Home / Διεθνή / Βρετανικός μαραθώνιος στις Βρυξέλλες, δεν διαφαίνεται ακόμη συμφωνία

Βρετανικός μαραθώνιος στις Βρυξέλλες, δεν διαφαίνεται ακόμη συμφωνία

Περιμένοντας καπνό

Βρυξέλλες
Ολονύχτιες ήταν οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες για τη συμφωνία που επιδιώκει η Βρετανία επί «νέας σχέσης», και πρόκειται να συνεχιστούν μέχρι το μεσημέρι της δεύτερης ημέρας – με την έκβασή τους ακόμη αβέβαια. Σχετικοποιούν τις προσδοκίες οι ενδιάμεσες δηλώσεις των ηγετών, «ίσως χρειαστεί περισσότερο από όσο νομίζαμε» λέει η Ιρλανδία ενώ η Ιταλία δηλώνει «λιγότερο αισιόδοξη από ό,τι νωρίτερα».

Ο πρώτος γύρος των συζητήσεων ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις έξι τα ξημερώματα (ώρα Βρυξελλών) και θα συνεχιστεί με το «βρετανικό πρωινό» (που έχει γίνει πλέον μεσημεριανό) στις 11. Κάμερον, Γιούνκερ και Τουσκ αποχώρησαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις και οι μέχρι τότε αναφορές έδειχναν πως δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία.

Λίγο πριν τη λήξη του πρώτου γύρου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «έχει γίνει κάποια πρόοδος, όμως μένουν ακόμη πολλά να γίνουν».

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει κρατήσει σκληρή στάση, δηλώνοντας διατεθειμένος να επιστρέψει χωρίς συμφωνία στο Λονδίνο: «Θα παλέψω για τη Βρετανία, εάν φτάσουμε σε μία καλή συμφωνία, θα την πάρω, αλλά δεν θα δεχθώ συμφωνία που δεν ικανοποιεί όσα χρειαζόμαστε» είπε.

Το δύσκολο κλίμα έδειξαν οι αναφορές άλλων ηγετών, όπως από το Δουβλίνο ή τη Ρώμη. Ο ιρλανδός πρωθυπουργός Έντνα Κένι ανέφερε πως «η συμφωνία με το Λονδίνο ίσως χρειαστεί περισσότερο χρόνο από όσο νομίζαμε».

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε, τη νύχτα προς Παρασκευή, «λιγότερο αισιόδοξος για συμφωνία» σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του κατά την άφιξη στις Βρυξέλλες.

Newsroom ΔΟΛ

About Vassilis Batzis