Home / Διεθνή / Βραζιλιανικό χάος, η Γερουσία επιμένει και να θέλει να συνεχίσει κατά της Ρούσεφ

Βραζιλιανικό χάος, η Γερουσία επιμένει και να θέλει να συνεχίσει κατά της Ρούσεφ

Πολιτικό θρίλερ

Μπραζίλια
Μετά την αιφνιδιαστικά ευνοϊκή για την Ρούσεφ κίνηση του προέδρου της βραζιλιανικής Βουλής να «παγώσει» την αποπομπή της, η Γερουσία επιμένει και σκοπεύει -τουλάχιστον προς το παρόν- να συνεχίσει κανονικά με τη διαδικασία με στόχο να φύγει η πρόεδρος.

Η σύγχυση που επικρατεί έχει αντίκτυπο και στα βραζιλινιακά χαρτιά στις διεθνείς αγορές ενώ, με την πολιτική ίντριγκα οργιάζει, η έκβαση είναι αβέβαιη για τους πάντες καθώς ακόμη κι αν η διαδικασία επιστρέψει στη Βουλή, το Σώμα παραμένει εχθρικό απέναντι στην πρόεδρο.

Αψηφώντας την απόφαση του προέδρου της Βουλής Βαλντίρ Μαράνιο, ο οποίος ζήτησε να ακυρωθεί το «πρώτο ναι» των βουλευτών σε αποπομπή της Ρούσεφ, ο πρόεδρος της Γερουσίας Ρενάν Καλέιρος ανέφερε πως σκοπεύει να προχωρήσει κανονικά με την ψηφοφορία στη Γερουσία για την αποπομπή της Ρούσεφ.

Η ψηφοφορία στη Γερουσία ήταν κανονικά προγραμματισμένη για την Τετάρτη και εάν έρθει το δεύτερο «ναι», η Ρούσεφ απομακρύνεται προσωρινά από την προεδρία μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη της και αντικαθίσταται από τον αντιπρόεδρο. Ακόμη κι αν η διαδικασία όντως επιστρέψει στη Βουλή, το τι θα συνέβαινε σε νέα ψηφοφορία είναι άγνωστο -στην αρχική ψηφοφορία, το «ναι» στην αποπομπή είχε έρθει με μεγάλη πλειοψηφία.

Απορρίπτοντας την ακύρωση της διαδικασίας από τον πρόεδρο της Βουλής, ο πρόεδρος της Γερουσίας είπε ότι «θα γινόμουν συνεργός προσωπικά στην καθυστέρηση της διαδικασίας εάν αποδεχόμουν αυτά τα παιχνίδια με την δημοκρατία».

Στο ξέσπασμα της σύγχυσης με την πρώτη απόφαση του προέδρου της Βουλής, η ισοτιμία του βραζιλιανικού ρεάλ είχε υποχωρήσει κατά περίπου 4% έναντι του δολαρίου -διαδικασία που αντιστράφηκε κάπως μετά την ένδειξη προθέσεων από τον πρόεδρο της Γερουσίας, έστω κι αν η αβεβαιότητα δεν μειώθηκε.

Oι προθέσεις των μελών της Γερουσίας απέναντι στη Ρούσεφ δεν είναι καλύτερες από ό,τι εκείνες στη Βουλή. Η ίδια η πρόεδρος μάλιστα αντέδρασε επιφυλακτικά στην αρχική ανακοίνωση του προέδρου της Βουλής, λέγοντας πως οι επιπτώσεις της είναι άγνωστες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

About Kostas Athanasoulis