Home / Ειδήσεις / «Βγαίνουμε Αθήνα»: «Καλιγούλας» στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά

«Βγαίνουμε Αθήνα»: «Καλιγούλας» στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά

Πού να πάτε, τι να δείτε

Δείτε την πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3/2
ΘΕΑΤΡΟ
«ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΩΩΝ» ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΔΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Το κύκνειο άσμα του Τόμας Μπέρνχαρντ, που δίχασε κοινό και κριτικούς, κατά την πρώτη παρουσίασή του στο Εθνικό Θέατρο της Αυστρίας, τον Οκτώβριο του 1988, θα αποτελέσει τη δεύτερη σκηνοθετική δουλειά του Δημήτρη Καραντζά για τη φετινή σεζόν. Ο λόγος για την «Πλατεία Ηρώων», που θα ανέβει σε πανελληνία πρώτη στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων Λευτέρης Βογιατζής. Η προσωπικότητά του καθηγητή μαθηματικών Γιόζεφ Σούστερ -που αυτοκτόνησε βουτώντας στο κενό- φωτίζεται μέσα από τις διηγήσεις των οικείων του και φωτίζει με τη σειρά της τον κίνδυνο από την άνοδο του φασισμού, την τυραννική επιβολή του παρελθόντος πάνω στα άτομα και την κωμωδία της ύπαρξης. Ερμηνεύουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Χρήστος Στέργιογλου, Μαρία Σκουλά, Αννα Καλαϊτζίδου, Σύρμω Κεκέ κ.ά. Θέατρο Οδού Κυκλάδων : Kυκλάδων 11 και Kεφαλληνίας, Κυψέλη, Τηλέφωνο: 2108217877. Στις 20:30. Εισιτήρια: από 12 έως 18 ευρώ.

«ΚΑΛΙΓΟΥΛΑΣ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Μετά το «Festen» και τις «Ζωές των άλλων», η Αλίκη Δανέζη Κνούτσεν, καταπιάνεται με τον «Καλιγούλα» -το γνωστότερο και πιο πολυπαιγμένο έργο του Αλμπέρ Καμύ, αποτυπώνοντας επί σκηνής την δραματική πορεία του νεαρού Ρωμαίου αυτοκράτορα προς το θάνατο ως μια πράξη «αυτοθυσίας» κι όχι παραφροσύνης. Ο «Καλιγούλας» ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο, έναν πολυμελή θίασο και πρωτότυπη live μουσική από τον Blaine Reininger των Tuxedomoon. Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου 34, Τηλέφωνο: 2104143310, 2104143320. Στις 20:30. Εισιτήρια από 6 έως 23 ευρώ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 4/2
ΜΟΥΣΙΚΗ
Η ΟΥΤΕ ΛΕΜΠΕΡ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΛΛΑΣ

Η Γερμανίδα ντίβα Ούτε Λέμπερ επιστρέφει στην Αθήνα για μία και μοναδική εμφάνιση. Η αγαπημένη και στο ελληνικό κοινό ερμηνεύτρια με την αισθαντική φωνή θα βρεθεί στις 4 Φεβρουαρίου στη σκηνή του Παλλάς για να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με έργα των Μπέρτολτ Μπρεχτ και Κουρτ Βάιλ με αφορμή τη συμπλήρωση εξήντα χρόνων από τον θάνατο του σπουδαίου δραματουργού και ποιητή. Η Λέμπερ, θα μας μεταφέρει για μια βραδιά στη μυστηριώδη ατμόσφαιρα των καμπαρέ του μεσοπολεμικού Βερολίνου με θρυλικά τραγούδια όπως το το «Surabaya Johnny» και το «Speak Low», μελωδίες από την «Όπερα της Πεντάρας» («Mack the Knife» και «Pirate Jenny») και ερωτικά τάνγκο , όπως το «Youkali Tango- Habanera». Στα πλαίσια του φεστιβάλ «Ημέρες Μπρεχτ στην Αθήνα».

Θέατρο Παλλάς: Βουκουρεστίου 5, Τηλέφωνο: 210-3213100. Στις 21:00. Εισιτήρια από 32 έως 65 ευρώ.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΔΩΡΕΑΝ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Η αγαπημένη συνήθεια των Αθηναίων, το πρόγραμμα των δωρεάν ξεναγήσεων, επιστρέφει για το τρίμηνο Ιανουάριος – Μάρτιος 2017. Πρόκειται για μία περιήγηση στον πολιτιστικό πλούτο και τις ομορφιές της πόλης, από έμπειρους και εξειδικευμένους ξεναγούς, που προσφέρει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών. Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, στις 11.00: Μουσείο Μπενάκη (αρχαιολογική συλλογή).Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος του μουσείου, Κουμπάρη 1, Κολωνάκι. Ξεναγός: Κασσάνδρα Ποριώτη (έως 35 άτομα). Στις 10.30: Αθηναϊκή Τριλογία (Ακαδημία -Πανεπιστήμιο- Εθνική Βιβλιοθήκη). Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος κτιρίου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ξεναγός: Άρτεμις Σκουμπουρδή (έως 50 άτομα). Στις 10.30:Βόρεια Κλίτυς Ακροπόλεως. Σημείο συνάντησης: εκδοτήρια εισιτήριων Θεάτρου Διονύσου. Ξεναγός: ‘Αννα Μπενάκη (έως 50 άτομα). Η συμμετοχή είναι έγκυρη μόνο με δήλωση συμμετοχής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ή στην ιστοσελίδα του Οργανισμού

ΚΥΡΙΑΚΗ 5/2
ΧΟΡΟΣ
THE BOLSHOI LIVE FROM MOSCOW «Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ» ΣΤΟ ΜΕΓ
ΑΡΟ
Μια παράσταση από τη Μόσχα, με ένα εξαιρετικό καστ: στη χορογραφική εκδοχή του Γιούρι Γκριγκορόβιτς, η πρίμα μπαλαρίνα Σβετλάνα Ζαχάροβα αποδίδει με τεχνική και ερμηνευτική αρτιότητα τον διπλό ρόλο της εύθραυστης Οντέτ και της πανούργας Οντίλ -του Λευκού και του Μαύρου Κύκνου- ενώ ο Ντενίς Ροντκίν ενσαρκώνει τον Πρίγκιπα Ζήγκφρηντ με ευαισθησία αλλά και δυναμισμό. Αυτή την παράσταση, με την οποία συνεχίζεται ο κύκλος προβολών The Bolshoi Live from Moscow για δεύτερη σεζόν στο Μέγαρο, θα παρακολουθήσουν οι φίλοι του μπαλέτου σε μαγνητοσκοπημένη μετάδοση, την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, Τηλέφωνο: 210 7282333. Στις 17:00. Τιμές εισιτηρίων: 8 ευρώ (φοιτητικά, παιδικά) και 15 ευρώ (γενική είσοδος).

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
«Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ CIRQUE MUSICAL ΣΤΟ ΓΥΑΛΙΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Μετά το «Ταξίδι της Ζωής», η ομάδα Cirque Musical, έρχεται για δεύτερη χρονιά στην Κεντρική Σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου, με την ολοκαίνουργια θεαματική παράσταση σύγχρονου τσίρκο «Η Μαγεία των Ονείρων». Ριψοκίνδυνα, εναέρια ακροβατικά σε στεφάνι και πανιά, εντυπωσιακά ζογκλερικά, θεαματικά illusions, αιωρήσεις, fire show, σύγχρονος χορός, ζωντανή μουσική και πολλά άλλα μαγικά τεχνάσματα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η νέα παράσταση των Cirque Musical, που επιχειρεί να ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους στον μαγικό κόσμο των ονείρων. Σκηνοθεσία: Αντώνης Πασβάντης. Χορογραφίες: Γιάννα Αλαμάνου. Γυάλινο Μουσικό Θέατρο: Λ. Συγγρού 143 , Ν. Σμύρνη, Τηλέφωνο: 210 9315600. Στις 18:00. Εισιτήρια: 8 ευρώ παιδικό (παιδιά έως 12 ετών), 10 ευρώ κανονικό.

ΔΕΥΤΕΡΑ 6/2
ΜΟΥΣΙΚΗ
«ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΗ» ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Μια ιστορική παράσταση-αφιέρωμα στον χορωδιακό Μίκη Θεοδωράκη θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 6 και την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Για πρώτη φορά 300 χορωδοί απ’ όλη την Ελλάδα σχηματίζουν μια τεράστια χορωδία, η οποία θα αποδώσει μερικά από τα αριστουργήματα του μεγάλου μας δημιουργού, συνοδεία συμφωνικής μαντολινάτας. Η συναυλία περιλαμβάνει 30 περίπου τραγούδια από τους κυριότερους ποιητικούς κύκλους που έχει μελοποιήσει ο Μίκης Θεοδωράκης σε χορωδιακή διασκευή και ενορχήστρωση για συμφωνική μαντολινάτα, από τον μαέστρο Παναγή Μπαρμπάτη, ο οποίος θα διευθύνει και τα έργα. Τα κείμενα, ειδικά για την παράσταση, έγραψε ο Γιώργος Μπλάνας και τη σκηνοθετική επιμέλεια υπογράφει η Σοφία Σπυράτου. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, Τηλέφωνο: 210 7282333. Στις 20:30. Εισιτήρια: από 7 έως 45 ευρώ.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ-«ΣΜΥΡΝΕΙΚΟ ΜΙΝΟΡΕ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

H Γλυκερία παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στους μουσικούς δρόμους της Μικράς Ασίας, πλαισιωμένη από 15μελή ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων. Η γνωστή ερμηνεύτρια, θα μας ταξιδέψει με μοναδικές ερμηνείες και ethnic διάθεση, στα μουσικά μονοπάτια της Ανατολής. Από τη θάλασσα της Σμύρνης έως την Κωνσταντινούπολη και το Βόσπορο κι από την αγορά της Καππαδοκίας και τα καφέ-αμάν έως την Αγιά Σοφιά, μεταφέροντας μας τη μουσική ατμόσφαιρα από τις ελληνο-αρμενικές γειτονιές, πριν από τον τραγικό Σεπτέμβρη του 1922. Μαζί της η Αρετή Κετιμέ. Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου 34, Τηλέφωνο: 2104143310, 2104143320. Στις 21:00. Εισιτήρια: A ζώνη 25 ευρώ, Β ζώνη 20 ευρώ, Γ ζώνη 15 ευρώ, Δ ζώνη 10 ευρώ.

ΤΡΙΤΗ 7/2
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΔΙΑΛΕΞΗ ΤOΥ ΜICHEL BRUNET ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος τιμούν το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS), προσκαλώντας τους πλέον εξέχοντες ερευνητές να καθοδηγήσουν το κοινό στο συναρπαστικό ταξίδι της γνώσης. Τον κύκλο των διαλέξεων του 2017 ανοίγει, στις 7/2, ένας από τους μεγαλύτερους Γάλλους παλαιοντολόγους, ο Michel Brunet, ο οποίος θα μιλήσει στο ακροατήριο για τους μακρινούς μας προγόνους, αλλά και για τον απίστευτο δρόμο των 500.000 γενεών που οδηγεί από τους πρώτους ανθρώπους στον homo sapiens, σε αυτό δηλαδή που είμαστε σήμερα. Η ομιλία του έχει τίτλο «Η προέλευση και η ιστορία του ανθρώπινου γένους: είμαστε όλοι Αφρικανοί» και υπότιτλο τη φράση «Αυτά που ξέρουμε… αυτά που νομίζουμε ότι ξέρουμε και… αυτά που αγνοούμε». Στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, Τηλέφωνο: 210 7282333. Στις 19:00. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΖΕΥΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

Στα «Φωτογραφικά Ζεύγη» παρουσιάζεται η δουλειά δύο φωτογράφων και μελών του «Φωτογραφικού Κύκλου», των οποίων οι δρόμοι της ζωής ή της φωτογραφίας συναντώνται με κάποιο τρόπο. Η έβδομη έκθεση της σειράς που πραγματοποιείται στην Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει φωτογραφίες της Λίας Ζαννή και του Μιχάλη Πολιτόπουλου. Τη σειρά διευθύνει ο θεωρητικός της φωτογραφίας και ιδρυτής του «Φωτογραφικού Κύκλου», Πλάτων Ριβέλλης και την έκθεση επιμελείται ο Πάνος Ροζάκης. Ελληνοαμερικανική Ένωση: Μασσαλίας 22, Κολωνάκι, Τηλέφωνο: 2103680900. Δευτέρα έως Παρασκευή: 12:00 με 21:00. Σάββατο: 10:30 με 14:30. Είσοδος ελεύθερη.

ΤΕΤΑΡΤΗ 8/2
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
«ΤΟ ΚΟΥΚΛΟΣΠΙΤΟ ΤΗΣ PETRΟNELLA OORTMAN» ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Το έργο είναι μια παραγωγή του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης – Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Bey Hamam το 2011 σε επιμέλεια Συραγώς Τσιάρα. Η έκθεση του έργου στο Μουσείο Μπενάκη είναι μια επανεγκατάσταση, ένας σταθμός του ιστορικού κουκλόσπιτου που με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνει έναν κύκλο φανταστικού ταξιδιού. Η αφήγηση αποτελείται από 10 βιντεοπροβολές με σκηνές γύρω από την καθημερινή ζωή μιας γυναίκας που λαμβάνουν χώρα σε ένα κατασκευασμένο οικιακό περιβάλλον, σε έναν χρόνο ακαθόριστο, αν και οικείο. Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου αντλεί την αναφορά της από το αυθεντικό Κουκλόσπιτο της Petronella Oortman, έργο που κατασκευάστηκε ανάμεσα στο 1686 και το 1710 και που εκτίθεται στο Rijksmuseum στο Άμστερνταμ. Εγκαίνια: 08/02/2017, ώρα 20:00. Μουσείο Μπενάκη, Κτ. Πειραιώς: Πειραιώς 138, Γκάζι, Τηλέφωνο: 210 345 3111. Εισιτήρια: 7 ευρώ (Κανονικό), 3,5 ευρώ (Μειωμένο).

ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ B. & M. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ

Η Εθνική Πινακοθήκη & Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου και το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη θα παρουσιάσουν στους χώρους του ιδρύματος την έκθεση «Η Θάλασσα των Ελλήνων» με έργα, προερχόμενα κυρίως από τις συλλογές της Ε.Π.Μ.Α.Σ. Το θέμα της έκθεσης, η θάλασσα, προτείνει στον επισκέπτη της, ένα ταξίδι πλημμυρισμένο από το φως και το χρώμα της Ελλάδας. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν, μεταξύ των άλλων, πίνακες των μεγάλων θαλασσογράφων του 19ου αιώνα, Κωνσταντίνου Βολανάκη, Βασίλειου Χατζή, Ιωάννη Αλταμούρα, χαρακτηριστικά έργα καλλιτεχνών του πρώιμου μοντερνισμού, Κωνσταντίνου Μαλέα, Νικόλαου Λύτρα, Κωνσταντίνου Παρθένη, Μιχάλη Οικονόμου κ.ά., εκπροσώπων ή επιγόνων της Γενιάς του ΄30, Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Γεράσιμου Στέρη και Αγήνορα Αστεριάδη, και έργα καλλιτεχνών, όπως Θάνου Τσίγκου, Πάρι Πρέκα, Γιάννη Γαΐτη, Παναγιώτη Τέτση, Δημοσθένη Κοκκινίδη, Κώστα Τσόκλη, Βασίλη Θεοχαράκη, Μαρίας Φιλοπούλου κ.ά. Διάρκεια: 8 Φεβρουαρίου-7 Μαΐου 2017. Επιμέλεια Έκθεσης: Λαμπρινή Καρακούρτη-Ορφανοπούλου. Ίδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη: Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Τηλέφωνο: 210-3611206. Εισιτήρια: 6 ευρώ (Μειωµένο: 3 ευρώ)

ΠΕΜΠΤΗ 9/2
ΘΕΑΤΡΟ
«ΝΙΚΗ» ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Η «Νίκη», το διακεκριμένο με Κρατικό Βραβείο, μυθιστόρημα του Χρήστου Α. Χωμενίδη που ζωντανεύει αριστοτεχνικά τα πάθη, τις εξάρσεις και τα τραύματα της Ελλάδας του τελευταίου αιώνα, αναμετράται για πρώτη φορά με τη θεατρική σκηνή σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή. Η φοβερή ιστορία της «Νίκης», δηλαδή της μητέρας του συγγραφέα και κόρης του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, Βασίλη Νεφελούδη, ενσαρκώνεται από ένα πολυμελή θίασο πρωταγωνιστών (Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιος Μάινας, Γωγώ Μπρέμπου, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Μάξιμος Μουμούρης κ.ά). «Θέατρον» Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος: Πειραιώς 254, Ταύρος, Τηλέφωνο: 212 254 0314. Στις 19:00. Εισιτήρια: από 10 έως 35 ευρώ.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ
ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ- ΕΚΘΕΣΗ «REPATRIATION» ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ «EKFRASI-YIANNA GRAMMATOPOULOU»

Η αίθουσα τέχνης “ε κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου”, εγκαινιάζει στις 9/2 την ατομική έκθεση του Κορνήλιου Γραμμένου με τίτλο: «Repatriation». Το νέο πρότζεκτ του εικαστικού περιλαμβάνει 36 έργα γλυπτικής της περιόδου 2014-2016. Ο Γραμμένος, επιχειρεί ένα προσωπικό «Repatriation» (Επαναπατρισμό), αναζητώντας και επαναπροσδιορίζοντας τα νήματα που τον συνδέουν με αντικείμενα, έννοιες, σύμβολα και πρόσωπα. Γλυπτικές κατασκευές, οι περισσότερες μεγάλων διαστάσεων, με απλές και λιτές φόρμες, από ξύλο, μέταλλο, σχοινί ή χρωματιστό μάλλινο νήμα, που τυλίγει, δένει ή πλέκεται σε ιστό. Έργα που έχουν ενσωματώσει και εμπεριέχουν τις μορφοπλαστικές αναζητήσεις της σύγχρονης τέχνης, συχνά με παιγνιώδη διάθεση. Εγκαίνια: Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, στις 19:30. Ekfrasi-Yianna Grammatopoulou: Βαλαωρίτου 9α, Τηλέφωνο: 210 3607 598. Είσοδος ελεύθερη.

πηγή : protothema.gr

About Kostas Athanasoulis