίαζαν επιθέσεις σε Βέλγιο και Γαλλία είναι ουσιαστικά ένα ενιαίο δίκτυο, καθώς οι έρευνες γύρω από τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες και οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στη Γαλλία έχουν συνδεθεί.

Ο συλληφθείς σε προάστιο του Παρισιού την περασμένη Πέμπτη είχε περάσει και από τις Βρυξέλλες -ενώ στο ίδιο κάδρο μπαίνει και η σύλληψη στην Ολλανδία.

Το στοιχείο που προστίθεται στην εικόνα που είχε ήδη αρχίσει να σχηματίζεται από τον Νοέμβριο, με τον Αμπαούντ και τον Αμπντεσλάμ, είναι πως ο 34χρονος Ρεντά Κρικέτ, o οποίος συνελήφθη στις 24 Μαρτίου στo δυτικό προάστιο του Παρισιού Μπουλόν-Μπιγιανκούρ, επίσης είχε παρουσία και στο Βέλγιο.

Ο γαλλικής υπηκοότητας Κρικέτ, αναφέρει η Journal du Dimanche, είχε ζήσει στο Βέλγιο για πάνω από τρία χρόνια -είχε φτάσει αρχικά στην Ιξέλ το 2011. Το φθινόπωρο του 2014 θεωρείται ότι ταξίδεψε στη Συρία.

Φαίνεται επίσης ότι οι πυρήνες δεν περιορίζονται στις δύο χώρες: Τη Δευτέρα, μετά από αίτημα των γαλλικών Αρχών, συνελήφθη ένας άνδρας στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

Άλλοι δύο είχαν συλληφθεί προηγουμένως στο Βέλγιο που θεωρούνται ότι σχετίζονται με το «προσωρημένου σταδίου» σχέδιο επίθεσης που υποστηρίζουν ότι απέτρεψαν οι γαλλικές Αρχές στο Παρίσι – και οι τρεις, σύμφωνα με τις αναφορές, συνδέονται με τον Κρικέτ.

Ο ίδιος με τη σειρά του θεωρείται ότι συνδέεται με τον, νεκρό πλέον, Αμπντέλχαμίντ Αμπαούντ, τον θεωρούμενο ως εγκέφαλο των επιθέσεων στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου.

Την ίδια ώρα, ανεπιβεβαίωτες αναφορές θέλουν τον καμικάζι του μετρό στο Μάελμπεκ να είχε πάει στην Τουρκία πέρυσι μέσω Ιταλίας και Ελλάδας.

Το ιταλικό Sky Tg24 υποστηρίζει, επικαλούμενο πηγές στην ιταλική αντιτρομοκρατική, ότι ο Χαλίντ ελ Μπακραουί είχε φύγει το 2015 για τη Συρία πηγαίνοντας πρώτα στην Ιταλία (αρχικά στη Βενετία και μετά στο Μπάρι) πριν περάσει τον Αύγουστο στην Πάτρα, μετά στην Αθήνα στο διαμέρισμα που είχε βρεθεί ο Αμπαούντ και στην συνέχεια στην Τουρκία τον Αύγουστο. Ο ισχυρισμός αυτός προέρχεται μέχρι στιγμής μόνο από αυτή την πηγή και δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis